Przejdź do treści

Jak jarmuż pokochał cukinię

Jak jarmuż pokochał cukinię
Zdjęcie: Marta Figas
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
matka trzymająca dłoń dziecka
Coraz większa ilość cesarek
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne?
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?

Jarmuż jest królem zieleniny! A gdy połączyć go z cukinią, odżywczą kaszą pęczak i dołożyć jeszcze kilka składników, można wyczarować prosty, ale fenomenalny w smaku i naprawdę zdrowy obiad. Gotujemy!

Jarmuż ma więcej żelaza niż wołowina, więcej wapnia niż mleko i 10 razy więcej witaminy C od szpinaku. Poza tym zawiera potas, kwas foliowy, witaminę K, karotenoidy i antyoksydanty, co w sumie wspaniale wpływa na nasze oczy, skórę, zmniejsza ryzyko zachorowań na serce i raka, obniża cholesterol i wzmacnia kości. Jak można go nie kochać? A on zakochał się dziś w cukinii. Pięknej, żółtej, niemal złotej. Zatańczą więc z czerwoną cebulką, czosnkiem, natką pietruszki i małymi, czerwonymi pomidorkami. Na koniec wkradnie się zazdrosny burak. Będzie bardzo kolorowo! W naszym daniu ukryje się kurkuma ‒ nieocenione lekarstwo prosto z natury ‒ i czarnuszka, w której maciupkich ziarenkach zmieściło się ponad 100 aktywnych substancji. Niby zwykły obiad, a tak naprawdę oręż do walki z przeziębieniami i stanami zapalnymi, który wspomoże nasz układ immunologiczny i poprawi samopoczucie.

Pęczak z jarmużem i cukinią

Składniki:

– kasza pęczak
– oliwa
– żółta cukinia
– świeży jarmuż
– natka pietruszki
– burak
– kilka małych czerwonych pomidorków
– czerwona cebulka
– czosnek
– czarnuszka
– przyprawy: pieprz, sól morska, kurkuma

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę pęczak. Obierz buraka, pokrój na ćwierćplasterki. Na patelni podgrzej oliwę. Cebulkę pokrój w półplasterki. Czosnek obierz i zgnieć (nie krój, nie wyciskaj). Cebulkę i czosnek dodaj do oliwy, dodaj sól i pieprz. Krótko smaż, dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem. Obierz cukinię i pokrój w kosteczkę. Kiedy cebulka z czosnkiem będą miękkie, dorzuć cukinię i kurkumę. Z tą przyprawą obchodź się zawsze ostrożnie ‒ jeśli dodasz jej zbyt dużo, to zdominuje całą potrawę. Jej ilość będzie zależna od porcji, jaką gotujesz. Na jedną cukinię dodaj nie więcej niż płaską łyżkę kurkumy. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem. W międzyczasie drobno pokrój jarmuż i poobrywaj listki z gałązek natki ‒ zaraz dodasz je w całości. Teraz najtrudniejsze: cukinia powinna być miękka, ale krucha. Nie może się rozgotować. Zachowaj czujność, zaglądaj pod pokrywkę… Wtedy dodaj jarmuż i listki natki, zamieszaj i podgrzewaj jeszcze krótko, około 2 minut – jarmuż będzie miękki, ale nadal kruchy. Na talerz nałóż kaszę, dodaj warzywa z patelni. Posyp czarnuszką. Ozdób burakiem i pomidorkami. Na zdrowie!

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?

bella hadid w białych spodniach i marynarce pozuje na tęczowej ściance

Bella Hadid zawdzięcza sylwetkę posiłkom wysokobiałkowym

Kieliszki wina

NIE dla kieliszka wina dziennie

Błonnik: 15 produktów, w których go znajdziesz

Zielona tarta z awokado w wersji raw

9 produktów, które regulują poziom cukru