Przejdź do treści

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Jajka zawsze umilają nam poranki w leniwe weekendy. A gdy nadchodzi Wielkanoc, wkraczają na stół w wersji faszerowanej. Oto nasza wariacja na ten temat.

Ulubioną wersję przyrządzania jajek ma chyba każdy. My od święta lubimy się skusić na klasykę gatunku, czyli z majonezem i pachnącym szczypiorkiem, ale też z salsą z limonki i awokado czy pomidorami suszonymi i czarnymi oliwkami. Stale też na wielkanocnym stole pojawiają się jajka ugotowane, które przekrajamy wzdłuż ze skorupkami, następnie wyjmujemy środek, który mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i świeżą pietruszką. Następnie wypełnione masą połówki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni. To smak naszego dzieciństwa, do którego niezmiennie wracamy.

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Zawsze jednak pojawia się chęć spróbowania czegoś nowego. I tak w tym roku, obok tradycyjnych pozycji, zaproponujemy jajka faszerowane francuskim aioli (to gęsty sos na bazie oliwy, który smakuje jak czosnkowy majonez), doprawione papryką wędzoną i posypane podsmażoną, chrupiącą, pikantną hiszpańską kiełbasą chorizo. Całość doprawimy świeżym szczypiorkiem.

Przepis na jajka faszerowane aioli i chorizo

faszerowane jajka na wielkanoc

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki:

– 8 jajek
– 3 łyżki domowego aioli
– 1 łyżka soku z cytryny
– skórka starta z połowy cytryny
– ½ łyżeczki wędzonej papryki
– 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
– 2 łyżeczki oleju
– 30 g kiełbasy chorizo

Domowy sos aioli:

– 1 żółtko
– ¼ szklanki oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– szczypta soli
– pieprz

Jajka - wielkanoc

Przygotowanie

Przygotuj domowy sos aioli. Utrzyj w moździerzu na pastę czosnek wraz ze szczyptą soli. W misce umieść żółtko, pastę czosnkową i sok z cytryny. Utrzyj trzepaczką lub mikserem. Następnie stopniowo dodaj oliwę, po jednej łyżce, nieustannie miksując (dzięki temu sos nie zważy się). Na koniec dopraw pieprzem. Posiekaj drobno chorizo i usmaż na patelni, tak aby było chrupiące.

Jajka ugotuj na twardo – włóż do zimnej wody i gotuj przez 8 minut od momentu zagotowania wody. Nie gotuj nigdy jajek dłużej – będą miały szarą obwódkę. Zalej zimną wodą i odstaw do ostudzenia. Jajka obierz i przekrój w poprzek. Wydrąż żółtka i zmiksuj z aioli, oliwą, sokiem i skórką z cytryny, papryką wędzoną oraz łyżką oleju. Możesz też dodać tłuszcz wytopiony z kiełbaski. Dopraw solą i pieprzem.

W jajkach w razie konieczności utnij końcówki, tak żeby można było je postawić. Faszeruj masą, posyp chorizo i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.


Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 największych kuchennych mitów

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty