Przejdź do treści

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą
Zdjęcie: Iwona i Rafał Bortniczuk | www.mrmrssandman.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziewczyna hamak
5 patentów na wiosenne przemęczenie. Sprawdź, jak ustrzec się przed kacem po zimie
Zdrowy posiłek na stole
Odchudzanie a efekt jo-jo. O gubieniu kilogramów opowiada diabetolog prof. Leszek Czupryniak
Pomysł na małże
Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina
Kobieta siedzi na podłodze i je
Znów spóźnia ci się okres? Trenujesz? Odchudzasz się? Poznaj możliwe przyczyny zaburzonego cyklu miesiączkowego
10 sposobów na to, by nie zwariować. Radzi Kasia Bem

Już w dzieciństwie staliśmy się skrytopigwożercami, skradając się do ogródka sąsiada, który jako jedyny w okolicy hodował pigwę. Pigwę traktowaliśmy jak owoc egzotyczny, czytaliśmy o nim w atlasie roślin, a potem wykorzystywaliśmy do przygotowywania pierwszych potraw w domku na drzewie.

Już wtedy intuicja nas nie zawiodła – choć nie czytaliśmy kolorowej prasy, a o internecie nawet jeszcze nie słyszeliśmy, czuliśmy, że w pigwie tkwi wielki potencjał. Ponoć owoce nie przyswajają zanieczyszczeń ze środowiska. Dobrze też radzą sobie z toksynami w naszym organizmie. Obniżają poziom cholesterolu, zawierają całe pokłady witaminy C, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, wzmacniają więc układ odpornościowy.

Smak pigwy i zapach, jaki pozostawia na palcach, dotyk twardej skórki wciąż przypominają nam o pierwszych kulinarnych eksperymentach, teraz jednak znacznie lepiej wiemy, jak wykorzystać pigwę w kuchni. Ot, chociażby do takich ciasteczek kukurydzianych. Kruchość, delikatność ciasta kontrastuje z intensywnością konfitury pigwowo-imbirowej. Ciasteczka są nie tylko pyszne i łatwe w przygotowaniu, ale też bezglutenowe!

Kukurydziane kruche ciasteczka z konfiturą pigwowo-imbirową

Zdjęcie: Iwona i Rafał Bortniczuk | www.mrmrssandman.pl

Składniki na konfiturę:

– 500 g pigwy
– 170 g cukru trzcinowego
– 10 g imbiru 

Ciasteczka:

– 300 g mąki kukurydzianej  
– 150 g masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– 2 łyżki wody
– opcjonalnie: żółtko jaja

Z podanej gramatury pigwy wyjdzie dokładnie tyle konfitury, ile potrzeba do ciasteczek, a i na kanapkę zostanie. Pigwę dokładnie myjemy, a następnie kroimy – okrawamy owoce na około, odrzucając gniazda i pestki. Wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody (aby ledwie przykryła owoce), doprowadzamy do wrzenia i – na najmniejszym ogniu – pozwalamy bulgotać przez 15 minut. To dobra pora na dosypanie cukru i starcie kawałka imbiru. Potem co jakiś czas mieszamy, aż uzyskamy satysfakcjonującą konsystencję – u nas zwykle trwa godzinę. Odstawiamy do wystygnięcia.

Teraz ciasteczka! Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Zimne masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i rozcieramy w palcach, aż do uzyskania konsystencji piasku. Jeśli brakuje nam cierpliwości, a masa nie chce się połączyć, możemy dodać żółtko. My z jajka zrezygnowaliśmy. Wałkujemy ciasto – dość grubo, na ok. 1 cm, w razie potrzeby podsypujemy mąkę. Szklanką wykrawamy krążki, dobieramy je w pary. Jeden powinien być cały, w drugim kieliszkiem wykrawamy małe kółko. Składamy dwie warstwy ciasta, a w dziurkę nakładamy łyżkę konfitury. Pieczemy przez około 20 min. w temperaturze 170 st. (termoobieg).

Iwona i Rafał Bortniczuk – wielbiciele książek, nieznający się na literaturze. Teoretycy biegania, piszący o bieganiu. Praktycy gotowania, nieumiejący gotować. Miłośnicy kina, wybierający tylko nudne filmy. Połączyła ich nieumiejętność skupienia się na jednym, intelektualne ADHD. Jako Mr. & Mrs. Sandman fotografiami opowiadają kulinarne historie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem