Przejdź do treści

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

jarmuż w sicie
Jarmuż – teraz ma swój czas!/Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka
zmęczenie w pracy
Wypalenie zawodowe? Podpowiadamy, jak znów zapalić się do pracy
Pasta i szczoteczka do zębów
Co warto wiedzieć o pastach do zębów? Jaką najlepiej wybrać? Tłumaczy stomatolożka
trening
Trening funkcjonalny – przyda ci się na pewno!
Koronawirusy / gettyimages
W ciągu ostatnich 14 dni byłaś w Chinach lub miałaś kontakt z kimś, kto właśnie wrócił z podróży? MZ podpowiada, co robić

Mówi się o nim sporo, a wachlarz zastosowań obejmuje koktajle, zupy, zapiekanki, pesto czy nawet chipsy. Warto więc wrócić do domu z naręczem pięknych, karbowanych liści! Jarmuż bowiem wyrósł na prawdziwą gwiazdę zdrowego gotowania. Jako podstawa jesiennej sałatki z dynią i ciecierzycą sprawdzi się doskonale.

Istnieje wiele odmian tej rośliny z rodziny kapustnych – liście mogą być postrzępione lub gładkie, mogą też przybierać przeróżne kolory, aż po intensywny fiolet, co oprócz kariery kulinarnej zapewniło jarmużowi miano rośliny ozdobnej. Ponoć najlepsze walory smakowe osiąga po przymrozkach, kiedy część jego charakterystycznej goryczki ustępuje pola wykształcającym się cukrom. A jak sprawdzić, który najbardziej będzie nam smakował? Najlepiej wyhodować samemu! Roślina ta ma bardzo niewielkie wymagania i chętnie przyjmie się w uprawie.

A czym jarmuż wynagrodzi nam gorączkowe rajdy po targach lub wygospodarowane miejsce w ogródku? Przede wszystkim bogactwem witamin i składników mineralnych. Oprócz witamin A, B1, B2, C (w naprawdę wielkich ilościach!), E i K, dostarczy nam żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, kwas foliowy, błonnik, luteinę i wiele innych. Zawiera silne przeciwutleniacze i związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny, a jego częste wizyty w kuchni pomogą m.in. wzmocnić odporność. Lista jego zalet jest tak długa, że z nawiązką zapracował na zaszczytne miejsce w gronie superfoods.

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą i granatem

jarmuż

Sałatka z jarmużem, cicierzycą i granatem – idealna na jesień! Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

 

Składniki (porcja dla 4 osób):

– 200 g liści jarmużu
– ½ dyni kamo kamo (można zastąpić np. dynią piżmową, hokkaido lub inną o zwartym miąższu)
– 240 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
– 2 łyżki oliwy
– szczypta soli morskiej
– 30 g orzeszków piniowych
– nasiona z 1/3 granatu

Dressing:

– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy
– szczypta soli morskiej
– szczypta mielonego pieprzu

Z liści jarmużu wykrajamy łodygi, pozostałe części rwiemy na mniejsze fragmenty i wrzucamy do dużej miski. Zalewamy wrzątkiem na minutę. Po upływie tego czasu dokładnie przepłukujemy jarmuż zimną wodą i odstawiamy do osuszenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Połówkę dyni oczyszczamy z pestek i włókien, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Mieszamy w misce z ciecierzycą, oliwą i solą. Rozkładamy równomiernie na wyłożonej pergaminem blasze, pieczemy przez 15-20 minut. W międzyczasie odwracamy składniki, by zrumieniły się też z drugiej strony. Gotowe zostawiamy do ostygnięcia.

Orzeszki piniowe przez chwilę prażmy na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły. Z granatu odcinamy koronę i spód, tniemy na cząstki wzdłuż widocznych białych żyłek. Wyciągamy ziarenka, pozbywając się gorzkich fragmentów skórki. Miód, sok z cytryny i oliwę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki mieszamy, skrapiamy całość dressingiem. Smacznego!

 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

sałatka

6 najgorszych dodatków do sałatek i ich lepsze zamienniki

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

8 sposobów na podniesienie libido

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę