Przejdź do treści

Jak agrest skończył w… lodach

Jak agrest skończył w… lodach
Agrest na przemianę materii. Zdjęcie: Asia Basista | www.cioccolatogatto.blox.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

Najfajniej skubać zielone kulki agrestu wprost z działkowego krzaczka. Ale kariera tego przepysznego wakacyjnego owocu może też nabrać rozpędu! Co powiecie na agrestowe lody jogurtowe?

Na działce mojej babci i dziadka tuż za kwiatami lawendy i róż rosną dwa malutkie krzaki agrestu. Coroczne zbiory są niewielkie, ale dojrzałe – miękkie i słodkie kuleczki agrestu znikają w szybkim tempie. Słodkie, wakacyjne, rozpływają się w ustach…

Agrest przede wszystkim powinny docenić osoby mające problem z przemianą materii, bo owoc ten przyśpiesza pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Zawiera również wiele cennych składników mineralnych, jak żelazo, magnez, fosfor oraz wapń, dzięki czemu dobrze wpływa na układ kostno-mięśniowy oraz działa krwiotwórczo. To również bogate źródło witamin z grupy B oraz C.

Owoc pozytywnie działa na skórę – agrestowa maseczka delikatnie złuszcza naskórek, działa rozjaśniająco i wygładzająco dzięki zawartym kwasom organicznym oraz opóźnia procesy starzenia.

Z agrestu możecie przygotować przepyszny kompot, np. z dodatkiem syropu z czarnego bzu, konfiturę do herbaty na zimowe wieczory albo orkiszową szarlotkę z jabłkami i agrestem. Najpopularniejsze wakacyjne desery to zdecydowanie lody i sorbety. Spróbujcie delikatnych lodów jogurtowych z agrestowym kwaskowatym musem z odrobiną skórki cytrynowej dla podkreślenia wszystkich smaków.

Lody jogurtowe z agrestem

lody jogurtowe z agrestem

Lody jogurtowe  z agrestem. Zdjęcie: Asia Basista | www.cioccolatogatto.blox.pl

Składniki:

– 300 g agrestu
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– skórka otarta z 1/2 cytryny
– 600 g jogurtu naturalnego
– 200 g śmietanki kremówki 30%
– 2-3 łyżki miodu

Agrest oczyścić, umyć pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka o grubym dnie razem z cukrem trzcinowym, dolać łyżkę wody. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż owoce się rozgotują. Całość przełożyć na sito i przetrzeć, by pozbyć się pestek. Mus przelać z powrotem do garnka, dodać posiekaną skórkę cytrynową. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, mieszając co jakiś czas, by powstał gęsty sos. Przelać do miseczki i ostudzić.

Śmietankę ubić z miodem na sztywny krem, dodać jogurt i zmiksować. Schłodzić 2-3 godziny, by masa była bardzo zimna. Jogurtowy krem przelać do maszynki do robienia lodów i postępować dalej według jej instrukcji. Do gęstych lodów wmieszać niedbale sos agrestowy. Włożyć do zamrażarki, by lody osiągnęły właściwą sobie konsystencję. I rozkoszować się nimi w upał!

Asia Basista – wielbicielka kotów, snowboarderka, od kilku miesięcy wegetarianka, zaczynająca swoje podboje kulinarne od… omletów! Obecnie studentka VI roku medycyny. Prowadzi bloga Cioccolato Gatto.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!