Przejdź do treści

Curry z kukurydzy

Kukurydza – kolby smaku
Lekko słodkie curry z kukurydzy. Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Polskie nastolatki uważają się za grube. Badania pokazują co innego
Ginekolog Michał Lipa o tym, jak i kiedy można ocenić długość i wagę dziecka
Chemioterapia: kobiety silniej odczuwają skutki niż mężczyźni
Mama Ginekolog: nie sprawdzajcie w ulotkach, czy dany lek można stosować w trakcie karmienia piersią
michał domaszewski
Dr Michał Domaszewski: nie bójmy się odpoczywać, kiedy chorujemy

Myślicie, że kukurydza to warzywo? A nie. To zboże o dużych kłosach. Zapomnijcie o puszkowanej. Ta świeża, w kolbach, jest o niebo lepsza i zdrowsza. Zrobimy z niej rewelacyjne curry!

Nazywana jest złotem Ameryki i ma całkiem bogatą i odległą historię – znali ją już Majowie, Aztekowie i Inkowie, a do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego odkryć.

Najczęściej zjadamy ją z dodatkiem masła i soli – ugotowaną, prosto z wody. Tudzież kojarzymy z nieśmiertelnymi sałatkami na każdej domowej imprezie – ot, taka siła przyzwyczajenia z wcale niezamierzchłych czasów.

Tymczasem na świecie kukurydza jest jednym z podstawowych składników codziennej diety. Jako że wytwarza się z niej kaszę, mąkę, skrobię kukurydzianą i płatki, a także tłoczy olej, a nawet wytwarza napoje – znajduje wszechstronne zastosowanie kulinarne. Nie bez przyczyny kaszka kukurydziana (obok ryżowej) jest jednym z pierwszych stałych posiłków podawanych niemowlakom – wszak kukurydza nie zawiera glutenu i bardzo rzadko alergizuje.

Zaglądając w talerze świata, można odnieść słuszne wrażenie, że kukurydza od lat bryluje na salonach. Dość wspomnieć o kukurydzianych tortillach, plackach, racuchach, polencie, zupach, chowder’ach, farszach, dodatkach do mięs, sałatkach, salsach, a na ciastach i ciasteczkach kończąc.

Od siebie dodam jeszcze jedną z moich ulubionych potraw – pyszne, rozgrzewające i lekkie warzywne curry, które chętnie przyrządzam zwłaszcza u schyłku lata i wczesną jesienią, a więc wtedy, gdy czas żegnać się z wysokimi temperaturami na zewnątrz…

Tym razem, jak łatwo się domyślić, bohaterem curry będzie złociutka kukurydza, dzięki której potrawa nabiera przyjemnego, lekko słodkiego smaku.

Dla porządku tylko dodam, że 100 g świeżej kukurydzy zawiera 86 kcal, w 75% składa się ona z wody, zawiera makro- i mikroelementy (zwłaszcza potas, magnez, fosfor, nieco żelaza). Niestety trochę mniej w niej witamin, niemniej znajdziemy w niej nieco wit. A i z grupy B oraz kwasu foliowego.

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Składniki (na 3 porcje):

– 3 kolby świeżej kukurydzy (lub 2 jeśli są bardzo duże)
– 1 patison (żółty lub zielony)
– 1 czerwona papryka
– 3 szalotki lub 1 cebula
– 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry (dozuj do smaku)
– 3 łyżki czerwonej soczewicy
– 2 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy)
– 500 ml gorącego bulionu warzywnego (najlepiej domowej roboty)
– 400 g mleczka kokosowego
– garść świeżych listków kolendry
– sól, pieprz do smaku

Wszystkie warzywa umyj i osusz. Szalotki (lub cebulę) drobno posiekaj. Trzymając pionowo w jednej dłoni kolbę kukurydzy, okrój ziarna ostrym nożem. Z papryki i patisona wydrąż gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paseczki / kostkę.

Rozgrzej w garnku olej, wrzuć szalotkę i na niewielkim ogniu lekko zeszklij (nie pozwól jej zbrązowieć). Dodaj czerwoną pastę curry (jest ostra, dlatego zacznij od jednej łyżeczki, w trakcie gotowania możesz dodać więcej, jeśli będzie potrzeba) – króciutko przesmaż (ok. 15 sek.). Następnie dorzuć soczewicę, patisona i paprykę – wymieszaj, aby pokryły się tłuszczem i duś 1-2 min. Teraz dodaj ziarna kukurydzy i zalej całość gorącym bulionem. Gotuj ok. 15 min., aż warzywa zmiękną, a soczewica całkowicie się rozpadnie (zagęszczając potrawę).

Wmieszaj mleczko kokosowe i ponownie całość zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj ze świeżą kolendrą (opcjonalnie możesz podać również z dodatkowymi kawałkami grillowanej kukurydzy).

Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Pasta z bakłażana i pomidorów

Wyjątkowe przetwory śliwkowe

Przepisy z owocu czarnego bzu

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem

3 patenty na batata

3 patenty na batata

3 razy wrap

3 razy wrap

Bób – przysmak na lipiec

Bób – przysmak na lipiec

6 produktów najgorszych dla mózgu

5 naturalnych źródeł cynku

Justyna Markowska

Pięć posiłków dziennie? Psychodietetyk obala ten mit

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

5 produktów zmniejszających apetyt