Przejdź do treści

Kalorie to nie wszystko

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta myje twarz
Seks dobry na wszystko, nawet na trądzik? HZ kontra mity #10 Trądzik
Kobieta dekoruje pierniki
8 sposobów na spędzenie świąt bez wyrzutów sumienia
Dobra wiadomość dla chorych na rdzeniowy zanik mięśni – lek na SMA będzie refundowany w Polsce
stół świąteczny
Racjonalne podejście do jedzenia podczas świąt. Dietetyk radzi, jak znaleźć złoty środek
Magiczne portrety chorych dzieci w szpitalach. Zobacz zdjęcia z projektu „Heart Project”

Jak szaleni liczycie kalorie, by wreszcie osiągnąć upragniony cel? Myślicie, że naprawdę to właśnie w tym tkwi sekret? Cóż, niekoniecznie. Są znacznie ważniejsze warunki do spełnienia. Co mianowicie?

Na pewnym szkoleniu usłyszeliśmy stwierdzenie: „Ciało nie zna matematyki – tylko fizjologię”. Dla niego mniej ważne jest to, czy dostarczycie mu 2500 kcal, tylko z jakich produktów to zrobicie. Liczy się jakość.

Prawda jest taka, że nie jesteście w stanie określić, ile wasze ciało wydatkuje kilokalorii. Na pewno wielu z was spotkało się z różnego rodzaju analizatorami składu ciała czy wzorami, które to wyliczają. Jednak kilokalorie nie są jednostką pomiaru bezpośredniego.

Gdyby ktoś powiedział wam, że na przykład 1800 kcal dziennie zagwarantuje szczupłe, wytrenowane ciało, można by wybrać sobie trzy ulubione dania, których łączna kaloryczność nie przekroczy magicznej liczby, i jeść na przykład: słodką bułkę z kawą i syropem na śniadanie, gotowy odgrzewany obiad, kilka ciasteczek w formie przekąski i kanapkę na kolację. Być może nie przekroczylibyście 1800 kcal, ale czy faktycznie zagwarantowałoby to wam ciało w wersji fit?

Nie ma mowy. Takie kalorie pochodzą przede wszystkim z produktów mocno przetworzonych zawierających wysoką ilość tłuszczów trans i cukrów. Nie tylko nie dają energii do prawidłowego funkcjonowania, ale na dłuższą metę rujnują zdrowie.

Jeśli korzystacie z tzw. „diet pudełkowych”, warto zawsze dokładnie sprawdzić firmę i jakość oferowanych przez nią produktów. W wielu przypadkach niestety pozostawiają one wiele do życzenia…

Co więc jest naprawdę ważne? Odpowiednie rozłożenie makroelementów (białek, węglowodanów i tłuszczów).

1 gram węglowodanów to 4 kilokalorie. Tyle samo kalorii ma gram białka, natomiast 1 gram tłuszczu to już 9 kilokalorii, czyli dwukrotnie więcej. Czy to oznacza, że macie unikać spożycia tłuszczów? Nic bardziej mylnego. To, że tłuszcze mają większą gęstość kaloryczną, nie oznacza, że tuczą. Nie, jeśli będziecie wybierać te zdrowe i oczywiście nie przesadzicie z ich ilością. Jeżeli zjecie zdrowe tłuszczowe śniadanie i połączycie je z produktami białkowymi, to nasyci was ono na dłużej.

Dobra rada? Jedzcie produkty jak najmniej przetworzone. Zminimalizujcie też udział  w swojej diecie produktów mlecznych i glutenowych, ograniczcie spożywanie cukrów prostych, jedzcie systematycznie i w stałych odstępach czasu. Wówczas żaden kalkulator kalorii nie będzie wam potrzebny. Oczywiście inaczej wygląda to u osób, które dążą to utrzymania minimalnego poziomu tkanki tłuszczowej wymaganego w sportach walki czy zawodach sylwetkowych. Ten sposób żywienia nie ma nic wspólnego z jedzeniem przeciętnego Kowalskiego, który trenuje rekreacyjnie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Tych rzeczy nie jedz przed randką!

Dieta dr Dąbrowskiej – wady i zalety

Dziewczyna tańczu podczas zajęć fitness

Wskaźnik BMR. Przy odchudzaniu niezbędny

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe!

kobieta, mająca ból brzucha

Zapalenie żołądka – dieta przy uszkodzeniach błony śluzowej

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Dziecko jedzące czekoladę

Jak świadomie zmienić nawyki żywieniowe dziecka? Psycholog wyjaśnia

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

zdrowa dieta

Dieta na wzmocnienie odporności – jaka jest najlepsza?

Kobieta trzyma się za brzuch z powodu bólu brzucha

Skąd się bierze ból żołądka po jedzeniu i jak mu zapobiegać?

Co jeść, gdy masz łuszczycę

Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy chorujesz