3 min.
Najnowsze
20.04.2021
Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy
19.04.2021
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
19.04.2021
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
19.04.2021
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
18.04.2021
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Przekąska, nad którą nie trzeba spędzić wielu godzin, a smakuje jak z dobrej restauracji? To zdecydowanie słodki batat, soczyste guacamole i chrupiący chips z jarmużu. Przywitaj lato zdrowym bufetem!
Gdy zestawimy klasyczne guacamole z pieczonym słodkim batatem w przyprawach oraz chrupiącym chipsem z jarmużu, powstanie połączenie, które podbije kubki smakowe wszystkich gości weekendowej imprezy. To nie tylko smaczna przekąska, ale i zdrowa! Mnóstwo beta-karotenu z batata przyswoi się lepiej dzięki dodatkowi zdrowych tłuszczów awokado. Kropką nad „i” niech będzie jarmuż, który od kilku lat uchodzi za prawdziwe superfood. Do dzieła!
Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu
Zdjęcie: erVegan
Składniki (na około 10-12 kąsków):
– 1 średni batat (około 350 g)
– 1 dojrzałe awokado
– 1 mała czerwona cebula
– 1 pomidor
– odrobina soku z cytryny
– kilka garści jarmużu
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– ulubione przyprawy: papryka wędzona i ostra, kumin, czosnek i imbir w proszku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Batata porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i nie obieraj. Pokrój go w grube plastry i przełóż do większej miski, oblewając olejem. Porządnie natrzyj ulubionymi przyprawami, tak aby każdy był równomiernie nimi pokryty. Tak przygotowane bataty przełóż na blachę i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut, aż będą miękkie.
2. W tym czasie przygotuj guacamole: posiekaj cebulę, pokrój pomidora i rozgnieć awokado razem z odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Całość porządnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
3. Jarmuż posiekaj na mniejsze liście i gdy bataty będą niemalże gotowe – na sam koniec ich pieczenia dodaj jarmuż na wierzch ziemniaków, aby się lekko podsuszył na chipsy.
4. Gdy wszystko będzie już przygotowane, zajmij się składaniem kąsków: na plaster batata układaj łyżkę guacamole, a na wierz dodaj chips z jarmużu. To też dobry patent na rozruszanie gości przed właściwą imprezą – zaproś ich do kuchni, przecież tam zabawa jest zawsze najlepsza!
Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

21.04.2021
Dlaczego mleko nam szkodzi a nie szkodziło naszym babciom? Jagoda Dąbrowska: nasze układy odpornościowe są przebodźcowane

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

15.01.2021