Przejdź do treści

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Curry z kukurydzy
Lekko słodkie curry z kukurydzy. Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Nasz organizm nie przeżyje bez tkanki tłuszczowej”. Nie przejmuj się wystającym brzuchem! Fizjoterapeutka tłumaczy, dlaczego to jest zdrowe
istockphoto.com
Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików
Adidas
Adidas Originals wraz z Pharrellem Williamsem i znanymi w środowisku feministycznym działaczkami walczą o prawa kobiet
pexels.com
Często kłócisz się z partnerem? Sprawdź 6 sposobów na to, by wymiana zdań wyszła wam na dobre
Fitness dla oczu. Wypróbuj tych ćwiczeń i ciesz się dobrym wzrokiem przez lata

Myślicie, że kukurydza to warzywo? A nie. To zboże o dużych kłosach. Zapomnijcie o puszkowanej. Ta świeża, w kolbach, jest o niebo lepsza i zdrowsza. Zrobimy z niej rewelacyjne curry!

Nazywana jest złotem Ameryki i ma całkiem bogatą oraz odległą historię – znali ją już Majowie, Aztekowie i Inkowie, a do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego odkryć. Najczęściej zjadamy ją z dodatkiem masła i soli – ugotowaną, prosto z wody. Tudzież kojarzymy z nieśmiertelnymi sałatkami na każdej domowej imprezie – ot, taka siła przyzwyczajenia z wcale niezamierzchłych czasów.

Tymczasem na świecie kukurydza jest jednym z podstawowych składników codziennej diety. Jako że wytwarza się z niej kaszę, mąkę, skrobię kukurydzianą i płatki, a także tłoczy olej, a nawet wytwarza napoje – znajduje wszechstronne zastosowanie kulinarne. Nie bez przyczyny kaszka kukurydziana (obok ryżowej) jest jednym z pierwszych stałych posiłków podawanych niemowlakom – wszak kukurydza nie zawiera glutenu i bardzo rzadko alergizuje.

Zaglądając w talerze świata, można odnieść słuszne wrażenie, że kukurydza od lat bryluje na salonach. Dość wspomnieć o kukurydzianych tortillach, plackach, racuchach, polencie, zupach, chowder’ach, farszach, dodatkach do mięs, sałatkach, salsach, a na ciastach i ciasteczkach kończąc. Od siebie dodam jeszcze jedną z moich ulubionych potraw – pyszne, rozgrzewające i lekkie warzywne curry, które chętnie przyrządzam zwłaszcza u schyłku lata i wczesną jesienią, a więc wtedy, gdy czas żegnać się z wysokimi temperaturami na zewnątrz.

Tym razem, jak łatwo się domyślić, bohaterem curry będzie złociutka kukurydza, dzięki której potrawa nabiera przyjemnego, lekko słodkiego smaku. Dla porządku tylko dodam, że 100 g świeżej kukurydzy zawiera 86 kcal, w 75% składa się ona z wody, zawiera makro- i mikroelementy (zwłaszcza potas, magnez, fosfor, nieco żelaza). Niestety trochę mniej w niej witamin, niemniej znajdziemy w niej nieco wit. A i z grupy B oraz kwasu foliowego.

Curry z kukurydzy

curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Składniki (na 3 porcje):

– 3 kolby świeżej kukurydzy (lub 2 jeśli są bardzo duże)
– 1 patison (żółty lub zielony)
– 1 czerwona papryka
– 3 szalotki lub 1 cebula
– 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry (dozuj do smaku)
– 3 łyżki czerwonej soczewicy
– 2 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy)
– 500 ml gorącego bulionu warzywnego (najlepiej domowej roboty)
– 400 g mleczka kokosowego
– garść świeżych listków kolendry
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj i osusz. Szalotki (lub cebulę) drobno posiekaj. Trzymając pionowo w jednej dłoni kolbę kukurydzy, okrój ziarna ostrym nożem. Z papryki i patisona wydrąż gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paseczki / kostkę.

Rozgrzej w garnku olej, wrzuć szalotkę i na niewielkim ogniu lekko zeszklij (nie pozwól jej zbrązowieć). Dodaj czerwoną pastę curry (jest ostra, dlatego zacznij od jednej łyżeczki, w trakcie gotowania możesz dodać więcej, jeśli będzie potrzeba) – króciutko przesmaż (ok. 15 sek.). Następnie dorzuć soczewicę, patisona i paprykę – wymieszaj, aby pokryły się tłuszczem i duś 1-2 min. Teraz dodaj ziarna kukurydzy i zalej całość gorącym bulionem. Gotuj ok. 15 min., aż warzywa zmiękną, a soczewica całkowicie się rozpadnie (zagęszczając potrawę).

Wmieszaj mleczko kokosowe i ponownie całość zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ze świeżą kolendrą (opcjonalnie możesz podać również z dodatkowymi kawałkami grillowanej kukurydzy).


Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

Chłodnik z kukurydzy z nutą kokosową

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!