Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Jesienna sałatka z bakłażanem i granatem

Jesienna sałatka z bakłażanem i granatem
Zdjęcie: Nat. Rusinowska | www.zmyslowoprzezswiat.blogspot.com
Bakłażan jest plastyczny – można zrobić z niego niemal wszystko i nadać mu smak, jaki tyko chcemy. Podkręcony czosnkiem i kolendrą, z dodatkiem granatu, idealnie sprawdzi się w sałatce.

Bakłażan się poddaje, chłonie inne nuty – czosnku, papryczki, pomidorów, kolendry. Najlepsza jest skórka – powinna być chrupiąca, przypieczona. W środku delikatny, miękki miąższ. Rozpływa się w ustach… Nie bójmy się mocno go przypiec. Całkiem miękki traci swoją gąbczastą strukturę, staje się delikatny i kremowy. Oprócz walorów smakowych jest bogaty w potas, fosfor, żelazo i wapń, a fioletowa skórka zawiera silne związki antyoksydacyjne. Skusicie się?

Sałatka z bakłażanem i granatem

przepis-na-salatke-z-granatem-i-baklazanem

Zdjęcie: Nat. Rusinowska | www.zmyslowoprzezswiat.blogspot.com

Składniki (porcja dla dwóch osób):

- 2 średnie bakłażany, pokrojone wzdłuż na bardzo cienkie plastry
- sól do smaku (najlepiej różowa himalajska)
- olej roślinny lub oliwa do nasmarowania bakłażanów

Dressing:

- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 duży ząbek czosnku 
- 1/2 łyżeczki grubej soli
- posiekany świeży tymianek + dodatkowo do dekoracji
- 1 suszona mała papryczka chilli, skruszona w palcach
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Do dekoracji: ziarenka wyłuskane z jednego dojrzałego granatu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Pokrojonego bakłażana solimy i smarujemy olejem (posmarowałam każdy plaster kuchennym silikonowym pędzlem; równie dobrze możecie po prostu skropić bakłażana tłuszczem). Plastry rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 min - bakłażan powinien wyraźnie się zarumienić. 

Moje bakłażany piekłam w dwóch turach.

Przygotowujemy dressing - na suchej patelni podprażamy nasiona kolendry, przekładamy do moździerza. Dodajemy gruboziarnistą sól i ucieramy. Dodajemy czosnek, ucieramy, aż powstanie gęsta pasta. Przekładamy pastę do miseczki, dodajemy jogurt, chilli i tymianek.

Na talerzu rozkładamy plastry bakłażana, nakładamy kleksa dressingu, posypujemy obficie ziarnami granatu i świeżym tymiankiem. Sałatka najlepsza jest na zimno, kiedy smaki się przegryzą.

 

Nat. Rusinowska - na świat patrzy przez szkło obiektywu. Chodzi z głową w chmurach, łapie ulotności, zachwyca się barwami, fakturami. Kocha stare kamienice i... stare samochody. Lubi odkrywać nowe miejsca. Dać się wciągnąć w wir wydarzeń, ludzi, kolorów, zapachów, smaków. D o ś w i a d c z a ć. Intensywnie, uważnie i świadomie. Tak w podróży, jak i we własnej kuchni. W życiu - podróżnik i niespokojna dusza; w papierach - psycholog; na co dzień - fotograf kulinarny, instruktor fitness i kocia mama :)

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów,...
Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów, papryk i bakłażanów. Znajdziemy na nich jeszcze kalafiory! Zapieczony pod kołderką z pomidorów i ciecierzycy smakuje wybitnie.

Tian – warzywa w nowej odsłonie

Tian to nic innego jak warzywa pokrojone w plastry, ułożone w charakterystyczny okrąg, zapiekane w suszonych...
Tian to nic innego jak warzywa pokrojone w plastry, ułożone w charakterystyczny okrąg, zapiekane w suszonych ziołach i podane na gorąco. Zaletą tego dania jest to, że można je urozmaicać według upodobań i pór roku. Teraz idealnie sprawdzą się pomidory, cukinia, cebula czy bakłażany. Próbujemy?

Bakłażan nieźle nadziany

Nazywany gruszką miłości - fioletowy, a jesienią niemalże czarny: bakłażan. Miksowany na pastę lub grillowany...
Nazywany gruszką miłości - fioletowy, a jesienią niemalże czarny: bakłażan. Miksowany na pastę lub grillowany w plastrach. Tym razem jednak nafaszerujemy go dynią i jarmużem – przekonajcie się, że to sezonowy strzał w dziesiątkę!

Baba ghanoush – pasta z bakłażana

Wczesna jesień to bakłażana czas. To właśnie teraz ma najpiękniejszy, intensywny, jedyny w swoim rodzaju...
Wczesna jesień to bakłażana czas. To właśnie teraz ma najpiękniejszy, intensywny, jedyny w swoim rodzaju kolor – nasycony, niemal czarny fiolet. Przerobimy go na Baba ghanoush!