Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Jak jarmuż pokochał cukinię

Jak jarmuż pokochał cukinię
Zdjęcie: Marta Figas

O jarmużu powiedziano już chyba wszystko. Jest po prostu królem zieleniny! A gdy połączyć go z cukinią, odżywczą kaszą pęczak i dołożyć jeszcze kilka składników, można wyczarować prosty, ale fenomenalny w smaku i naprawdę zdrowy obiad. Gotujemy!

Jarmuż ma więcej żelaza niż wołowina, więcej wapnia niż mleko i 10 razy więcej witaminy C od szpinaku. Poza tym zawiera potas, kwas foliowy, witaminę K, karotenoidy i antyoksydanty, co w sumie wspaniale wpływa na nasze oczy, skórę, zmniejsza ryzyko zachorowań na serce i raka, obniża cholesterol i wzmacnia kości. Jak można go nie kochać? A on zakochał się dziś w cukinii. Pięknej, żółtej, niemal złotej. Zatańczą więc z czerwoną cebulką, czosnkiem, natką pietruszki i małymi, czerwonymi pomidorkami. Na koniec wkradnie się zazdrosny burak. Będzie bardzo kolorowo! W naszym daniu ukryje się kurkuma ‒ nieocenione lekarstwo prosto z natury ‒ i czarnuszka, w której maciupkich ziarenkach zmieściło się ponad 100 aktywnych substancji. Niby zwykły obiad, a tak naprawdę oręż do walki z przeziębieniami i stanami zapalnymi, który wspomoże nasz układ immunologiczny i poprawi samopoczucie.

Pęczak z jarmużem i cukinią

Składniki:

- kasza pęczak
- oliwa
- żółta cukinia
- świeży jarmuż
- natka pietruszki
- burak
- kilka małych czerwonych pomidorków
- czerwona cebulka
- czosnek
- czarnuszka
- przyprawy: pieprz, sól morska, kurkuma

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę pęczak. Obierz buraka, pokrój na ćwierćplasterki. Na patelni podgrzej oliwę. Cebulkę pokrój w półplasterki. Czosnek obierz i zgnieć (nie krój, nie wyciskaj). Cebulkę i czosnek dodaj do oliwy, dodaj sól i pieprz. Krótko smaż, dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem. Obierz cukinię i pokrój w kosteczkę. Kiedy cebulka z czosnkiem będą miękkie, dorzuć cukinię i kurkumę. Z tą przyprawą obchodź się zawsze ostrożnie ‒ jeśli dodasz jej zbyt dużo, to zdominuje całą potrawę. Jej ilość będzie zależna od porcji, jaką gotujesz. Na jedną cukinię dodaj nie więcej niż płaską łyżkę kurkumy. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem. W międzyczasie drobno pokrój jarmuż i poobrywaj listki z gałązek natki ‒ zaraz dodasz je w całości. Teraz najtrudniejsze: cukinia powinna być miękka, ale krucha. Nie może się rozgotować. Zachowaj czujność, zaglądaj pod pokrywkę... Wtedy dodaj jarmuż i listki natki, zamieszaj i podgrzewaj jeszcze krótko, około 2 minut – jarmuż będzie miękki, ale nadal kruchy. Na talerz nałóż kaszę, dodaj warzywa z patelni. Posyp czarnuszką. Ozdób burakiem i pomidorkami. Na zdrowie!

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Jarmuż – 3 przepisy z kultowym warzywem

Z jarmużem w Polsce jest tak jak z Yeti w Himalajach – wielu o nim słyszało, a mało kto go oglądał. Zwłaszcza...
Z jarmużem w Polsce jest tak jak z Yeti w Himalajach – wielu o nim słyszało, a mało kto go oglądał. Zwłaszcza na talerzu. Tymczasem jarmuż jest kultowym warzywem zwolenników zdrowej diety, wielbionym na całym świecie przez wegetarian i wegan. To warzywo wszystko mające!

Bakłażan nieźle nadziany

Nazywany gruszką miłości - fioletowy, a jesienią niemalże czarny: bakłażan. Miksowany na pastę lub grillowany...
Nazywany gruszką miłości - fioletowy, a jesienią niemalże czarny: bakłażan. Miksowany na pastę lub grillowany w plastrach. Tym razem jednak nafaszerujemy go dynią i jarmużem – przekonajcie się, że to sezonowy strzał w dziesiątkę!

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Herbata z dodatkiem syropu malinowego i ciepły koc… Taki zestaw na przeziębienie to jesienno-zimowa...
Herbata z dodatkiem syropu malinowego i ciepły koc… Taki zestaw na przeziębienie to jesienno-zimowa podstawa! Syropy z malin ze "spożywczaka" to zwykle minimalna ilość malin, masa cukru i konserwanty. Dlatego syrop na jesienne chłody robimy sami!

Dyniowe pankejki

„Pumpkin pancakes”, czyli dyniowe pankejki, to amerykański śniadaniowy klasyk. Sezon dyniowy ruszył,...
„Pumpkin pancakes”, czyli dyniowe pankejki, to amerykański śniadaniowy klasyk. Sezon dyniowy ruszył, więc skuśmy się i my! Puszyste pankejki u nas w nieco zdrowszej odsłonie, bez białej mąki i cukru.