Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Jagodowe tartaletki

Jagodowe tartaletki
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
W końcu są! Nasze pyszne, polskie, leśne jagody. To dopiero początek sezonu na te owoce, ale warto już dziś po nie sięgać, bo szybko się kończą. Polecamy wycieczkę do lasu po jagody, a potem przygotowanie kruchych, lekkich i bardzo letnich tartaletek! Czy może być coś pyszniejszego?

Nie da się ukryć, że głównym bohaterem przepisu są jagody. Wartości odżywcze tych maleńkich owoców są zapomniane i niedocenione. Kiedyś stosowano je w naturalnym lecznictwie jako antybiotyk. Mają świetny wpływ na oczy, naczynia krwionośne i obniżenie cholesterolu. Napary z jagód mają dobry wpływ na infekcje dróg oddechowych. Owoce te działają uspokajająco, oczyszczająco, bakteriobójczo i przeciwbólowo. Są bogate w przeciwutleniacze. Oprócz tego zawierają witaminy z grupy C, A, PP, i B. Jakby tego było mało, dostarczają kwasu foliowego, błonnika, cynku, selenu i miedzi. Jedzcie na zdrowie!

Jagodowe tartaletki

przepis-na-jagodowe-tartaletki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (na 6 tartaletek):

- 3/4 szklanki jagód
- sok z połowy cytryny
- jedno jajko
- jedno żółtko
- 150 g mąki owsianej
- 120 g oleju kokosowego plus jedna łyżka do kremu
- 30 g ksylitolu +
ok 1-2 łyżeczki do kremu​
- 60 g mąki ziemniaczanej
- łyżka pyłku kwiatowego
- ok. 2 garści sezonowych owoców (borówki, maliny, truskawki, agrest)

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski przesiej mąkę ziemniaczaną i orkiszową. Dodaj ksylitol i olej kokosowy. Zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Jeśli ciasto jest za suche, dolej odrobinę wody. Gotowym ciastem wyłóż foremki do tartaletek. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do zamrażarki na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Spody piecz, aż się ładnie zarumienią (ok. 20-30 minut). Odstaw do wystygnięcia. Aby przygotować krem, do rondelka wrzuć jagody. Podgrzewaj, aż się rozpadną i puszczą sok. Na największym ogniu gotuj je przez 10 minut. Uzyskany płyn przecedź przez gęste sito, odstaw do wystygnięcia. W oddzielnej misce zmiksuj jajko, żółtko, sok z cytryny i jedną łyżkę oleju. Dodaj sok z jagód. Dosyp ksylitolu do smaku. Krem wlej do spodów. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj owocami i pyłkiem. Przechowuj w lodówce. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Borówka czarna, jagoda, zwana także czernicą to nasz rodzimy superfood - naładowany dużą ilością substancji...
Borówka czarna, jagoda, zwana także czernicą to nasz rodzimy superfood - naładowany dużą ilością substancji odżywczych. W prostocie może tkwić to co najlepsze, dlatego dziś mamy dla was smaczny dżem z tego owocu. Nie tylko do kanapek, ale także do deserów a nawet herbaty!

Aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

O ile wszyscy już wiemy, że kasza jaglana to samo zdrowie, o tyle nie wszyscy...
O ile wszyscy już wiemy, że kasza jaglana to samo zdrowie, o tyle nie wszyscy przekonaliśmy się do jej smaku. Charakterystyczna gorycz, którą kryją w sobie te małe kuleczki, odstrasza wielu amatorów zdrowego jedzenia. Ale mam na to pyszny sposób!

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Orzechy nerkowca zachwycają kruchością, jedwabistym i lekko słodkawym smakiem. 100 g tego smakołyku...
Orzechy nerkowca zachwycają kruchością, jedwabistym i lekko słodkawym smakiem. 100 g tego smakołyku zawiera wprawdzie 553 kcal, ale to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz błonnika. W wegańskim serniku z musem jagodowym smakują nieziemsko!

Sernik na zimno z borówkami

Gdy z nieba leje się żar, nawet przygotowanie ciepłego obiadu staje się wyzwaniem. A co dopiero zbliżenie...
Gdy z nieba leje się żar, nawet przygotowanie ciepłego obiadu staje się wyzwaniem. A co dopiero zbliżenie się do piekarnika… Jeśli macie ochotę na ciasto, nie musicie podgrzewać atmosfery w kuchni. Na ratunek przybywa sernik na zimno!