Przejdź do treści

Wegeburgery z prawdziwkami

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Duffy
Duffy wyjaśnia swoje zniknięcie ze sceny muzycznej. Wyznaje, że została zgwałcona, odurzona narkotykami i więziona
Koronawirus / istock
Lek. Dawid Ciemięga o mechanizmie szerzenia się wirusów. „System opieki zdrowia w tym kraju jest niewydolny, nawet jak nie ma koronawirusa” – mówi
kobieta trzyma się za zdrętwiałą rękę, siedząc na kanapie
GIF wycofał popularny lek na chorobę układu nerwowego. Powodem jest wada jakościowa
Nastolatka siedzi na murku
Ponad 70 proc. młodych Polaków nie rozmawia z rodzicami na temat seksu, wynika z badania. Taka sytuacja wiąże się z wieloma konsekwencjami!
Co zrobić, żeby lepiej biegać? Początkującym tłumaczy fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Co zrobić, żeby lepiej biegać? Początkującym tłumaczy fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk

Tylu prawdziwków, ile w tym roku, nie widzieli najstarsi grzybiarze. Prawdziwy wysyp! Jeżeli jeszcze nie uzbieraliście swojego koszyczka (a starczy dla wszystkich), to macie już plan na ostatnie ciepłe dni. Do  burgerów wystarczy kilka borowików – resztę można ususzyć albo zamarynować.

Wegeburgery

Te wegeburgery powinny być synonimem jesieni. Obok prawdziwków znajdziecie w nich grillowanego bakłażana, batata, ser pleśniowy lazur i słodkie figi. Do tego powidła, ostry sos z musztardy i tymianek. Wymyślicie sami lepszą definicję tej pory roku?

przepis-na-burgera-z-grzybami

Zdjęcie: Karolina Piwowar

Wegeburgery – składniki na bułki

– 400 g mąki pszennej
– 6 g drożdży
– 250 ml ciepłego mleka
– 40 g cukru
– 40 g masła
– jajko
– 1/2 łyżeczki soli
– sezam i/lub czarnuszka

Wegeburgery – składniki na chutney z pomidorów

– 1/2 kg pomidorów
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– łyżeczka świeżo startego imbiru
– mała papryczka chilli
– duża szczypta cynamonu
– duża szczypta soli

Wegeburgery – dodatki

– 3-4 prawdziwki
– ser pleśniowy lazur
– 4 plastry bakłażana
– 4 plastry batata
– 2-3 świeże figi
– sałata rzymska
– musztarda francuska
– świeży tymianek
– oliwa do smażenia

Wegeburgery – przygotowanie bułek

Mleko podgrzewamy do temperatury około 30 stopni. Rozpuszczamy w nim drożdże, cukier i masło. Następnie dodajemy mąkę, jajko, sól i mieszamy do otrzymania zwartej, jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie dzielimy je na bułeczki.

Standardowa bułka do burgera powinna ważyć od 80 do 100 g. Każdą z porcji ciasta formujemy w kulkę, zagniatając jej brzegi do środka, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozpłaszczamy. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy bułki podwoją objętość, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. czarnuszką lub sezamem. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Wegeburgery – chutney

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy, a następnie kroimy na połówki i czyścimy z szypułek oraz pestek. Pozostały miąższ tniemy w kostkę. Dodajemy imbir, papryczkę, cukier oraz przyprawy i całość smażymy na patelni przez 15-20 minut lub do momentu, gdy sok z pomidorów odparuje. Tak powstałą konfiturę wykorzystujemy do burgerów, a pozostałą część wkładamy do słoików i zakręcamy na ciepło.

Burgery

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy gałązki tymianku. W tym czasie kroimy grzyby na cienkie plasterki i podsmażamy przez mniej więcej 5 minut. Na patelni grillowej przygotowujemy bakłażana i batata. Upieczone bułki kroimy na pół i lekko grillujemy ich środek, żeby były jeszcze bardziej chrupiące. Dolną część bułki smarujemy w środku konfiturą z pomidorów.

Wykładamy liść sałaty, ser pleśniowy, grillowany plaster bakłażana oraz batata. Na wierzch kładziemy plasterki świeżych fig i grzyby, na samą górę dodajemy musztardę, którą smarujemy również górną część bułki. Burgery możemy podać same lub z grillowaną kolbą kukurydzy.

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?