Przejdź do treści

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Kontroluj cukier
Kontroluj cukier Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta stoi przy dwukolorowej ścianie
Ile razy należy myć włosy? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny
Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie
Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie
Dobry seks – różnica wieku czyni cuda
Różnica wieku między partnerami? Może się okazać spełnieniem seksualnych marzeń
Nieprzyjemny zapach z pochwy – jak się go pozbyć?
Kobieta w jeansach z kwiatami
Jak mobilizować bliznę po nacięciu krocza? Wyjaśnia Pani Fizjotrener

Zbyt gwałtowne i duże skoki cukru po posiłku mogą prowadzić do cukrzycy. Czy da się tego uniknąć? Są produkty, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i jednocześnie zmniejszają ryzyko wystąpienia tej podstępnej choroby. Sprawdźcie, co warto codziennie wrzucać na talerz.

W czym tkwi sekret?

Są produkty, które mogą chronić przed cukrzycą lub zmniejszać u diabetyków poziom cukru. W połączeniu z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną dają niemal 100-procentową ochronę przed tą podstępną chorobą. Z kolei jeśli jemy produkty z wysokim indeksem glikemicznym, jak np. białe pieczywo czy makaron, a po posiłkach leżymy odłogiem, to gwałtowane skoki cukru mamy jak w banku.

Jeśli dbacie o odpowiednią dietę, to koniecznie regularnie sięgajcie po te produkty, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.

 

Jakie produkty wrzucić na talerz?

Imbir ma właściwości obniżające poziom cukru u osób z cukrzycą typu 2 – dowiodły badania irańskich naukowców z Uniwersytetu w Yazd. Uczeni przypuszczają, że imbir hamuje działanie fosfolyrazy – enzymu, który ma wpływ na wzrost poziomu cukru.

Kawa z cynamonem – smaczna i zdrowa, bo jak dowodzą ostatnie doniesienia zarówno kawa, jak i cynamon, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę i poprawiają wyniki poziomu cukru we krwi.

Owsianka – zwiera sporo błonnika. Powoli rozkłada się w organizmie, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków cukru. Oczywiście pod warunkiem, że jej nie dosładzamy.

Brokuły i szpinak – zielone warzywa bez skrobi, z małą zawartością węglowodanów, są idealne dla osób z cukrzycą. W przypadku zdrowych osób zmniejszają ryzyko zachorowania. Sulforafan zawarty w brokułach wzmacnia również naczynia i serce u osób z cukrzycą (badania z University of Warwick).

Gorzka czekolada – jak się okazuje słodkości również mogą sprzyjać obniżaniu poziomu cukru we krwi. Wcale nie trzeba sobie wszystkiego odmawiać. Badania pokazują, że składniki czekolady zmniejszają insulinooporność (to obniżona wrażliwość tkanek i narządów na insulinę przyczynia się do cukrzycy typu 2 i cukrzycy w ciąży). Zawarte w czekoladzie flawonoidy pomagają obniżyć ciśnienie krwi u nadciśnieniowców oraz zmniejszyć poziom złego cholesterolu (badania z Harvardu). Wystarczy zjadać jedną kostkę gorzkiej czekolady dziennie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Czy możesz mieć cukrzycę i o tym nie wiedzieć? Sygnały, na które warto zwrócić uwagę

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

Łyżeczki z przyprawami

Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Erytrytol – czy może zastąpić cukier? Czy jest bezpiecznym słodzikiem?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?