Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jest moc!

Jajka są fit!

Jajka są fit!
Wielkanoc to czas, kiedy na stole dominują potrawy w głównej mierze składające się z jaj. Stąd pytanie, czy możemy się nimi objadać w nieskończoność i czy jajka na pewno są zdrowe?

Prawdopodobnie czytaliście gdzieś, że tygodniowo powinno się jeść tylko 2 jajka, ponieważ zawierają tłuszcz i przyczyniają się do podwyższonego poziomu złego cholesterolu w organizmie. Przytaczało się argumenty, w których wskazywano na wysoką gęstość kaloryczną jajek oraz dużą zawartość tłuszczów nienasyconych. Pora raz na zawsze rozprawić się z tym mitem. Jajka są jednym z najbardziej odżywczych produktów spożywczych. Aby wyciągnąć z nich to, co najlepsze, należy spełnić jednak pewien warunek - muszą być jedzone w postaci płynnej lub na miękko.

Zalety jajek:

Jajka zawierają wysokiej jakości białko, składające się ze wszystkich niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć (to idealna opcja dla wegetarian).

Jajka zawierają cholesterol i to jest ich ogromna zaleta, ponieważ nasz organizm potrzebuje go do prawidłowego funkcjonowania i tworzenia hormonów. Dzięki niemu znacznie lepiej wchłania się także witamina D oraz tworzy żółć, która jest potrzebna to trawienia tłuszczów. Krótko mówiąc, dzięki niemu żyjemy!

Dodatkowo jajka zawierają dużo witamin i innych składników, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oto część z nich:

- witaminy z grupy B,
- witamina A,
- witamina E,
- witamina D,
- witamina K2,
- tryptofan i tyrozyna (aminokwasy  zawarte w żółtku - mają działania antyoksydacyjne),
- kwasy tłuszczowe omega-3,
- jod, fosfor, wapń,

Nie bójcie się komponować codziennych śniadań z jaj. Czy to w formie jajka sadzonego, omletów czy jajecznicy. Pamiętajcie tylko, aby przygotowywać je w postaci płynnej lub półpłynnej (żółtko), bo mają wówczas najwięcej właściwości odżywczych. Jajka gotowane na twardo mają już mniej wartości odżywczych. Zwłaszcza te gotowane powyżej 10 minut - nie dość, że stają się ciężkostrawne, to jeszcze nie smakują i nie wyglądają najlepiej – a to za sprawą utleniania się związków siarki zawartych w białku jajka. Widoczna gołym okiem staje się wówczas niebieskawa obwódka wokół żółtka.

Powinniśmy także zwrócić uwagę na to, skąd te jaja pochodzą. Wybierajcie te najbardziej swojskie lub od kurek z wolnego wybiegu. Warto także poszukać jaj przepiórczych, kaczych, które mogą okazać się strzałem w dziesiątkę dla osób, które mają uczulenie na jajo kurze.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Zgrabna pupa – ćwiczenia na pośladki

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Jak pozbyć się oponki z brzucha?

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Kiedy bolą lędźwie

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Powiązane artykuły

Jajko w koszulce – to łatwe!

Jajko w koszulce to jajko gotowane w wodzie bez skorupki. Nazwa znana większości z nas zazwyczaj jest...
Jajko w koszulce to jajko gotowane w wodzie bez skorupki. Nazwa znana większości z nas zazwyczaj jest kojarzona z trudnym procesem przygotowania. Udowadniamy, że to nieprawda!

Jajka po włosku

Wielkanoc bez jajek Wielkanocą straconą! Znudzili wam się twardziele z majonezem? Faszerowane co roku...
Wielkanoc bez jajek Wielkanocą straconą! Znudzili wam się twardziele z majonezem? Faszerowane co roku przyrządza niestrudzenie ciocia? Postawcie na coś nowego – jaja po włosku zapiekane w bułeczkach to może być wielkanocny hit!

Trzy razy jajka!

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, dlatego najwyższa pora odkopać ulubione receptury z jajkami w...
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, dlatego najwyższa pora odkopać ulubione receptury z jajkami w roli głównej! W czasie świąt pojawiają się one na niemal każdym polskim stole. I choć obowiązkowe są przecież nie mniej niż żurek, ćwikła i mazurki, coraz częściej zdarza się, że z bólem serca ich sobie odmawiamy.