Przejdź do treści

Kawa: zdrowa czy nie? Zależy od genów

Kawa: zdrowa czy nie? Zależy od genów
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
tabletki na dłoni
Pigułka na samotność wkrótce w aptekach?
Polskie nastolatki uważają się za grube. Badania pokazują co innego
Ginekolog Michał Lipa o tym, jak i kiedy można ocenić długość i wagę dziecka
Chemioterapia: kobiety silniej odczuwają skutki niż mężczyźni
Mama Ginekolog: nie sprawdzajcie w ulotkach, czy dany lek można stosować w trakcie karmienia piersią

Niektórzy po kawie czują zdenerwowanie, inni mogą nawet uciąć sobie po niej drzemkę. Doniesienia o wpływie kawy na organizm są różne. Naukowcy wiedzą już, dlaczego dla jednych jest zdrowa, a innym może szkodzić.

O wpływie kawy na zdrowie docierają do nas co i rusz sprzeczne informacje. Słyszymy, że działa przeciwnowotworowo, za chwilę, że jednak może wywoływać raka, działa świetnie na nasz układ krążenia, a innym razem, że może powodować nadciśnienie i sprzyjać zawałowi. Aktualnie Światowa Organizacja Zdrowia odwołała swoje stanowisko, że kawa i kofeina mogą być kancerogenne. Z braku dowodów. Jednak skąd napływają sprzeczne zdania na ich temat? Wygląda na to, że odpowiedź ukryta jest w genach.

Ostatnio „The New York Times” przypomniał o przełomowych badaniach na ten temat, autorstwa prof. Ahmeda El-Sohemy z Toronto, który przeanalizował gen CYP1A2 i odkrył, w jaki sposób wiąże się on z wpływem kawy na nasze serce. Otóż okazało się, że możemy być nosicielami dwóch kopii „szybkiego” wariantu genu CYP1A2 – po jednej od każdego z rodziców – wówczas nasz organizm metabolizuje kofeinę 4 razy szybciej niż w przypadku osób mających dwie kopie „wolnego” wariantu genu CYP1A2.

Dopiero ta wiedza pozwala nam lepiej zrozumieć, dlaczego niektórzy z nas dygoczą się po jednej słabej kawie, a inni mogą po niej, jak gdyby nigdy nic, zasnąć, oraz czemu badania na temat wpływu kawy na zdrowie są sprzeczne. W analizie z udziałem 4 tys. dorosłych osób, El-Sohemy wykazał, że spożywanie 4 lub więcej filiżanek kawy dziennie podwyższa ryzyko zawału o 36 proc. Ale tylko u tych, którzy rozkładają kawę wolniej! Już posiadacze „szybkiego” wariantu CYP1A2 mają ryzyko zawału obniżone przy tej samej ilości wypijanej codziennie kawy. Zdaniem badacza u osób, które wolniej trawią kawę, może dochodzić częściej do problemów z układem krążenia ze względu na to, że stymulant pozostaje w organizmie dłużej. A w rezultacie nie „wyciągają” one z kawy tylko tego co najzdrowsze, czyli antyoksydantów i polifenoli, tak jak w przypadku osób o szybszym metabolizmie napoju. W innym badaniu zauważono także, że entuazjaści kawy z „wolnym” wariantem CYP1A2 częściej mają nadciśnienie niż pozostali.

Od czasu odkrycia CYP1A2, naukowcy zidentyfikowali jeszcze kilka innych genów, które odpowiadają za działanie kofeiny na nasze zdrowie. Jaki z tego wniosek? Warto obserwować swój organizm i reakcje na pewne związki, również kofeinę. Jak widać, i ona nie jest dla każdego.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

6 produktów najgorszych dla mózgu

5 naturalnych źródeł cynku

Justyna Markowska

Pięć posiłków dziennie? Psychodietetyk obala ten mit

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach