Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Kawa: zdrowa czy nie? Zależy od genów

Kawa: zdrowa czy nie? Zależy od genów
Zdjęcie: shutterstock
Niektórzy po kawie czują podenerwowanie, inni mogą nawet uciąć sobie po niej drzemkę. Doniesienia o wpływie kawy na organizm są różne. Naukowcy wiedzą już, dlaczego dla jednych jest zdrowa, a innym może szkodzić.

O wpływie kawy na zdrowie docierają do nas co i rusz sprzeczne informacje. Słyszymy, że działa przeciwnowotworowo, za chwilę, że jednak może wywoływać raka, działa świetnie na nasz układ krążenia, a innym razem, że może powodować nadciśnienie i sprzyjać zawałowi. Aktualnie Światowa Organizacja Zdrowia odwołała swoje stanowisko, że kawa i kofeina mogą być kancerogenne. Z braku dowodów. Jednak skąd napływają sprzeczne zdania na ich temat? Wygląda na to, że odpowiedź ukryta jest w genach.

Ostatnio „The New York Times” przypomniał o przełomowych badaniach na ten temat, autorstwa prof. Ahmeda El-Sohemy z Toronto, który przeanalizował gen CYP1A2 i odkrył, w jaki sposób wiąże się on z wpływem kawy na nasze serce. Otóż okazało się, że możemy być nosicielami dwóch kopii „szybkiego” wariantu genu CYP1A2 – po jednej od każdego z rodziców – wówczas nasz organizm metabolizuje kofeinę 4 razy szybciej niż w przypadku osób mających dwie kopie „wolnego” wariantu genu CYP1A2.

Dopiero ta wiedza pozwala nam lepiej zrozumieć, dlaczego niektórzy z nas dygoczą się po jednej słabej kawie, a inni mogą po niej, jak gdyby nigdy nic, zasnąć, oraz czemu badania na temat wpływu kawy na zdrowie są sprzeczne. W analizie z udziałem 4 tys. dorosłych osób, El-Sohemy wykazał, że spożywanie 4 lub więcej filiżanek kawy dziennie podwyższa ryzyko zawału o 36 proc. Ale tylko u tych, którzy rozkładają kawę wolniej! Już posiadacze "szybkiego" wariantu CYP1A2 mają ryzyko zawału obniżone przy tej samej ilości wypijanej codziennie kawy. Zdaniem badacza u osób, które wolniej trawią kawę, może dochodzić częściej do problemów z układem krążenia ze względu na to, że stymulant pozostaje w organizmie dłużej. A w rezultacie nie "wyciągają" one z kawy tylko tego co najzdrowsze, czyli antyoksydantów i polifenoli, tak jak w przypadku osób o szybszym metabolizmie napoju. W innym badaniu zauważono także, że entuazjaści kawy z "wolnym" wariantem CYP1A2 częściej mają nadciśnienie niż pozostali.

Od czasu odkrycia CYP1A2, naukowcy zidentyfikowali jeszcze kilka innych genów, które odpowiadają za działanie kofeiny na nasze zdrowie. Jaki z tego wniosek? Warto obserwować swój organizm i reakcje na pewne związki, również kofeinę. Jak widać, i ona nie jest dla każdego.

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Paulincia zapytał(a) 30 marca 2017
Pytanie dotyczy artykułu Kawa: zdrowa czy nie? Zależy od genów
Kiedyś mogłam pić 2-3 kawy dziennie. Obecnie po jednej filiżance występują u mnie objawy dygotania i poddenerwowania. Dlatego ograniczyłam ja do minimum i zastąpiłam zbożową, ale bardzo lubię kawę- co zrobić w takiej sytuacji?
Mateusz Skrabacz zapytał(a) 31 lipca 2016
Pytanie dotyczy artykułu Kawa: zdrowa czy nie? Zależy od genów
Co jeść by ogranoczyć występowanie niedoskonałości?
Joannaxoxoxoxo zapytał(a) 31 lipca 2016
Pytanie dotyczy artykułu Kawa: zdrowa czy nie? Zależy od genów
"niektórzy z nas dygoczą się po jednej słabej kawie"- dotyczy to osob o wolnym czy szybkim wariancie genu CYP1A2?
JuliaK odpowiedział(a) 1 sierpnia 2016
Wolnym. Badanie sugeruje, że osoby , których organizm dłużej rozkłada kofeinę, mogą mieć negatywne odczucia po kawie, takie jak zdenerwowanie, złe samopoczucie.
spodek zapytał(a) 31 lipca 2016
Pytanie dotyczy artykułu Kawa: zdrowa czy nie? Zależy od genów
zatem jakie dokładnie objawy powinny skłonić nas do zastąpienia kawy czymś innym?
Ola Kurkiewicz odpowiedział(a) 6 października 2016
Z tego wynika, że kiepskie samopoczucie, ja do tego bym dodała że wolniejsze oddanie moczu bo przecież kofeina jest moczopędna i ja na przykład po solidnym kubku kawy jestem pobudzona, moje nerki również, co za tym idzie biegam do WC.

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

Kawa – pij najzdrowszą

Kawa rozpuszczalna, parzona czy z ekspresu? Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez ulubionej kawy....
Kawa rozpuszczalna, parzona czy z ekspresu? Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez ulubionej kawy. Ale kawa kawie nierówna. Sprawdź, która najlepiej pobudzi, a która nie tylko nie dodaje energii, ale wręcz po prostu szkodzi zdrowiu.

Zatrucie kofeiną

Pracy dużo. Czasu mało. Spać się chce. Więc co? Kawa. Pierwsza rano. Druga rano. Trzecia zaraz potem...
Pracy dużo. Czasu mało. Spać się chce. Więc co? Kawa. Pierwsza rano. Druga rano. Trzecia zaraz potem i tak do pięciu, siedmiu lub dziewięciu. Właśnie w ten sposób można się zatruć kofeiną. A jest to zatrucie wyjątkowo nieprzyjemne, choć można go nawet nie zauważyć.

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Niektóre kawy podnoszą poziom cholesterolu we krwi, nawet o dwa procent....
Niektóre kawy podnoszą poziom cholesterolu we krwi, nawet o dwa procent. Wszystko zależy od sposobu przygotowania - dowodzą eksperci z Holandii, kraju będącego światowym liderem w piciu kawy.

Bulletproof coffee - kawa idealna przed treningiem

Swój przydomek zyskała nie bez powodu. Dlaczego warto pić kawę kuloodporną...
Swój przydomek zyskała nie bez powodu. Dlaczego warto pić kawę kuloodporną i czemu stawiają na nią zarówno sportowcy, jak i osoby walczące z nadwagą? Oto kilka powodów.