Przejdź do treści

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Kawa / istockphoto.com
Kawa / istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jakie są objawy źle dobranych tabletek antykoncepcyjnych?
Jakie są objawy źle dobranych tabletek antykoncepcyjnych?
Niemowlę w łóżeczku
W jaki sposób niemowlę sygnalizuje głód, zanim zacznie płakać? Wyjaśnia lekarka
Osobowość narcystyczna, związek z narcyzem
Osobowość narcystyczna, związek z narcyzem
Kobieta w masce ochronnej
Co czwarta osoba zakażona koronawirusem w Polsce ma mniej niż 30 lat – podał GIS
Kierowca karetki w pandemii koronawirusa
Covidetki. Lekarz ze Śląska ma świetny pomysł na walkę z koronawirusem

Niektóre kawy podnoszą poziom cholesterolu we krwi, nawet o dwa procent. Wszystko zależy od sposobu przygotowania – dowodzą eksperci z Holandii, kraju będącego światowym liderem w piciu kawy.

Kawa – czy warto ją pić?

Od dawna wiadomo, że niektóre sposoby przygotowania kawy podnoszą cholesterol, a inne nie. Dlaczego tak się dzieje – tego długo nie wiedzieliśmy. Do czasu, aż eksperci z Wyższej Szkoły Rolniczej w Wageningen w Holandii spostrzegli, że tak działa kawa „niefiltrowana”.

Związki zawarte w ziarnach kawy, odpowiadające za podwyższanie cholesterolu, to kafeol i kafestol – należą do tak zwanych diterpenów. Podczas zalewania kawy wrzątkiem zaczyna się wydzielać ich najwięcej. Po wypiciu powodują zmiany w działaniu niektórych enzymów, co w rezultacie wpływa na poziom cholesterolu – ten mechanizm dokładnie wytłumaczyli naukowcy z Teksasu, kilka lat po holenderskim badaniu, w pracy opublikowanej na łamach Molecular Endocrinology.

Na marginesie, Amerykanie zaznaczyli, że kafestol obecny w niefiltrowanych, parzonych kawach, jak kawa skandynawska (gotowana w dzbanku), po turecku, a także z kawiarki, jest związkiem w diecie człowieka najsilniej podnoszącym cholesterol (!).

Z kolei biuletyn Research Reports podaje, że po wypiciu pięciu małych filiżanek espresso stężenie cholesterolu zwiększa się niekiedy nawet o 2 procent. Aby taki efekt ograniczyć, możemy po prostu pić mniej kawy lub od czasu do czasu przygotować ją inaczej.

Kawa – jaką w końcu pić?

Według Holendrów najlepsza będzie kawa parzona z użyciem filtra papierowego, który wchłania diterpeny i zapobiega przedostawaniu się ich do organizmu. Tego nie osiągniemy stosując filtry metalowe – dlatego np. kawa z praski francuskiej będzie zawierała więcej tych związków. Podobnie sypana, zalana wrzątkiem czy wspomniane kawy gotowane.

Dr Rob van Dam, specjalista żywienia na Uniwersytecie w Harvardzie, jest zdania, że osoby, które mają podwyższony cholesterol lub chcą zapobiegać niekorzystnym skokom cholesterolu, powinny wybierać kawę parzoną przy pomocy filtra papierowego lub kawę rozpuszczalną. Te rodzaje mają znacznie mniej kafestolu i kafeolu. Dodaje też, że kawa z ekspresu ciśnieniowego jest jakby pośrodku. Ma mniej wspomnianych związków niż kawy gotowane i zalewane wrzątkiem, jednak więcej niż po zastosowaniu filtra papierowego.

Na koniec jeszcze jeden szkopuł. Celowo nie używałam określenia „szkodliwe związki”, bo choć kafeol i kafestol podnoszą cholesterol,  to w wielu innych badaniach wykazują właściwości antyrakowe i neuroprotekcyjne. Stąd przypisuje się kawie działanie zapobiegające chorobie Parkinsona i niektórym nowotworom.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

zamyślona kobieta o jasnych włosach

Czy to już choroba?

nalewanie kawy do kubka

Kawa i jej wpływ na zdrowie. Poznaj wszystkie zalety picia kawy

kawa

Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę?

kawa

Kawa z rana jak śmietana? Dietetyczka Barbara Dąbrowska tłumaczy, dlaczego picie kawy to nie powinna być pierwsza poranna czynność

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Nie tylko picie kawy czy gazowanych słodkich napojów. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

avocado

6 przyczyn zbyt wysokiego cholesterolu

Cholesterol w jajkach / istock

Cholesterol – obalamy mity

Justyna Mizera / arch. Justyna Mizera

Justyna Mizera: Najmniej zdrowa jest kawa po turecku albo tzw. „parzucha”. Gdy pływają w niej fusy, wydobywają się z nich szkodliwe dla nas substancje

Kawa a cukrzyca typu 2. Kawa a choroby serca. Kawa a udar mózgu.

Kawa z mlekiem, z syropem, espresso czy kuloodporna – jaka kawa jest najlepsza dla ciebie?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Statyny — Dowiedz się czym jest substancja pomagająca obniżyć cholesterol we krwi

Statyny – w walce o niższy poziom cholesterolu we krwi

kobieta w ciąży przy oknie

Cholesterol w ciąży – kiedy powinnaś go zbadać?

jajka

Cholesterol – wróg czy przyjaciel? Jak interpretować wyniki i jakie wartości są właściwe?

Kawa - obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, depresję, dodaje energii.

Kawa – czy gorąca jest lepsza od tej „parzonej” na zimno?

Kawa a wpływ na jakość plemników. Kofeina a płodność samców.

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

„Udowodniono, że kawa wykazuje szereg prozdrowotnych działań na pracę organizmu, dlatego znalazła się piramidzie prawidłowego żywienia”- mówi dr Agnieszka Jarosz

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Kawa / unsplash.com

Kawa pita codziennie? Zobacz, jak mała czarna wpływa na twój organizm

Przewodnik dla kawoszy: drip

Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić drip?

Lubisz pić kawę? Sprawdź, która z nich jest najzdrowsza!

Zielona kawa - skuteczna pomoc w odchudzaniu. Właściwości i skutki uboczne.

Zielona kawa – skuteczna pomoc w odchudzaniu. Właściwości i skutki uboczne.

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

istockphoto.com

Co jeść, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Okazuje się, że nie wiemy wszystkiego

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Kobieta z grypą hiszpanką leży w łóżku

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.