Przejdź do treści

Jedzenie dobre dla mózgu

Jedzenie dobre dla mózgu Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mózg – nasz główny organ zarządzający. Odpowiada za zdrowie fizyczne i mentalne. Niestety często go zaniedbujemy. Dlatego postarajmy się, by zdrowo zjadł. Wówczas na pewno nam się odwdzięczy: dobrą koncentracją, lepszą pamięcią i mniejszym ryzykiem poważnych chorób.

Miałam ostatnio sporo pracy wymagającej dużej koncentracji. Nie zawsze udawało mi się nakłonić mózg do włączenia pełnych obrotów. Co zrobić? Można pić 4 kawy pod rząd – choć to wywoła prawdopodobnie odwrotny efekt – albo dbać o niego codziennie poprzez odpowiednią dietę. Po co sięgać po kapsułki, skoro możemy wybrać te pyszności…

Gorzko-słodka siła flawanonów

Nie żałujcie sobie grejpfrutów i pomarańczy. Zawarte w nich flawanony zmniejszają ryzyko udaru mózgu – dowiodły badania Nurses’ Health Study. Pomidorki? Też są dobre dla mózgu! Mają spore zapasy likopenu, antyoksydantu, który również obniża zagrożenie udarem. Za to antocyjaniny zawarte w jagodach, malinach, jeżynach i innych zabarwionych na ciemno owocach i warzywach pobudzają tzw. autofagię, czyli proces, w którym m.in. komórki eliminują zanieczyszczenia powodujące problemy z pamięcią; poza tym antocyjaniny zmniejszają tzw. stres oksydacyjny, związany z wydzielaniem toksycznych wolnych rodników.

Tłuszcz złagodzi ADHD i poprawi pamięć

Każdy dobrze pracujący silnik potrzebuje oleju, bez niego daleko nie zajedzie. Podobnie jest z ludzkim mózgiem – żeby się nie zatarł, włączcie do codziennej diety nienasycone kwasy tłuszczowe. W piśmie Pediatrics z 2012 r. ukazało się badanie na temat związku niedoboru w diecie zdrowych tłuszczów z zaburzeniami związanymi z nadaktywnością oraz gorszą koncentracją. Robiąc zakupy w supermarkecie, pamiętajcie o kwasach tłuszczowych omega-3, poprawiają pamięć. Te zdrowe tłuszcze znajdziecie w rybach (najwięcej mają ich ryby morskie, szczególnie łosoś) oraz w oleju lnianym.

Jak kontrolować stres?

Przeciwdepresyjna mała czarna

Kawa ma swój udział nie tylko w ochronie przed cukrzycą typu 2, chorobami wątroby, chorobą Parkinsona czy nawet rakiem prostaty. Badania z ostatnich lat dowodzą, że zmniejsza ryzyko udaru, ale ma też wpływ na nasze mentalne zdrowie – działa przeciwdepresyjnie. Kawa ma spore dawki antyoksydantów i składników przeciwzapalnych. Prawdopodobnie wpływa na wydzielanie serotoniny i dopaminy w mózgu, stąd jej poprawiająca samopoczucie właściwość. Ważne tylko, by sięgać po nią z umiarem i o odpowiedniej porze!

Zdrowa słodycz dla mózgu

W związku z tym, że czekoladę lubię, ucieszyła mnie ta wiadomość. To słodycz dobra dla naszego mózgu (oczywiście jeśli nie wybieramy pseudoczekolad, tylko porządną ciemną czekoladę z dużą zawartością kakao). Powołam się na badania opublikowane w piśmie Neurology, które pokazały, że osoby jedzące co najmniej 52 g czekolady tygodniowo miały o 17 proc. niższe ryzyko udaru w porównaniu z osobami, które jadły jej mniej niż 12 g na tydzień.

Co odpowiada za pozytywne właściwości czekolady? Flawanole – nie mylić ze związkami zawartymi w pomarańczach i grejpfrutach – choć pochodzą z tej samej grupy: flawonoidów. Czekolada zawiera też cenny magnez. Uważajcie jeszcze na to, by na etykiecie nie pojawiły się utwardzone tłuszcze (trans) – niekorzystne dla naszego mózgu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: