Przejdź do treści

Jedzenie dla kształtów

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje
Wstydliwy problem w każdym domu. Do lipca możesz się przygotować
Jurek Owsiak wraca za stery WOŚP. „Będę grał dalej z Orkiestrą. Będę dalej prezesem Fundacji!”
Kobieta pod drewnianą chatą zima
Przemilczane uroki zimy, czyli jak nasz organizm znosi niskie temperatury
Nie kupisz ich w drogerii. Niebawem znikną ze sklepowych półek

Kobiety! Jesteśmy w stanie zrobić naprawdę sporo, żeby wyglądać dobrze na zewnątrz. Brwi, rzęsy, paznokcie, włosy, makijaż… Dlaczego więc karmimy nasze ciała śmieciowym jedzeniem i nie potrafimy znaleźć w sobie motywacji, by zacząć się ruszać?

Gdy do zbiornika paliwa (niech będzie – do tego samochodowego) wsypiemy cukier, silnik zostanie zniszczony. Nie zaskoczę was, kiedy powiem, że kiedy nalejemy do niego wysokooktanowego paliwa, samochód będzie działał lepiej i dłużej. Z ludzkim ciałem jest podobnie. Im lepszej jakości jedzenie mu dostarczymy, tym lepiej, a także dłużej będzie funkcjonowało w zdrowiu, bez dokonywania „kosztownych napraw”. Na co więc zwrócić uwagę? Na dobrze dobrane makroskładniki: białka, węglowodany i tłuszcze. Dostarczają one energii niezbędnej do życia. Dobrze dobrane napędzają metabolizm.

Poszczególne makroskładniki odgrywają ważną rolę w kształtowaniu sylwetki. Pomagają spalić oporny tłuszczyk na pośladkach, udach, brzuchu czy ramionach. Do polecanych białek możemy zaliczyć: indyka, ryby, wieprzowinę lub wołowinę, jaja. Jeśli mowa o tłuszczu, to warto wymienić: awokado, oliwę z oliwek, orzechy, masło migdałowe, nasiona, olej kokosowy.

Węglowodany? Najlepiej złożone w postaci ziemniaków (odpowiednio przyrządzonych, np. pieczonych), ryżu, kasz czy warzyw oraz owoców.

To, co zdecydowanie nie służy figurze, to wszystkie produkty przetworzone – cukier, sód, alkohol.

Warto pamiętać też o błonniku, którego spożywamy zdecydowanie za mało, a który w odpowiedniej ilości pomaga w trawieniu, a nawet spalaniu zbędnej tkanki tłuszczowej.

Oczywiście przy tym wszystkim należy pamiętać o złotych zasadach:
1) jeść systematycznie,
2) starać się robić równe odstępy czasu między posiłkami,
3) pić dużo wody i unikać innych napojów (zwłaszcza tych słodzonych),
4) starać się jeść jak najwięcej warzyw – zwłaszcza tych zielonych,
5) nie kombinować! Im dania są prostsze, tym lepsze!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Placki ziemniaczane - polski klasyk. Kto ich nie lubi? Proponujemy je w lżejszej odsłonie, bo zamiast smażenia w głębokim tłuszczu skorzystamy z piekarnika. Taka wersja smakuje równie dobrze, jest tak samo łatwa do zrobienia, a przy tym łagodniejsza dla żołądka, mniej kaloryczna i lekkostrawna.

Jodie Foster: zrobiłam swoje coming out w epoce kamienia łupanego

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Każdy wie, że po dobrym obiedzie powinien być pyszny deser. Tylko że te słodkości zazwyczaj są pełne pustych kalorii, zawierają cukier i tłuszcz, a bardzo często też konserwanty i polepszacze smaku. Dlatego pyszne fit ciasto z mąki kokosowej przygotujemy sami!

Macierzyństwo nie ogranicza się do czterech ścian. Jestem mamą i karmię wszędzie. Zobacz najlepsze zdjęcia karmiących mam

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Tłuszcz cię usypia

Risotto z dyni i szałwii

Wegański jogurt kokosowy z figami

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami

Superkanapki z batata

Smoothie bowl ze śliwkami

Domowa ricotta – prosty przepis

Ziarnko do ziarnka, czyli słowo o ekspandowaniu

Wegańska panna cotta z jeżynami

Czarna soczewica z pomidorami