Przejdź do treści

Jej wysokość kaloria

Co warto wiedzieć o kaloriach?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Słowo „kaloria” używane jest w zasadzie wszędzie. Zwłaszcza w kontekście odchudzania. Co właściwie oznacza ten termin, w jaki sposób wiąże się ze zdrowiem oraz wagą i co dokładnie powinniście o niej wiedzieć?

Kaloria jest jednostką energii służącą do wyrażania wartości energetycznej pokarmu. Zapotrzebowanie kaloryczne zależy od szeregu czynników, do których należą między innymi: masa ciała, wiek, płeć, wzrost, aktywność fizyczna oraz stany takie jak ciąża. U kobiet zapotrzebowanie to wynosi od 1600 do 2400 kcal dziennie i jest mniejsze niż u mężczyzn, u których zakres ten waha się między 2000 a 3000 kcal dziennie. Oczywiście są to jedynie wartości orientacyjne, mogą być one mniejsze lub większe w zależności od wyżej wymienionych czynników.

Co to dla nas oznacza? Że niekoniecznie musimy liczyć kalorie z uporem maniaka – wielu ekspertów żywieniowych radzi po prostu słuchać swojego organizmu, który informuje o głodzie czy poczuciu sytości. Za to sens ma zbilansowanie swojej diety tak, aby zawierała pełnowartościowe produkty o dużej zawartości białka, dobroczynnych tłuszczów i błonnika. Spożywając sycące pokarmy, w naturalny sposób zmniejszycie ilość dostarczanych kalorii w postaci niezdrowych przekąsek.

Jednakże ważniejszy od kaloryczności produktów spożywczych jest ich skład jakościowy – produkty o takiej samej kaloryczności mogą mieć zupełnie inny udział substancji odżywczych. Możecie jeść niewiele kalorii w ciągu dnia, ale w mało wartościowych produktach, i nie chudnąć, a jeść więcej kalorii w postaci dobrze zbilansowanej diety i tracić na wadze. Dlatego wybierajcie produkty bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały oraz antyoksydanty.

Utrata wagi sprowadza się do czegoś więcej niż napływ/spalanie kalorii. Jednak jedno jest pewne – żeby schudnąć, musicie spalać ich więcej, niż przyjmujecie. Należy uważać także, żeby ilość kalorii nie była zbyt mała – wprowadzenie organizmu w stan głodówki spowolni metabolizm. Większość diet o bardzo zaniżonej kaloryczności (typu oczyszczanie czy detoks) prowadzi głównie do utraty wody, a także sprzyja powstawaniu efektu jo-jo. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Ile kalorii spalisz na treningu?

Gęstość energetyczna i odżywcza – jak jeść dużo, ale zdrowo?

Kalorie to nie wszystko

Zamiana cukrów – sposób na zdrowsze serce

Ćwiczysz, ćwiczysz i nic...

Ćwiczysz, ćwiczysz i nic…

Błędne koło przejadania

Błędne koło przejadania

Jak kupować mleko?

Jak kupować mleko?

5 powodów, by wyjść z domu zimą

5 powodów, by wyjść z domu zimą

Zdradliwe napoje

Zdradliwe napoje

Odchudzanie – to nie tylko kalorie

Odchudzanie – to nie tylko kalorie

Dieta Low Carb

Dieta Low Carb

Kalorie odstaw na bok

Kalorie odstaw na bok