Przejdź do treści

Wybierz się do lasu po jagody i przygotuj z nich pyszne tartaletki

Jagodowe tartaletki
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle

Bohaterem przepisu są jagody. Wartości odżywcze tych maleńkich owoców są zapomniane i niedocenione. Kiedyś stosowano je w naturalnym lecznictwie jako antybiotyk. Mają świetny wpływ na oczy, naczynia krwionośne i obniżenie cholesterolu. Skorzystaj z przepisu na jagodowe tartaletki i podziel się z bliskimi.

Napary z jagód mają dobry wpływ na infekcje dróg oddechowych. Owoce te działają uspokajająco, oczyszczająco, bakteriobójczo i przeciwbólowo. Są bogate w przeciwutleniacze. Oprócz tego zawierają witaminy z grupy C, A, PP, i B. Jakby tego było mało, dostarczają kwasu foliowego, błonnika, cynku, selenu i miedzi. Jedzcie na zdrowie!

Jagodowe tartaletki

przepis-na-jagodowe-tartaletki

Zdjęcie: masz.talerz

Jagodowe tartaletki – składniki (na 6 tartaletek):

– 3/4 szklanki jagód
– sok z połowy cytryny
– jedno jajko
– jedno żółtko
– 150 g mąki owsianej
– 120 g oleju kokosowego plus jedna łyżka do kremu
– 30 g ksylitolu +
ok 1-2 łyżeczki do kremu​
– 60 g mąki ziemniaczanej
– łyżka pyłku kwiatowego
– ok. 2 garści sezonowych owoców (borówki, maliny, truskawki, agrest)

Kozieradka – panaceum na kobiece dolegliwości

Jagodowe tartaletki – przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski przesiej mąkę ziemniaczaną i orkiszową. Dodaj ksylitol i olej kokosowy. Zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Jeśli ciasto jest za suche, dolej odrobinę wody. Gotowym ciastem wyłóż foremki do tartaletek. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do zamrażarki na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Spody piecz, aż się ładnie zarumienią (ok. 20-30 minut). Odstaw do wystygnięcia.

Aby przygotować krem, do rondelka wrzuć jagody. Podgrzewaj, aż się rozpadną i puszczą sok. Na największym ogniu gotuj je przez 10 minut. Uzyskany płyn przecedź przez gęste sito, odstaw do wystygnięcia. W oddzielnej misce zmiksuj jajko, żółtko, sok z cytryny i jedną łyżkę oleju. Dodaj sok z jagód. Dosyp ksylitolu do smaku. Krem wlej do spodów. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj owocami i pyłkiem. Przechowuj w lodówce.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Podwójnie orzechowe ciasto. Rozkosz dla podniebienia!

Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami

Zdrowe gofry – są takie!

Zdrowe gofry z sezonowymi owocami. Smakują lepiej niż tradycyjne

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Mrożone batony z malinami

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory