Przejdź do treści

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami. To deserowe mistrzostwo!

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami
Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami / Zdjęcie: www.chilitonka.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Boli cię gardło? Sprawdź, czy to wirus czy bakterie, a lepiej wybierzesz leczenie
kobiety jedzące marchewki
10 zagrożeń drastycznych diet
Dysmorfofobia / istock
„Ludzie z zewnątrz mogą myśleć, że to są błahe rzeczy. A były takie momenty, że naprawdę chciałam skoczyć pod metro…” – mówi 30-letnia Alina, cierpiąca na dysmorfofobię
woda
Boli cię głowa? To może być oznaka odwodnienia
Jak obchodzić się z jajkiem? 10 prostych zasad

Każdy wie, że najlepsze kasztany są na placu Pigalle, a Zuzanna lubi je tylko jesienią. Właśnie o tej porze roku jest sezon na te przysmaki. Jeśli więc przejadło wam się stare dobre brownie – postawcie na wykwintne francuskie ciasto z kremem kasztanowym w roli głównej. Jest boskie!

Świeże kasztany jadalne można jeść na surowo. Pieczone lub gotowane to smaczna, rozgrzewająca przekąska. Pomimo swojego słodkawego smaku, są świetnym dodatkiem do mięsa, zup czy sałatek. Stanowią też wyśmienite towarzystwo dla grzybów, dobrze komponują się z aromatyczną szałwią. Z kasztanów robi się również mąkę, która nie zawiera glutenu i nadaje niepowtarzalny smak zarówno słodkim, jak i wytrawnym wypiekom.

Kasztany to bogate źródło minerałów, błonnika i witamin, szczególnie witaminy C. Zawierają sporą ilość skrobi, która po obróbce termicznej zamienia się w węglowodany złożone i przez dłuższy czas dostarcza naszemu organizmowi energii. Ale przede wszystkim są bogatym źródłem escyny, która odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych. We Francji liśćmi kasztanowca okrywa się ser kozi, dzięki czemu ładniej pachnie i lepiej smakuje. Na uwagę zasługuje też słodko-gorzki miód kasztanowy o ciemnej barwie i niepowtarzalnym aromacie.

Bardzo popularnym we Francji przysmakiem jest krem kasztanowo-waniliowy, używany jako dodatek do ciast, deserów, naleśników. To właśnie ten krem potrzebny będzie do przygotowania delikatnego, miękkiego niczym pianka moelleux. Kupicie go w dobrych delikatesach. To wyjątkowe ciasto polecamy serwować w towarzystwie pieczonych gruszek. Taki duet to deserowe mistrzostwo!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami / Zdjęcie: www.chilitonka.com

Składniki na ciasto (porcja dla 6 osób):

– 100 g ciemnej czekolady minimum 60% kakao
– 500 g kremu kasztanowo-waniliowego
– 4 jaja
– 125 g masła + odrobina do posmarowania foremki
– szczypta soli
– łyżka mąki do posypania foremki

Przygotowanie:

Okrągłą foremkę z odczepianym dnem o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Czekoladę i 125 g masła rozpuszczamy w rondelku, na małym ogniu. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka rozbijamy w misce trzepaczką. Dodajemy krem kasztanowy oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość mieszamy.

Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy w dwóch partiach. Mieszamy delikatnie i przekładamy do foremki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Kroimy po wystygnięciu.

Pieczone gruszki / Zdjęcie: www.chilitonka.com

Pieczone gruszki:

– 3 gruszki
– 25 g masła
– 3 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżka soku z cytryny
– laska wanilii
– 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Syrop klonowy mieszamy z sokiem z cytryny i wodą. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, końcem noża wyjmujemy ziarenka i dodajemy do syropu.

Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła i układamy w nim gruszki. Polewany całość syropem. Na wierzchu układamy kawałki pozostałego masła. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni. Przewracamy gruszki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.

Ciasto kroimy na porcje i podajemy  z połówką gruszki. Deser można udekorować łyżką kremu kasztanowego, polać pozostałym syropem, a wierzch posypać posiekanymi orzeszkami.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

brownie

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

ciasto czekoladowe

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Muffiny dyniowe – deser na rozgrzewkę

Pieczemy kasztany pod zdrową kruszonką

Ciasto czekoladowe z buraka

Czekoladowe ciasto z burakami. Słodkie, ale bardzo zdrowe

dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane. Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku