Przejdź do treści

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą
Zdjęcie: Iwona i Rafał Bortniczuk | www.mrmrssandman.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
stres trening
Sposoby na stres. Oto 6 skutecznych sposobów, które ukoją twoje nerwy
Nadmierna potliwość – o czym świadczy, jakie są przyczyny?
Szczepionka
Szczepionka na gruźlicę może uchronić nas przed koronawirusem?
Kobieta trzyma się za szyję
Ból i zesztywnienie mięśni karku – przyczyny, leczenie
Kobieta czesząca włosy
Problemy z włosami: łupież, wypadanie włosów, przetłuszczanie się. Co robić?

Już w dzieciństwie staliśmy się skrytopigwożercami, skradając się do ogródka sąsiada, który jako jedyny w okolicy hodował pigwę. Pigwę traktowaliśmy jak owoc egzotyczny, czytaliśmy o nim w atlasie roślin, a potem wykorzystywaliśmy do przygotowywania pierwszych potraw w domku na drzewie.

Już wtedy intuicja nas nie zawiodła – choć nie czytaliśmy kolorowej prasy, a o internecie nawet jeszcze nie słyszeliśmy, czuliśmy, że w pigwie tkwi wielki potencjał. Ponoć owoce nie przyswajają zanieczyszczeń ze środowiska. Dobrze też radzą sobie z toksynami w naszym organizmie. Obniżają poziom cholesterolu, zawierają całe pokłady witaminy C, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, wzmacniają więc układ odpornościowy.

Smak pigwy i zapach, jaki pozostawia na palcach, dotyk twardej skórki wciąż przypominają nam o pierwszych kulinarnych eksperymentach, teraz jednak znacznie lepiej wiemy, jak wykorzystać pigwę w kuchni. Ot, chociażby do takich ciasteczek kukurydzianych. Kruchość, delikatność ciasta kontrastuje z intensywnością konfitury pigwowo-imbirowej. Ciasteczka są nie tylko pyszne i łatwe w przygotowaniu, ale też bezglutenowe!

Kukurydziane kruche ciasteczka z konfiturą pigwowo-imbirową – składniki

Zdjęcie: Iwona i Rafał Bortniczuk

Składniki na konfiturę:

– 500 g pigwy
– 170 g cukru trzcinowego
– 10 g imbiru

Ciasteczka:

– 300 g mąki kukurydzianej  
– 150 g masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– 2 łyżki wody
– opcjonalnie: żółtko jaja

Z podanej gramatury pigwy wyjdzie dokładnie tyle konfitury, ile potrzeba do ciasteczek, a i na kanapkę zostanie. Pigwę dokładnie myjemy, a następnie kroimy – okrawamy owoce na około, odrzucając gniazda i pestki. Wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody (aby ledwie przykryła owoce), doprowadzamy do wrzenia i – na najmniejszym ogniu – pozwalamy bulgotać przez 15 minut. To dobra pora na dosypanie cukru i starcie kawałka imbiru. Potem co jakiś czas mieszamy, aż uzyskamy satysfakcjonującą konsystencję – u nas zwykle trwa godzinę. Odstawiamy do wystygnięcia.

Teraz ciasteczka! Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Zimne masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i rozcieramy w palcach, aż do uzyskania konsystencji piasku. Jeśli brakuje nam cierpliwości, a masa nie chce się połączyć, możemy dodać żółtko. My z jajka zrezygnowaliśmy.

Wałkujemy ciasto – dość grubo, na ok. 1 cm, w razie potrzeby podsypujemy mąkę. Szklanką wykrawamy krążki, dobieramy je w pary. Jeden powinien być cały, w drugim kieliszkiem wykrawamy małe kółko. Składamy dwie warstwy ciasta, a w dziurkę nakładamy łyżkę konfitury. Pieczemy przez około 20 min. w temperaturze 170 st. (termoobieg).

Iwona i Rafał Bortniczuk – wielbiciele książek, nieznający się na literaturze. Teoretycy biegania, piszący o bieganiu. Praktycy gotowania, nieumiejący gotować. Miłośnicy kina, wybierający tylko nudne filmy. Połączyła ich nieumiejętność skupienia się na jednym, intelektualne ADHD. Jako Mr. & Mrs. Sandman fotografiami opowiadają kulinarne historie.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Mango i jego zaskakujące właściwości zdrowotne

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Czarny bez – przepisy z owoców czarnego bzu na nalewkę, sok i dżem

Kobieta w basenie z arbuzem

Nawadnianie organizmu. Które owoce i warzywa mają najwięcej wody? Warto je jeść!

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Ciasta z... warzywami

Ciasta z… warzywami. Poznaj trzy proste przepisy!

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Dieta bananowa - zasady i efekty

Dieta bananowa – zasady i efekty

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę