Przejdź do treści

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami
Zdjęcie: www.chilitonka.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Każdy wie, że najlepsze kasztany są na placu Pigalle, a Zuzanna lubi je tylko jesienią. Właśnie o tej porze roku jest sezon na te przysmaki. Jeśli więc przejadło wam się stare dobre brownie – postawcie na wykwintne francuskie ciasto z kremem kasztanowym w roli głównej. Jest boskie!

Świeże kasztany jadalne można jeść na surowo. Pieczone lub gotowane to smaczna,  rozgrzewająca przekąska. Pomimo swojego słodkawego smaku, są świetnym dodatkiem do mięsa, zup czy sałatek. Stanowią też wyśmienite towarzystwo dla grzybów,  dobrze komponują się z aromatyczną szałwią. Z kasztanów robi się również mąkę, która nie zawiera glutenu i nadaje niepowtarzalny smak zarówno słodkim, jak i wytrawnym wypiekom.

Kasztany to bogate źródło minerałów, błonnika i witamin, szczególnie witaminy C. Zawierają sporą ilość skrobi, która po obróbce termicznej zamienia się w węglowodany złożone i przez dłuższy czas dostarcza naszemu organizmowi energii. Ale przede wszystkim są bogatym źródłem escyny, która odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych. We Francji liśćmi kasztanowca okrywa się ser kozi, dzięki czemu ładniej pachnie i lepiej smakuje. Na uwagę zasługuje też słodko-gorzki miód kasztanowy o ciemnej barwie i niepowtarzalnym aromacie.

Bardzo popularnym we Francji przysmakiem jest krem kasztanowo-waniliowy, używany jako dodatek do ciast, deserów, naleśników. To właśnie ten krem potrzebny będzie do przygotowania delikatnego, miękkiego niczym pianka moelleux. Kupicie go w dobrych delikatesach. To wyjątkowe ciasto polecamy serwować w towarzystwie pieczonych gruszek. Taki duet to deserowe mistrzostwo!

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

Zdjęcie: www.chilitonka.com

Składniki na ciasto (porcja dla 6 osób):

– 100 g ciemnej czekolady minimum 60% kakao
– 500 g kremu kasztanowo-waniliowego
– 4 jaja
– 125 g masła + odrobina do posmarowania foremki
– szczypta soli
– łyżka mąki do posypania foremki

Przygotowanie:

Okrągłą foremkę z odczepianym dnem o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Czekoladę i 125 g masła rozpuszczamy w rondelku, na małym ogniu. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka rozbijamy w misce trzepaczką. Dodajemy krem kasztanowy oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość mieszamy.

Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy w dwóch partiach. Mieszamy delikatnie i przekładamy do foremki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Kroimy po wystygnięciu.

Pieczone gruszki:

– 3 gruszki
– 25 g masła
– 3 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżka soku z cytryny
– laska wanilii
– 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Syrop klonowy mieszamy z sokiem z cytryny i wodą. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, końcem noża wyjmujemy ziarenka i dodajemy do syropu.

Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła i układamy w nim gruszki. Polewany całość syropem. Na wierzchu układamy kawałki pozostałego masła. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni. Przewracamy gruszki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.

Ciasto kroimy na porcje i podajemy  z połówką gruszki. Deser można udekorować łyżką kremu kasztanowego, polać pozostałym syropem, a wierzch posypać posiekanymi orzeszkami. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!