Przejdź do treści

Jak agrest skończył w… lodach

lody agrestowe
Agrest na przemianę materii. Zdjęcie: Asia Basista | www.cioccolatogatto.blox.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Najfajniej skubać zielone kulki agrestu wprost z działkowego krzaczka. Ale kariera tego przepysznego wakacyjnego owocu może też nabrać rozpędu! Co powiecie na agrestowe lody jogurtowe?

Na działce mojej babci i dziadka tuż za kwiatami lawendy i róż rosną dwa malutkie krzaki agrestu. Coroczne zbiory są niewielkie, ale dojrzałe – miękkie i słodkie kuleczki agrestu znikają w szybkim tempie. Słodkie, wakacyjne, rozpływają się w ustach…

Agrest przede wszystkim powinny docenić osoby mające problem z przemianą materii, bo owoc ten przyśpiesza pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Zawiera również wiele cennych składników mineralnych, jak żelazo, magnez, fosfor oraz wapń, dzięki czemu dobrze wpływa na układ kostno-mięśniowy oraz działa krwiotwórczo. To również bogate źródło witamin z grupy B oraz C.

Owoc pozytywnie działa na skórę – agrestowa maseczka delikatnie złuszcza naskórek, działa rozjaśniająco i wygładzająco dzięki zawartym kwasom organicznym oraz opóźnia procesy starzenia. Z agrestu możecie przygotować przepyszny kompot, np. z dodatkiem syropu z czarnego bzu, konfiturę do herbaty na zimowe wieczory albo orkiszową szarlotkę z jabłkami i agrestem. Najpopularniejsze wakacyjne desery to zdecydowanie lody i sorbety. Spróbujcie delikatnych lodów jogurtowych z agrestowym kwaskowatym musem z odrobiną skórki cytrynowej dla podkreślenia wszystkich smaków.

Lody jogurtowe z agrestem

Lody jogurtowe z agrestem. Zdjęcie: Asia Basista | www.cioccolatogatto.blox.pl

Składniki:

– 300 g agrestu
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– skórka otarta z 1/2 cytryny
– 600 g jogurtu naturalnego
– 200 g śmietanki kremówki 30%
– 2-3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Agrest oczyścić, umyć pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka o grubym dnie razem z cukrem trzcinowym, dolać łyżkę wody. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż owoce się rozgotują. Całość przełożyć na sito i przetrzeć, by pozbyć się pestek. Mus przelać z powrotem do garnka, dodać posiekaną skórkę cytrynową. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, mieszając co jakiś czas, by powstał gęsty sos. Przelać do miseczki i ostudzić.

Śmietankę ubić z miodem na sztywny krem, dodać jogurt i zmiksować. Schłodzić 2-3 godziny, by masa była bardzo zimna. Jogurtowy krem przelać do maszynki do robienia lodów i postępować dalej według jej instrukcji. Do gęstych lodów wmieszać niedbale sos agrestowy. Włożyć do zamrażarki, by lody osiągnęły właściwą sobie konsystencję. I rozkoszować się nimi w upał!


Asia Basista – wielbicielka kotów, snowboarderka, od kilku miesięcy wegetarianka, zaczynająca swoje podboje kulinarne od… omletów! Obecnie studentka VI roku medycyny. Prowadzi bloga Cioccolato Gatto.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?