Przejdź do treści

Jesień = nalewki

Jesień = nalewki
Nalewki to jeden z najmilszych elementów jesieni – tutaj kawowo-pomarańczowa autorstwa cioci Justyny w obiektywie Tomasza Jakuba Sysło, Flickr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 ćwiczeń na wzmocnienie kręgosłupa
Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią
karmienie piersią
Urządzenie do karmienia piersią dla ojców. To nowatorska koncepcja japońskiej firmy
Kobiety na zajęciach fitness
Kiedy zajęcia fitness mogą być niebezpieczne? O tym, jaki trening będzie najlepszy na start, pozmawialiśmy z fizjoterapeutką i trenerem personalnym
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Gosia Włodarczyk
„Presja, by jak najszybciej wrócić do formy, jest dla kobiet krzywdząca. Ciału trzeba dać czas na regenerację”. Rozmawiamy z fizjoterapeutką Gosią Włodarczyk

Domowa produkcja nalewek to jeden z przyjemniejszych sposób celebrowania jesieni. W tym zadaniu godnym perfekcyjnej pani domu sporo jest zdrowych odruchów i ekologicznej zapobiegliwości.

Cóż może być ekologicznego w zabieganiu o to, by owoce zalane spirytusem albo cukrowym syropem oddały nam cały swój aromat? Otóż jeśli zabierzemy się do tego zgodnie z punkowym duchem DIY, czynimy sporo oszczędności i recyklujemy wiele kuchennych surowców.

Zaczynając od samych owoców, które kupiliśmy, dostaliśmy lub wyhodowaliśmy sami – nie możemy pozwolić im się zmarnować! Zakładając, że kompoty, dżemy i mrożonki już za nami, możemy zrobić rzecz najprostszą, czyli wykorzystać owoce – często w całości, bez konieczności ich obierania czy nawet pestkowania (pestki dodają smaku) – do stworzenia trunku, którym nasze otoczenie będzie się raczyć z wdzięcznością, gdy za oknem zawiśnie biała czapa śniegu. Więcej – owoce, które wykorzystaliśmy do nalewu, czyli macerowane w wódce lub spirytusie, świetnie nadadzą się do ponownego wykorzystania w formie lekko pijanych konfitur. Wystarczy podsypać je cukrem (jeśli nie dodaliśmy go uprzednio do nalewki) i przesmażyć solidnie na patelni. Będą bardziej aromatyczne niż te z owoców surowych, a my – zadowoleni, że nie uroniliśmy ani grama smaku.

nalewki

Przyjemności jesieni: teatr, sztuka i nalewki, czyli renklodówka własnej roboty.

Kolejną kwestią jest to, w czym nalewki nastawiać. Tutaj przyda się właściwy czułym na urodę gadżetów zbieraczom zmysł przechowywania rozmaitych „przydasiów”. Ja sama, chociaż nie kocham gromadzić, mam solidną kolekcję słojów, słoiczków, butelek, pudełek i prostych kartonowych toreb, które spełniają funkcję lunchboksów, poręcznych szejkerów do sosów, magazynów dla ukochanych przeze mnie kasz i nasion, a także: idealnych pojemników na „dochodzące” nalewki. Im większy słój, tym naturalnie lepiej, choć moje doświadczenia początkującego nalewkarza pokazują, że rozmiar potrafi zwodzić. Zapełniając półtoralitrowy słój renklodówką nie przewidziałam, że wszystkie posiadane przeze mnie butelczyny na gotową już nalewkę mają objętość 300 ml!

Ozdobne butelki na nalewki to trzecia kwestia, wymagająca gospodarskiej zapobiegliwości i pro-ekologicznego zmysłu. Dostaliśmy dekoracyjną nalewkę, która poszła w jedno wieczorne posiedzenie? Nie wyrzucajmy butelki, będzie jak znalazł, gdy za rok obudzi się w nas przetwórcza żądza. Zanim sama zabrałam się do nastawiania i macerowania, zbierałam co ładniejsze szkło dla przyjaciela-zapaleńca. Gdy w ramach testów przepisów do mojego macierzystego magazynu KUKBUK zabrałam się do produkcji morelówki z tymiankiem, zachomikowane butelki były jak znalazł. A jeśli jeszcze macie gdzieś etykietki na przetwory z archiwalnego „Poradnika domowego” albo kolorową taśmę, po której można bazgrać pisakiem, teraz będą jak znalazł – byśmy nie pomylili malinówki 2012 z tegoroczną truskawkówką, ani renklodówki od cioci Tosi z własną pigwówką.

Oczywiście trzeba gdzieś trzymać całą tę zbieraninę – ale od czego są głębokie kredensy, pawlacze (ktoś je jeszcze dziś konstruuje?), spiżarnie (ktoś je jeszcze ma?) i szafki wnękowe. Dojrzewające nalewki najlepiej czują się w ciemności i suchej, nie nazbyt chłodnej atmosferze, więc im też będzie dobrze z naszą kolekcją słoików i butelek.  

Nalewki wyzwalają w nas odruch rozsądnego gospodarowania jedzeniem, ponownego wykorzystywania surowców takich jak szkło i medytacyjnego podejścia do codziennych czynności (to całe czekanie, dojrzewanie i starzenie uczy cierpliwości) – toż to slow life w najszczerszym wydaniu! A że do tego dostarczają prawdziwych pyszności, trudno więc rozsądnie odpowiedzieć sobie na pytanie: „Dlaczego nie miałbym dziś nastawić jeszcze jednej nalewki?”

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

Zainteresują cię również:

greta thunberg

„Jestem zaszczycona i bardzo wdzięczna”. 16-letnia Greta Thunberg nominowana do Pokojowej Nagrody Nobla

Pozwolisz swojemu dziecku pójść na wagary? W piątek odbędzie się Młodzieżowy Strajk Klimatyczny. „Nasza przyszłość decyduje się właśnie teraz” – piszą organizatorzy

Trash Challenge opanował świat. Ludzie zbierają śmieci w świetnej akcji mediów społecznościowych

„Karton po soku to plastik czy papier?” Nowa aplikacja Pan Śmieciarz pomoże w segregacji odpadów. Przetestowaliśmy!

Smog i Warszawa w tle. Beauty&theSmog to niezwykły projekt polskiego fotografa zwracający uwagę na zanieczyszczenie powietrza

Domowa chemia. Jak zrobić proszek do prania czy płyn do podłóg, by uniknąć szkodliwej chemii sklepowej

Bambusowe kubki termiczne szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, czy nie masz takiego w domu

Pozytywne ilustracje podsumowujące 2018 rok

Fajerwerki dla zwierzaków

Fajerwerki dla zwierzaków

Choinka drewniana

18 pomysłów na alternatywną choinkę DIY. Drzewka przyjazne środowisku

Ekologiczny długopis z kapsułek po kawie

Eko made in Poland – cz. 2

Eko made in Poland – kosmetyki naturalne polskich producentów

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie

Eko na święta

Eko na święta

Dizajn dla zmysłów

Jakie zwierzątka są szczęśliwe?

Greenwashing - nie daj się nabrać na eko

Greenwashing – nie daj się nabrać na eko

Sól z Islandii

Sól z Islandii

Chłopaki, bądźcie eko!

Chłopaki, bądźcie eko!

Zielone smoothie

Zielone smoothie

Dizajn na jesień

Dizajn na jesień

Marmolada dla oczu

Marmolada dla oczu

Dizajnerska iluzja

Dizajnerska iluzja