Przejdź do treści

Jesienna sałatka z bakłażanem i granatem

Zdjęcie: Nat. Rusinowska | www.zmyslowoprzezswiat.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy
Kobieta siedząca przy łóżku
Nie możesz zasnąć? Poznaj receptę na dobry sen według Kasi Bem
babcia i wnuczka
Jak kobiety funkcjonują po menopauzie? Rozmawiamy z genetyczką prof. Moniką Puzianowską-Kuźnicką
uśmiechnięta dziewczyna
Pesymizm nie opłaca się. Podpowiadamy jak być optymistą!
Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą
Masz ochotę na pierogi? Spróbuj w zdrowszej wersji: orkiszowe z kiszoną kapustą

Bakłażan jest plastyczny – można zrobić z niego niemal wszystko i nadać mu smak, jaki tyko chcemy. Podkręcony czosnkiem i kolendrą, z dodatkiem granatu, idealnie sprawdzi się w sałatce.

Bakłażan się poddaje, chłonie inne nuty – czosnku, papryczki, pomidorów, kolendry. Najlepsza jest skórka – powinna być chrupiąca, przypieczona. W środku delikatny, miękki miąższ. Rozpływa się w ustach… Nie bójmy się mocno go przypiec. Całkiem miękki traci swoją gąbczastą strukturę, staje się delikatny i kremowy. Oprócz walorów smakowych jest bogaty w potas, fosfor, żelazo i wapń, a fioletowa skórka zawiera silne związki antyoksydacyjne. Skusicie się?

Sałatka z bakłażanem i granatem

przepis-na-salatke-z-granatem-i-baklazanem

Zdjęcie: Nat. Rusinowska | www.zmyslowoprzezswiat.blogspot.com

Składniki (porcja dla dwóch osób):

– 2 średnie bakłażany, pokrojone wzdłuż na bardzo cienkie plastry
– sól do smaku (najlepiej różowa himalajska)
– olej roślinny lub oliwa do nasmarowania bakłażanów

Dressing:

– 1 łyżeczka nasion kolendry
– 1 duży ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki grubej soli
– posiekany świeży tymianek + dodatkowo do dekoracji
– 1 suszona mała papryczka chilli, skruszona w palcach
– 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Do dekoracji: ziarenka wyłuskane z jednego dojrzałego granatu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Pokrojonego bakłażana solimy i smarujemy olejem (posmarowałam każdy plaster kuchennym silikonowym pędzlem; równie dobrze możecie po prostu skropić bakłażana tłuszczem). Plastry rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 min – bakłażan powinien wyraźnie się zarumienić.

Moje bakłażany piekłam w dwóch turach.

Przygotowujemy dressing – na suchej patelni podprażamy nasiona kolendry, przekładamy do moździerza. Dodajemy gruboziarnistą sól i ucieramy. Dodajemy czosnek, ucieramy, aż powstanie gęsta pasta. Przekładamy pastę do miseczki, dodajemy jogurt, chilli i tymianek.

Na talerzu rozkładamy plastry bakłażana, nakładamy kleksa dressingu, posypujemy obficie ziarnami granatu i świeżym tymiankiem. Sałatka najlepsza jest na zimno, kiedy smaki się przegryzą.

Nat. Rusinowska – na świat patrzy przez szkło obiektywu. Chodzi z głową w chmurach, łapie ulotności, zachwyca się barwami, fakturami. Kocha stare kamienice i… stare samochody. Lubi odkrywać nowe miejsca. Dać się wciągnąć w wir wydarzeń, ludzi, kolorów, zapachów, smaków. D o ś w i a d c z a ć. Intensywnie, uważnie i świadomie. Tak w podróży, jak i we własnej kuchni. W życiu – podróżnik i niespokojna dusza; w papierach – psycholog; na co dzień – fotograf kulinarny, instruktor fitness i kocia mama 🙂

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego