Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Jajecznica - reaktywacja w nowej odsłonie

Jajecznica - reaktywacja w nowej odsłonie
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Jajecznica to śniadaniowy klasyk. Zawsze się sprawdza, kiedy nie masz pomysłu albo czasu na przygotowanie pierwszego posiłku. No i ciężko jest ją zepsuć! Za to bardzo łatwo sprawić, by sma-kowała zupełnie inaczej niż zwykle. Nasza propozycja to nowe życie jajecznicy!

Wystarczy, że dodasz do niej kilka szczypt przypraw i garstkę warzyw. Uwierz nam, że smak się zupełnie zmienia. My dodaliśmy mielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej i czarnuszki. Dodatkowo walory smakowe wzbogaciliśmy o cebulę, szpinak, papryczkę chilli i suszone pomidory. To jest to!

Głównym składnikiem jajecznicy są oczywiście jajka. Zawierają białko, lecytynę, witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Są odpowiedzialne za pozbywanie się cholesterolu i obniżanie trójglicerydów we krwi. Jajko jest jedynym produktem spożywczym, który zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których człowiek nie wytwarza, a są bardzo potrzebne do zdrowego funkcjonowania organizmu. Według Światowej Organizacji Zdrowa osoby bez podwyższonego cholesterolu mogą spożywać do 10 jajek tygodniowo. Te, które zmagają się z wysokim cholesterolem, do 3 jaj tygodniowo. Białko zawarte w jajku składa się w większości z wody i aminokwasów. Żółtko natomiast to tłuszcze, witaminy i cholesterol. Ciekawostką jest, że białko to ok. 45 kcal, a żółtko to aż 350 kcal na 100 g. Regularne spożywanie jajek ma dobry wpływ na wątrobę i układ nerwowy.

Lubicie jajecznicę? W tej wersji pokochacie ją jeszcze bardziej!

Pikantna jajecznica

pikantna jajecznica

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (porcja dla 2 osób):

- 6 jajek
- łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- dwie garści świeżego szpinaku
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- pół łyżeczki posiekanej papryczki chilli
- sól i pieprz do smaku
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżeczka czarnuszki
- razowe pieczywo

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Masło rozpuść na patelni. Wrzuć cebulę i od razu dodaj szczyptę soli. Podsmaż przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Pokrój suszone pomidory i chilli. Dodaj do cebuli. Następnie dodaj szpinak. Do miski wbij jajka, roztrzep je za pomocą widelca i dodaj wszystkie przyprawy oprócz czarnuszki. Wlej na patelnię, zmniejsz ogień i powoli mieszaj jajka tak długo, aż się zetną. Patelnię zdejmij z ognia. Jajecznicę podawaj posypaną czarnuszką i szczypiorkiem w towarzystwie zdrowego pełnoziarnistego pieczywa.


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

18 przepisów na królewskie śniadanie

Wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Każdemu jednak brakuje czasem inspiracji...
Wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Każdemu jednak brakuje czasem inspiracji na poranny talerz. Dlatego przeszukaliśmy dla was bezkresne morze przepisów na śniadanie z najpiękniejszych polskich blogów kulinarnych.

Jak obchodzić się z jajkiem? – 10 prostych zasad

Nie da się ukryć, że jajka należą do produktów, które łatwo się psują....
Nie da się ukryć, że jajka należą do produktów, które łatwo się psują. Dlatego, by ich przygotowanie i jedzenie było bezpieczne, warto trzymać się 10 naprawdę prostych zasad.

Pasta… bezjajeczna!

Święta bez jajek? Wegańska pasta bezjajeczna zrobi Ci psikusa i nawet nie zorientujesz się, że nie ma...
Święta bez jajek? Wegańska pasta bezjajeczna zrobi Ci psikusa i nawet nie zorientujesz się, że nie ma w niej jajek! To wszystko dzięki jednemu, specjalnemu składnikowi. Sprawdź i przekonaj się sam, że weganie też mają czym świętować Wielkanoc!

Jajka po włosku

Wielkanoc bez jajek Wielkanocą straconą! Znudzili wam się twardziele z majonezem? Faszerowane co roku...
Wielkanoc bez jajek Wielkanocą straconą! Znudzili wam się twardziele z majonezem? Faszerowane co roku przyrządza niestrudzenie ciocia? Postawcie na coś nowego – jaja po włosku zapiekane w bułeczkach to może być wielkanocny hit!