Przejdź do treści

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Owoce to samo zdrowie? Nie zawsze i nie dla każdego. W niektórych przypadkach powinniśmy z nich zrezygnować lub je ograniczyć. Sprawdź, czy należysz do osób, którym owoce mogą zaszkodzić.

Owoce są źródłem witamin i składników mineralnych. Powinniśmy je jeść codziennie. Ale nie każdy z nas może sobie na to pozwolić. Komu owoce mogą zaszkodzić? Pewnie część z was pomyśli o tych z nadprogramowymi kilogramami i cukrzykach – w końcu w witaminowych bombach znajdziemy też sporo cukru i kalorii – ale to nie o nich mowa.

Owoce a nerki

Po pierwsze na owoce muszą uważać osoby z chorobami nerek lub zażywający leki je obciążające. Poziom potasu we krwi może się wówczas podnosić, a jak wiadomo, owoce zawierają sporą ilość tego pierwiastka (zwłaszcza suszone morele, banany, melon czy kiwi). Dlatego ostrożnie z owocami, jeśli nerki szwankują.

Owoce a serce

Także osoby chore na serce mogą mieć problemy po zjedzeniu owoców. Zdarza się, że niektóre leki na serce również podwyższają poziom potasu we krwi, zatem jeśli np. banany, to z dużym umiarem.

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Owoce a alergie

Owoce nie są wskazane w przypadku osób z pewnymi alergiami, np. nietolerancją fruktozy – cukru zawartego naturalnie w owocach. Dochodzi wtedy do niewystarczającego trawienia fruktozy, która dociera do jelita grubego i tam staje się pożywką dla bakterii. W rezultacie pojawiają się wzdęcia, biegunka, kolki.

Owoce a jelita

Z przykrymi dolegliwościami po zjedzeniu owoców mogą spotkać się osoby cierpiące na stany zapalne jelit, np. przy chorobie Leśniowskiego-Crohna. Podrażniona ściana jelit nie reaguje dobrze na wysokobłonnikowe surowe jedzenie – jak jabłka czy pomarańcze. W wyniku tego mogą nasilić się dolegliwości bólowe po zjedzeniu owoców.

Owoce a leki

Jeśli owoce i leki, to ostrożnie z grejpfrutem. Zarówno w postaci soku, jak i świeży, owoc ten zwiększa wchłanianie leków do krwi, przez co jedna tabletka może działać nawet jak 5-10 tabletek! Sok wchodzi w reakcję z lekiem w układzie pokarmowym. Ostrzegają przed tym lekarze oraz instytucje medyczne takie jak Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków. Jeśli zatem przyjmujemy jakiekolwiek leki, lepiej zrezygnujmy z grejpfruta i uważajmy również na inne owoce cytrusowe. A już na pewno nie popijajmy tabletek sokiem z gorzkiego owocu.

Owoce a cukrzyca

Mitem jest natomiast opinia, że diabetycy nie mogą jeść owoców. Cukrzyca typu 2 nie jest przeciwwskazaniem do ich obecności w codziennej diecie, jednak warto się trzymać zasady, by jedna porcja owoców nie przekraczała 15 g węglowodanów (to mniej więcej połowa banana albo pół szklanki mango, ¾ szklanki ananasa czy np. 1 ¼ szklanki arbuza). Zatem wartości energetyczne owoców powinny być wpisane w dzienny plan żywieniowy osób z cukrzycą. Z większą ostrożnością podejść należy do owoców suszonych. Zaledwie 2 łyżeczki tej przekąski zwierają 15 gramów węglowodanów.

Na szczęście zdecydowanej większości z nas owoce nie tylko nie zaszkodzą, ale przysłużą się lepszemu zdrowiu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.