Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Jej Wysokość Pietruszka

Jej Wysokość Pietruszka
Pietruszka - witaminowa bomba. Zdjęcie: Paulina Kolondra | Time for Dessert

Początek wiosny to przeziębieniowa apokalipsa. Pora wyciągnąć działa w postaci uderzeniowej dawki witaminy C. Najlepiej nafaszerować się natką pietruszki. Nie przepadacie za nią? Nie szkodzi – zrobimy z niej sok. Jest pycha!

W 100 g natki pietruszki jest aż 178 mg witaminy C, czyli ponad trzy razy więcej niż np. w cytrynach. A witamina C jest przy przeziębieniu niezastąpiona. I to z kilku powodów. Jest niezbędna do produkcji kolagenu – białka, które tworzy pod nabłonkiem dodatkową warstwę utrudniającą przedostawanie się wirusów do organizmu. Poza tym witamina C jest potrzebna do produkcji limfocytów, które z kolei niszczą zainfekowane komórki. Dzięki temu nasz układ odpornościowy się wzmacnia i organizm łatwiej zwalcza infekcje. Dodatkowo chroni nas przed chorobami serca, nowotworami oraz zaćmą, a polecana jest osobom, które cierpią na nadmierną ilość stresu.

Wiedząc to wszystko, powinniśmy poszukać jednego z najlepszych źródeł tej witaminy. Jest nim zdecydowanie natka pietruszki. Problem tylko w tym, że nie znam zbyt wielu ludzi, którzy byliby jej fanami. Poza tym jedzenie pietruszki w większej ilości jest – mówiąc krótko – dość trudne. Trochę na kanapkę, trochę do zupy, i co dalej? Nie wspomnę już o tym, że przemycić ją dziecku to nie lada wyzwanie. I tu na pomoc przychodzą nam soki. Ostatnio nastała na nie wielka moda i tak zwane green smoothie pojawiają się wszędzie. Moda na zielone opanowała już cały świat i jest to akurat trend, za którym będę stać murem.

Mój faworyt ostatnich miesięcy to sok pietruszkowo-ananasowy. Nigdy nie myślałam, że pietruszka może się tak fantastycznie komponować z ananasem. Te dwa składniki stanowią podstawę soku. Resztę możecie dodawać według własnego uznania, ale jeśli chcecie zwiększyć w nim zawartość witaminy C, nie zapomnijcie o kiwi!

Sok pietruszkowo-ananasowy

pietruszka

Przepis na sok z pietrzuszką. Zdjęcie: Paulian Kolondra | Time for Dessert

Składniki:

- jeden ananas
- dwa jabłka
- dwie pomarańcze
- dwa kiwi
- natka pietruszki
- imbir

Wszystkie składniki wyciskamy w wyciskarce do soków i gotowe! A jeśli chcecie spróbować zielonych koktajli, koniecznie zajrzyjcie tu.
 

Paulina Kolondra prowadzi bloga Timefordessert.pl, jest pasjonatką fotografii i kulinarnych stylizacji, których można nauczyć się pod jej okiem na warsztatach fotograficznych Aparat Kuchenny.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Lena zapytał(a) 7 marca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Jej Wysokość Pietruszka
koniecznie muszę wypróbować :)?
byk210 odpowiedział(a) 18 marca 2014
No to do dzieła:)
Dominika odpowiedział(a) 8 marca 2014
Ja rowniez!
test odpowiedział(a) 14 marca 2014
i ja :)

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Zielone koktajle – zdrowy trend na lato

Zielone koktajle robią furorę. Powstają o nich książki, piją je wszyscy szanujący się hipsterzy, a celebryci...
Zielone koktajle robią furorę. Powstają o nich książki, piją je wszyscy szanujący się hipsterzy, a celebryci chętnie pozują z nimi do zdjęć. O co chodzi z tym zielonym i skąd ten szał?

3 jesienne śniadania na ciepło

Przyszła jesień, a wraz z nią chłodne wieczory i mroźne poranki. Nie ma nic lepszego na ten chłodny czas...
Przyszła jesień, a wraz z nią chłodne wieczory i mroźne poranki. Nie ma nic lepszego na ten chłodny czas niż przepyszne ciepłe śniadanie przed wyjściem z domu. Mamy dla was 3 propozycje – i naprawdę nie są to parówki ani jajecznica!

Fasola - idealna na... budyń!

Fasola swój sezon ma zawsze. To świetne źródło białka, magnezu i wapnia – szczególnie dla jaroszy i wegan....
Fasola swój sezon ma zawsze. To świetne źródło białka, magnezu i wapnia – szczególnie dla jaroszy i wegan. Zupę fasolową na pewno znacie. A budyń z fasoli? Spróbujcie, jest super!

Ogórek z imbirem – oczyszczający duet

Nawet jeśli starasz się odżywiać zdrowo, to są takie dni, kiedy czujesz potrzebę oczyszczenia organizmu....
Nawet jeśli starasz się odżywiać zdrowo, to są takie dni, kiedy czujesz potrzebę oczyszczenia organizmu. Gdy czujesz się ociężały, to sygnał, że trzeba pomóc organizmowi w powrocie do lekkości i prawidłowego funkcjonowania. Znamy sposób na błyskawiczny i pyszny detoks!