Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier
Zbyt gwałtowne i duże skoki cukru po posiłku mogą prowadzić do cukrzycy. Zdjęcie: shutterstock

Zbyt gwałtowne i duże skoki cukru po posiłku mogą prowadzić do cukrzycy. Czy da się tego uniknąć? Są produkty, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i jednocześnie zmniejszają ryzyko wystąpienia tej podstępnej choroby. Sprawdźcie, co warto codziennie wrzucać na talerz.

Są produkty, które mogą chronić przed cukrzycą lub zmniejszać u diabetyków poziom cukru. W połączeniu z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną dają niemal 100-procentową ochronę przed tą podstępną chorobą. Z kolei jeśli jemy produkty z wysokim indeksem glikemicznym, jak np. białe pieczywo czy makaron, a po posiłkach leżymy odłogiem, to gwałtowane skoki cukru mamy jak w banku.

Jeśli dbacie o odpowiednią dietę, to koniecznie regularnie sięgajcie po te produkty, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi:

Imbir ma właściwości obniżające poziom cukru u osób z cukrzycą typu 2 - dowiodły badania irańskich naukowców z Uniwersytetu w Yazd. Uczeni przypuszczają, że imbir hamuje działanie fosfolyrazy - enzymu, który ma wpływ na wzrost poziomu cukru.

Kawa z cynamonem – smaczna i zdrowa, bo jak dowodzą ostatnie doniesienia zarówno kawa, jak i cynamon, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę i poprawiają wyniki poziomu cukru we krwi.

Owsianka – zwiera sporo błonnika. Powoli rozkłada się w organizmie, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków cukru. Oczywiście pod warunkiem, że jej nie dosładzamy.

Brokuły i szpinak – zielone warzywa bez skrobi, z małą zawartością węglowodanów, są idealne dla osób z cukrzycą. W przypadku zdrowych osób zmniejszają ryzyko zachorowania. Sulforafan zawarty w brokułach wzmacnia również naczynia i serce u osób z cukrzycą (badania z University of Warwick).

Gorzka czekolada – jak się okazuje słodkości również mogą sprzyjać obniżaniu poziomu cukru we krwi. Wcale nie trzeba sobie wszystkiego odmawiać. Badania pokazują, że składniki czekolady zmniejszają insulinooporność (to obniżona wrażliwość tkanek i narządów na insulinę przyczynia się do cukrzycy typu 2 i cukrzycy w ciąży). Zawarte w czekoladzie flawonoidy pomagają obniżyć ciśnienie krwi u nadciśnieniowców oraz zmniejszyć poziom złego cholesterolu (badania z Harvardu). Wystarczy zjadać jedną kostkę gorzkiej czekolady dziennie.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

Menu dla energii

Zapominamy, że jedzenie to nie tylko smak i kalorie, ale też energia dla naszego ciała i mózgu. Oto nasze...
Zapominamy, że jedzenie to nie tylko smak i kalorie, ale też energia dla naszego ciała i mózgu. Oto nasze eksperckie menu dla spowolnionych, snujących się mieszczuchów, szukających smacznego turbonapędu na cały dzień.

Dieta niskoglikemiczna

Dieta prozdrowotna, ale i odchudzająca, która bazuje na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
Dieta prozdrowotna, ale i odchudzająca, która bazuje na produktach o niskim indeksie glikemicznym.

Szafran vs. kurkuma

Uważasz, że kurkuma to uboga krewna szafranu? Nieprawda. Choć szafran – najdroższa przyprawa świata –...
Uważasz, że kurkuma to uboga krewna szafranu? Nieprawda. Choć szafran – najdroższa przyprawa świata – ma spore zasługi dla naszego zdrowia, to zwykła kurkuma jest uznawana za zdrowszą przyprawę i remedium na wiele problemów somatycznych.

Cukier brązowy – zdrowszy od białego?

Zupełnie bez cukru nie dajemy rady, więc, chcąc uspokoić sumienie, sięgamy po brązowy. Czy brązowy cukier...
Zupełnie bez cukru nie dajemy rady, więc, chcąc uspokoić sumienie, sięgamy po brązowy. Czy brązowy cukier faktycznie jest zdrowszy niż biały? I czy każdy brązowy cukier jest taki sam? Sprawdźmy.