Przejdź do treści

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Kasza jaglana z granatem
Zdjęcie: Anna Sudoł | www.grochemogarnek.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?
„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka
Wiesz, jakiej ochrony słonecznej używać na promieniowanie UVA, a jakiej na UVB? I co to jest to PPD? Tłumaczy Ekspert Kosmetyczny
Instagram: https://www.instagram.com/pani_fizjotrener/
Kolor krwi menstruacyjnej może dużo powiedzieć o stanie twojego zdrowia. Wyjaśnia fizjoterapeutka
Liść Damiana - idealne zioło dla małżeństw, par z dłuższym stażem jak i bardzo zapracowanych osób
„Liść damiany łagodnie uspokaja, poprawia nastrój, działa przeciwlękowo, a to się przekłada również na wzmocnienie popędu seksualnego”
kobieta przemawia do publiczności
Stres popijasz kawą? Uważaj na serce. O tym, czy przyspieszone bicie serca jest dla nas groźne, mówi kardiolog

Jaglanka z granatem dostarczy ci potrzebnych niedoborów i energii na cały dzień. Granat ma w sobie całe mnóstwo witamin, no i w duecie z kaszą jaglaną smakuje doskonale. Idealna na początek dnia! Zobacz przepis.

Gwarancja długowieczności, symbol płodności czy lekarstwo na wszelkie rany – to tylko niektóre określenia, które przez wieki nadawane były owocom granatu. Wtedy nikt nawet nie znał słowa „przeciwutleniacze”. To właśnie substancjom eliminującym wolne rodniki granat zawdzięcza część swoich wspaniałych właściwości – między innymi sprawdzone naukowo działanie antyrakowe oraz spowalniające proces starzenia.

Kolejne na liście składu tych wspaniałych owoców są witaminy: A, C, E, B1, B3, B6, a także wapń, potas, żelazo, cynk, miedź oraz selen. Regularnie spożywane owoce mogą pomóc przy uporczywym trądziku, obniżyć poziom cukru we krwi czy też uregulować wysokość ciśnienia tętniczego.

Owoce granatu wyróżniają nie tylko właściwości lecznicze, lecz także jego słodko-cierpki smak, który skutecznie podkręci charakter każdej potrawy. Można sięgać po orzeźwiający sok z owoców granatu, który jest dostępny w wielu delikatesach, warto jednak zwrócić uwagę, czy jest to sok 100% wytworzony tylko i wyłącznie z owoców. Najprostszym sposobem jest jednak jedzenie surowych ziarenek, które znajdziemy pod grubą skórką owocu. By wydobyć ziarenka, wystarczy przygotować miskę oraz drewnianą łyżkę. Po przekrojeniu owocu na pół, trzymając nad miską wnętrzem do dołu uderzać od góry łyżką, aż wszystkie nasionka wypadną. Teraz wystarczy przebrać ziarenka, wyławiając białe błonki (które są gorzkie i niesmaczne), przesypać do pojemniczka i dodawać do codziennej owsianki, koktajlu czy sałatki. Ziarenka przechowujcie w lodówce!

Moim pomysłem na granat jest dodanie go do ulubionej kaszy jaglanej, którą staram się zjadać na śniadanie przynajmniej raz w tygodniu. Kasza jaglana zawiera dużą ilość białka i węglowodanów złożonych, jedząc ją na śniadanie, mamy więc pewność, że pozostaniemy syci przez długie godziny.

Kasza jaglana z jabłkiem i owocem granatu

Zdjęcie: Anna Sudoł | www.grochemogarnek.pl

Składniki:

– 1/2 szklanki kaszy jaglanej
– 1/2 szklanki soku jabłkowego
– 3/4 szklanki wody
– szczypta soli
– 5-6 orzechów pekan lub włoskich
– 1/2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego
– 1/2 jabłka
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– ziarenka z 1/3 granatu

Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie wsypać na rozgrzaną patelnię i lekko podprażyć, aż wyparuje z niej płyn. Gdy to nastąpi, wlać na patelnię wodę, sok jabłkowy oraz sól, całość przemieszać i przykryć. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn.

Na drugiej patelni podprażyć na złoto orzechy pekan, zdjąć na talerzyk.

Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę i polać sokiem z cytryny (dla smaku i żeby nie ściemniało). Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić jabłka i podsmażać, aż będą złote i lekko zmiękną. Na koniec oprószyć je lekko cynamonem. Ugotowaną do miękkości kaszę wymieszać z jabłkami. Całość posypać orzechami i ziarenkami granatu.

 

Anna Sudoł – z wykształcenia informatyczka, całym sercem kucharka. Prowadzi bloga Grochem o Garnek, na którym prezentuje wegetariańskie, bardzo często bezglutenowe przepisy. Chce inspirować do zdrowej diety i gotowania w domu.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Kiszone pomidory . Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

borówki

Pannukakku – fiński pieczony naleśnik z borówkami. Można go jeść na ciepło i na zimno

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!