Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Kisiel z buraka i rabarbaru

Kisiel z buraka i rabarbaru
Kisiel to deser retro, który wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem, latem i owocami. Ale do jego przygotowania można też używać warzyw. Burak i rabarbar - oto nasz kisielowy duet.

Sok z buraka jest naturalnie słodki, do tego silnie wzmacniający i odżywiający, bogaty w witaminy z grupy B, różnego rodzaju minerały i kwas foliowy. Doskonale odkwasza organizm. 

Rabarbar stanowi dla niego ciekawy kontrast smakowy, jest również doskonałym źródłem potasu oraz witamin A, C i E. Dlatego kisiel z ich wykorzystaniem to nie tylko słodka przyjemność, która doskonale zaspokaja chęć na małe co nieco, ale też bogaty i wartościowy posiłek. No i ten kolor!

Kisiel z buraka i rabarbaru

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 2 porcje):

- 1 szklanka soku z buraka, świeżo wyciskanego lub gotowego (250 ml)
- 1 szklanka rabarbaru posiekanego na małe kawałki (100 g)
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody, do zmieszania z mąką

Przygotowanie: 

Wlej sok z buraka do małego rondelka, dodaj rabarbar i syrop, wymieszaj, zakryj pokrywką i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Po tym czasie wymieszaj mąkę z wodą i dolej do rondelka, szybko i energicznie mieszając. Od razu zdejmij z ognia, przemieszaj jeszcze chwilę i przelej do pucharków. Podawaj od razu na ciepło lub schłodź na później. Przechowuj w lodówce do 3 dni.


 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel to idealny szybki deser albo przekąska, kiedy nie możemy sobie pozwolić na czasochłonne gotowanie....
Kisiel to idealny szybki deser albo przekąska, kiedy nie możemy sobie pozwolić na czasochłonne gotowanie. Niestety, skład kisielu z proszku to sama chemia: barwniki, cukier, aromaty, regulatory kwasowości, sól... Dlatego stawiamy na wersję domową. Jest tak pyszna, że skuszą się nie tylko dzieciaki!

Rabarbarowa owsianka

Pamiętacie z przedszkola kompot rabarbarowy? Kto nie pamięta… Ale, ale. Na kompocie kariera rabarbaru...
Pamiętacie z przedszkola kompot rabarbarowy? Kto nie pamięta… Ale, ale. Na kompocie kariera rabarbaru skończyć się nie powinna. Co powiecie na kokosową owsiankę z rabarbarem? Sezon na to warzywo trwa krótko - nie przegapcie go!

Rabarbar: patent na wiosenny deser

Końcówka kwietnia należy do rabarbaru. Trochę dziś zapomniany, na pewno wielu z was kojarzy się głównie...
Końcówka kwietnia należy do rabarbaru. Trochę dziś zapomniany, na pewno wielu z was kojarzy się głównie z kompotami i babcinymi wypiekami, od których krzywiły się nieprzyzwyczajone do kwaskowatości dziecięce buzie. A gdyby zrobić z niego sorbet?

Domowy kisiel z żurawin

Uwaga - to kisiel, który uzależnienia! Kwaśny, zdrowy, pyszny… No i nie ma nic wspólnego z tą chemią...
Uwaga - to kisiel, który uzależnienia! Kwaśny, zdrowy, pyszny… No i nie ma nic wspólnego z tą chemią w proszku, którą można zalać wrzątkiem i gotowe. Kisiel żurawinowy to babciny klasyk – przypomnijcie sobie jego smak…