Przejdź do treści

Jak agrest skończył w… lodach

lody agrestowe
Agrest na przemianę materii. Zdjęcie: Asia Basista | www.cioccolatogatto.blox.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
istockphoto.com
Masz trądzik? Wszystkiemu winne może być to, co jesz!
Beata Pawlikowska
Beata Pawlikowska: myślałam, że jestem więźniem swojego ciała i nie podobało mi się to, że podlegam miesięcznemu cyklowi
istockphoto.com
Zakażenie wirusem HPV może dotyczyć nawet co drugiej aktywnej seksualnie osoby. Jak się przed nim chronić?
istockphoto.com
Wróciłaś z urlopu, a na twojej skórze pojawiło się więcej znamion i piegów? Sprawdź, czy nie są groźne
żywność w supermarkecie
Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

Najfajniej skubać zielone kulki agrestu wprost z działkowego krzaczka. Ale kariera tego przepysznego wakacyjnego owocu może też nabrać rozpędu! Co powiecie na agrestowe lody jogurtowe?

Na działce mojej babci i dziadka tuż za kwiatami lawendy i róż rosną dwa malutkie krzaki agrestu. Coroczne zbiory są niewielkie, ale dojrzałe – miękkie i słodkie kuleczki agrestu znikają w szybkim tempie. Słodkie, wakacyjne, rozpływają się w ustach…

Agrest przede wszystkim powinny docenić osoby mające problem z przemianą materii, bo owoc ten przyśpiesza pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Zawiera również wiele cennych składników mineralnych, jak żelazo, magnez, fosfor oraz wapń, dzięki czemu dobrze wpływa na układ kostno-mięśniowy oraz działa krwiotwórczo. To również bogate źródło witamin z grupy B oraz C.

Owoc pozytywnie działa na skórę – agrestowa maseczka delikatnie złuszcza naskórek, działa rozjaśniająco i wygładzająco dzięki zawartym kwasom organicznym oraz opóźnia procesy starzenia. Z agrestu możecie przygotować przepyszny kompot, np. z dodatkiem syropu z czarnego bzu, konfiturę do herbaty na zimowe wieczory albo orkiszową szarlotkę z jabłkami i agrestem. Najpopularniejsze wakacyjne desery to zdecydowanie lody i sorbety. Spróbujcie delikatnych lodów jogurtowych z agrestowym kwaskowatym musem z odrobiną skórki cytrynowej dla podkreślenia wszystkich smaków.

Domowy sorbet - nic trudnego!

Lody jogurtowe z agrestem

lody jogurtowe z agrestem

Lody jogurtowe z agrestem. Zdjęcie: Asia Basista | www.cioccolatogatto.blox.pl

Składniki:

– 300 g agrestu
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– skórka otarta z 1/2 cytryny
– 600 g jogurtu naturalnego
– 200 g śmietanki kremówki 30%
– 2-3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Agrest oczyścić, umyć pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka o grubym dnie razem z cukrem trzcinowym, dolać łyżkę wody. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż owoce się rozgotują. Całość przełożyć na sito i przetrzeć, by pozbyć się pestek. Mus przelać z powrotem do garnka, dodać posiekaną skórkę cytrynową. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, mieszając co jakiś czas, by powstał gęsty sos. Przelać do miseczki i ostudzić.

Śmietankę ubić z miodem na sztywny krem, dodać jogurt i zmiksować. Schłodzić 2-3 godziny, by masa była bardzo zimna. Jogurtowy krem przelać do maszynki do robienia lodów i postępować dalej według jej instrukcji. Do gęstych lodów wmieszać niedbale sos agrestowy. Włożyć do zamrażarki, by lody osiągnęły właściwą sobie konsystencję. I rozkoszować się nimi w upał!


Asia Basista – wielbicielka kotów, snowboarderka, od kilku miesięcy wegetarianka, zaczynająca swoje podboje kulinarne od… omletów! Obecnie studentka VI roku medycyny. Prowadzi bloga Cioccolato Gatto.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Masz niedobór żelaza? Nie zapomnij o najważniejszych zasadach jego suplementacji

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

owsianka z bananami

Jak łączyć produkty na talerzu?

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

Jedzenie przed snem – czy naprawdę powinniśmy go unikać?

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

Unsplash

Zmagasz się z niedoczynnością tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, co powinno znaleźć się na twoim talerzu

Chłodnik z kukurydzy z nutą kokosową

Whisky – lek czy trucizna? Jesteś koneserem? Sprawdź, co o niej wiesz

Mleko – pić czy nie pić? Rozwiewamy wątpliwości

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

kolorowe kapsułki

„Najgorszym asortymentem w aptece są słodycze udające leki”. Farmaceutka krytycznie o preparatach dla dzieci

wafle ryżowe

Chrupkie pieczywo – zdrowe czy jednak nie?

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce