Przejdź do treści

Jajka po włosku

Jajka po włosku
Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

Wielkanoc bez jajek Wielkanocą straconą! Znudzili wam się twardziele z majonezem? Faszerowane co roku przyrządza niestrudzenie ciocia? Postawcie na coś nowego – jaja po włosku zapiekane w bułeczkach to może być wielkanocny hit!

Mit o tym, że jajka są niezdrowe, można już dziś między bajki włożyć. Jajka bowiem prezentują tyle odżywczych wspaniałości, iż można by z czystym sumieniem zaliczyć je do grona tzw. superpokarmów. Kryją w sobie bogactwo witamin (A, E, B12, B5, B2, D, K) oraz minerałów (wapń, fosfor, magnez, żelazo), będąc jednocześnie źródłem pełnowartościowego białka i zbawiennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Aby całe dobro, które chcemy dostarczyć organizmowi, rzeczywiście do niego trafiło, pamiętajmy, by sięgać po tzw. „zerówki” – jaja od kur z hodowli ekologicznej, żyjących na wolnym wybiegu i karmionych naturalną paszą.

W tym roku, nie ujmując klasykom, namawiam – porzućcie majonez i szczypiorek i zaserwujcie je na wielkanocnym stole w sposób ciekawszy niż zwykle. Co powiecie na jajka zapiekane w bułeczkach? To włoski patent, naprawdę wart sprawdzenia!

Jajka zapiekane w bułeczkach na sposób włoski

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki (na 4 porcje):

– 4 jajka, najlepiej z hodowli ekologicznej
– garść pomidorków koktajlowych
– 1 kulka mozzarelli
– 3 łyżki greckich czarnych oliwek
– 6-7 dorodnych suszonych pomidorów + łyżka oleju ze słoika
– 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
– 1 długa gałązka rozmarynu (lub 1 płaska łyżeczka suszonego)
– garść liści świeżej szałwii (mniej więcej z ½ doniczki)
– 2 łyżki masła + kropla oliwy
– sól, świeżo mielony pieprz czarny
– 4 duże bułki z ziarnami

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Tuńczyka odsączamy na sicie dociskając mocno szpatułką, aby pozbyć się całej wody. Następnie mieszamy z pokrojonymi suszonymi pomidorami i wydrążonymi oliwkami. Dodajemy drobno posiekany rozmaryn, łyżkę oleju z pomidorów i odrobinę czarnego pieprzu. Mieszamy dokładnie na pastę (jeśli będzie za suche, dodajemy więcej oleju z pomidorów). Bułki wydrążamy, nie naruszając spodów.

Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach i rozkładamy na dnie każdej bułeczki. Następnie łyżką nakładamy farsz z tuńczyka, upewniając się, że wypełniamy też trudno dostępne boki i zakamarki. Na to wbijamy po jednym jajku (delikatnie, tak by nie uszkodzić żółtka). Górę dekorujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Całość lekko solimy i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut – obserwujemy, jak jajko się ścina i wyciągamy, kiedy tylko żółtko jest płynne. W międzyczasie na małej patelni rozpuszczamy masło z oliwą i smażymy listki szałwii. Kiedy będą chrupkie, przekładamy na ręcznik papierowy.

Upieczone jajka w bułeczkach serwujemy natychmiast, wierzch dekorując dużą ilością szałwii i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Podajemy z ulubioną sałatą z prostym dressingiem z oliwy, można dodać też podprażone orzechy piniowe, świeżą rzodkiewkę czy cokolwiek innego, na co przyjdzie nam ochota. Smacznego!

Marianna –  przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?

bella hadid w białych spodniach i marynarce pozuje na tęczowej ściance

Bella Hadid zawdzięcza sylwetkę posiłkom wysokobiałkowym

Kieliszki wina

NIE dla kieliszka wina dziennie