Przejdź do treści

Kisiel z buraka i rabarbaru. Wypróbuj przepis na bogaty i wartościowy posiłek

Kisiel z burakiem i rabarbarem
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Maja Bohosiewicz / Instagram
Maja Bohosiewicz podzieliła się z fankami sekretem swojej szczupłej sylwetki. „Stara, cudów nie ma…” – pisze aktorka
Ashley Graham pokazała, jak naprawdę wygląda brzuch po ciąży. „Jesteś inspiracją!”
Śmierć dziecka z powodu grypy / istock
W jednym z polskich szpitali zmarło 9-letnie dziecko. To pierwszy od lat przypadek zgonu z powodu grypy
kawa
Kawa z rana jak śmietana? Dietetyczka Barbara Dąbrowska tłumaczy, dlaczego picie kawy to nie powinna być pierwsza poranna czynność
Złote mleko
Złote mleko – co to jest i dlaczego warto je pić? Mówi dietetyczka Alicja Kalińska

Kisiel to deser retro, który wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem, latem i owocami. Ale do jego przygotowania można też używać warzyw. Burak i rabarbar – oto nasz kisielowy duet.

Sok z buraka jest naturalnie słodki, do tego silnie wzmacniający i odżywiający, bogaty w witaminy z grupy B, różnego rodzaju minerały i kwas foliowy. Doskonale odkwasza organizm.

Rabarbar stanowi dla niego ciekawy kontrast smakowy, jest również doskonałym źródłem potasu oraz witamin A, C i E. Dlatego kisiel z ich wykorzystaniem to nie tylko słodka przyjemność, która doskonale zaspokaja chęć na małe co nieco, ale też bogaty i wartościowy posiłek. No i ten kolor!

Kisiel z buraka i rabarbaru

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 2 porcje):

– 1 szklanka soku z buraka, świeżo wyciskanego lub gotowego (250 ml)
– 1 szklanka rabarbaru posiekanego na małe kawałki (100 g)
– 2 łyżki syropu daktylowego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 6 łyżek wody, do zmieszania z mąką

Przygotowanie: 

Wlej sok z buraka do małego rondelka, dodaj rabarbar i syrop, wymieszaj, zakryj pokrywką i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Po tym czasie wymieszaj mąkę z wodą i dolej do rondelka, szybko i energicznie mieszając. Od razu zdejmij z ognia, przemieszaj jeszcze chwilę i przelej do pucharków. Podawaj od razu na ciepło lub schłodź na później. Przechowuj w lodówce do 3 dni.

Kisiel z burakiem i rabarbarem

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

8 sposobów na podniesienie libido

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Orgazm? Proszę bardzo!

Orgazm? Proszę bardzo! Poznaj 10 sposobów, aby łatwiej go osiągnąć

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?