Przejdź do treści

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Kawa / istockphoto.com
Kawa / istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Personel medyczny z własnych środków stworzył „śluzę antycovidową”. Folia szklarniowa i czarne worki na śmieci mają chronić przed wirusem
Jak rozmawiać z dziećmi o sytuacji po wyroku Trybunału Konstytucyjnego ws. aborcji? Podpowiadają autorki profilu "Jak wychować dziewczynki"
Jak rozmawiać z dziećmi o protestach po wyroku Trybunału Konstytucyjnego ws. aborcji? Podpowiadają autorki profilu „Jak wychować dziewczynki”
https://www.hellozdrowie.pl/alarmujace-dane-polska-na-5-miejscu-pod-wzgledem-liczby-zgonow-na-covid-19-w-unii-europejskiej/
Alarmujące dane. Polska na 5. miejscu pod względem liczby zgonów na COVID-19 w Unii Europejskiej
Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste
Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste
Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Niektóre kawy podnoszą poziom cholesterolu we krwi, nawet o dwa procent. Wszystko zależy od sposobu przygotowania – dowodzą eksperci z Holandii, kraju będącego światowym liderem w piciu kawy.

Kawa – czy warto ją pić?

Od dawna wiadomo, że niektóre sposoby przygotowania kawy podnoszą cholesterol, a inne nie. Dlaczego tak się dzieje – tego długo nie wiedzieliśmy. Do czasu, aż eksperci z Wyższej Szkoły Rolniczej w Wageningen w Holandii spostrzegli, że tak działa kawa „niefiltrowana”.

Związki zawarte w ziarnach kawy, odpowiadające za podwyższanie cholesterolu, to kafeol i kafestol – należą do tak zwanych diterpenów. Podczas zalewania kawy wrzątkiem zaczyna się wydzielać ich najwięcej. Po wypiciu powodują zmiany w działaniu niektórych enzymów, co w rezultacie wpływa na poziom cholesterolu – ten mechanizm dokładnie wytłumaczyli naukowcy z Teksasu, kilka lat po holenderskim badaniu, w pracy opublikowanej na łamach Molecular Endocrinology.

Na marginesie, Amerykanie zaznaczyli, że kafestol obecny w niefiltrowanych, parzonych kawach, jak kawa skandynawska (gotowana w dzbanku), po turecku, a także z kawiarki, jest związkiem w diecie człowieka najsilniej podnoszącym cholesterol (!).

Z kolei biuletyn Research Reports podaje, że po wypiciu pięciu małych filiżanek espresso stężenie cholesterolu zwiększa się niekiedy nawet o 2 procent. Aby taki efekt ograniczyć, możemy po prostu pić mniej kawy lub od czasu do czasu przygotować ją inaczej.

Kawa – jaką w końcu pić?

Według Holendrów najlepsza będzie kawa parzona z użyciem filtra papierowego, który wchłania diterpeny i zapobiega przedostawaniu się ich do organizmu. Tego nie osiągniemy stosując filtry metalowe – dlatego np. kawa z praski francuskiej będzie zawierała więcej tych związków. Podobnie sypana, zalana wrzątkiem czy wspomniane kawy gotowane.

Dr Rob van Dam, specjalista żywienia na Uniwersytecie w Harvardzie, jest zdania, że osoby, które mają podwyższony cholesterol lub chcą zapobiegać niekorzystnym skokom cholesterolu, powinny wybierać kawę parzoną przy pomocy filtra papierowego lub kawę rozpuszczalną. Te rodzaje mają znacznie mniej kafestolu i kafeolu. Dodaje też, że kawa z ekspresu ciśnieniowego jest jakby pośrodku. Ma mniej wspomnianych związków niż kawy gotowane i zalewane wrzątkiem, jednak więcej niż po zastosowaniu filtra papierowego.

Na koniec jeszcze jeden szkopuł. Celowo nie używałam określenia „szkodliwe związki”, bo choć kafeol i kafestol podnoszą cholesterol,  to w wielu innych badaniach wykazują właściwości antyrakowe i neuroprotekcyjne. Stąd przypisuje się kawie działanie zapobiegające chorobie Parkinsona i niektórym nowotworom.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Kawa się skończyła, a potrzebujesz energetycznego kopa o poranku? Są inne sposoby!

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Tłuszcz i cholesterol naprawdę są takie groźne? Rozprawiamy się z mitami

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Kobieta pijąca kawę

Przedawkowanie kofeiny – skutki. Jak oczyścić organizm?

Kobieta uśmiecha się

Kawa a zęby. Co zrobić, by mała czarna nie zostawiała przebarwień i osadu na zębach?

Gorąco? Potrzebujesz kawy? Przygotuj japońską mrożoną kawę, nie pożałujesz

Kawa sprawia, że czujesz się senna? Przeczytaj, dlaczego tak się dzieje

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Wiesz, że w kawie jest akrylamid? Powinnaś się martwić?

Dlaczego kawa parzona na zimno smakuje inaczej, niż ta parzona na ciepło?

Dwie osoby siedzą przy stoliku nad filiżankami kawy

Senność po kawie – gdy kawa nasila zmęczenie

Zaczynasz dzień od filiżanki kawy? Sprawdź, jak wpływa to na twój organizm

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Hipercholesterolemia nie boli. Zrób lipidogram!

Hipercholesterolemia nie boli. Zrób lipidogram!

Boisz się demencji na starość? Jest rozwiązanie: pij kawę

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Jak pozbyć się kofeiny z organizmu? Mamy kilka wskazówek

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku