Przejdź do treści

Wybierz się do lasu po jagody i przygotuj z nich pyszne tartaletki

Jagodowe tartaletki
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Bohaterem przepisu są jagody. Wartości odżywcze tych maleńkich owoców są zapomniane i niedocenione. Kiedyś stosowano je w naturalnym lecznictwie jako antybiotyk. Mają świetny wpływ na oczy, naczynia krwionośne i obniżenie cholesterolu. Skorzystaj z przepisu na jagodowe tartaletki i podziel się z bliskimi.

Napary z jagód mają dobry wpływ na infekcje dróg oddechowych. Owoce te działają uspokajająco, oczyszczająco, bakteriobójczo i przeciwbólowo. Są bogate w przeciwutleniacze. Oprócz tego zawierają witaminy z grupy C, A, PP, i B. Jakby tego było mało, dostarczają kwasu foliowego, błonnika, cynku, selenu i miedzi. Jedzcie na zdrowie!

Jagodowe tartaletki

Zdjęcie: masz.talerz

Jagodowe tartaletki – składniki (na 6 tartaletek):

– 3/4 szklanki jagód
– sok z połowy cytryny
– jedno jajko
– jedno żółtko
– 150 g mąki owsianej
– 120 g oleju kokosowego plus jedna łyżka do kremu
– 30 g ksylitolu +
ok 1-2 łyżeczki do kremu​
– 60 g mąki ziemniaczanej
– łyżka pyłku kwiatowego
– ok. 2 garści sezonowych owoców (borówki, maliny, truskawki, agrest)

Kozieradka – panaceum na kobiece dolegliwości

Jagodowe tartaletki – przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski przesiej mąkę ziemniaczaną i orkiszową. Dodaj ksylitol i olej kokosowy. Zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Jeśli ciasto jest za suche, dolej odrobinę wody. Gotowym ciastem wyłóż foremki do tartaletek. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do zamrażarki na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Spody piecz, aż się ładnie zarumienią (ok. 20-30 minut). Odstaw do wystygnięcia.

Aby przygotować krem, do rondelka wrzuć jagody. Podgrzewaj, aż się rozpadną i puszczą sok. Na największym ogniu gotuj je przez 10 minut. Uzyskany płyn przecedź przez gęste sito, odstaw do wystygnięcia. W oddzielnej misce zmiksuj jajko, żółtko, sok z cytryny i jedną łyżkę oleju. Dodaj sok z jagód. Dosyp ksylitolu do smaku. Krem wlej do spodów. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj owocami i pyłkiem. Przechowuj w lodówce.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: