Przejdź do treści

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu
Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Amy Schumer w czerwonej sukience pozuje na ściance
Amy Schumer w szpitalu. Aktorka cierpi na ciążowe dolegliwości
kobieta, mężczyzna, czwórka dzieci
„Matczyna emerytura” później niż zakładano
Kobieta w aptece rozmawia z farmaceutą
Szczepienia w aptekach? Co na to krajowy konsultant?
Kobieta trzyma w ręku e-papierosa
E-papierosy mają szkodliwy wpływ na układ oddechowy
Anja Rubik na spotkaniu z mediami
Anja Rubik popiera akcję #ThisIsNotConsent

Przekąska sylwestrowa, nad którą nie trzeba spędzić wielu godzin, a smakuje jak z dobrej restauracji? To zdecydowanie słodki batat, soczyste guacamole i chrupiący chips z jarmużu. Przywitaj Nowy Rok zdrowym bufetem!

Gdy zestawimy klasyczne guacamole z pieczonym słodkim batatem w przyprawach oraz chrupiącym chipsem z jarmużu, powstanie połączenie, które podbije kubki smakowe wszystkich gości sylwestrowej imprezy. To nie tylko smaczna przekąska, ale i zdrowa! Mnóstwo beta-karotenu z batata przyswoi się lepiej dzięki dodatkowi zdrowych tłuszczów awokado. Kropką nad „i” niech będzie jarmuż, który w tym roku uchodził za prawdziwe superfood. Do dzieła!

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

przepis na weganska sylwestrowa przekaske

Zdjęcie: erVegan

Składniki (na około 10-12 kąsków): 

– 1 średni batat (około 350 g) 
– 1 dojrzałe awokado
– 1 mała czerwona cebula 
– 1 pomidor 
– odrobina soku z cytryny 
– kilka garści jarmużu 
– 2 łyżki oleju rzepakowego 
– ulubione przyprawy: papryka wędzona i ostra, kumin, czosnek i imbir w proszku 
– sól, pieprz 

Przygotowanie:

1. Batata porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i nie obieraj. Pokrój go w grube plastry i przełóż do większej miski, oblewając olejem. Porządnie natrzyj ulubionymi przyprawami, tak aby każdy był równomiernie nimi pokryty. Tak przygotowane bataty przełóż na blachę i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut, aż będą miękkie. 

2. W tym czasie przygotuj guacamole: posiekaj cebulę, pokrój pomidora i rozgnieć awokado razem z odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Całość porządnie wymieszaj i odstaw do lodówki. 

3. Jarmuż posiekaj na mniejsze liście i gdy bataty będą niemalże gotowe – na sam koniec ich pieczenia dodaj jarmuż na wierzch ziemniaków, aby się lekko podsuszył na chipsy. 

4. Gdy wszystko będzie już przygotowane, zajmij się składaniem kąsków: na plaster batata układaj łyżkę guacamole, a na wierz dodaj chips z jarmużu. To też dobry patent na rozruszanie gości przed właściwą imprezą – zaproś ich do kuchni, przecież tam zabawa jest zawsze najlepsza!

 

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Risotto z dyni i szałwii

Pieczona młoda kapusta

Jaglany jogurt z owocami lata

Wegański sernik na zimno z owocami

Kiszone szparagi

Chipsy z pomidorków koktajlowych

Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie foie gras

Bakłażan nieźle nadziany

Bakłażan nieźle nadziany

Tarta kokosowo-ananasowa

Pasta „rybna” z fasoli