Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Kurkuma – gwiazda przypraw

Kurkuma – gwiazda przypraw
Warto sięgnąć po świeży korzeń kurkumy. Zdjęcie: Justyna Ledwoch | www.readeat.pl

W kurkumie zawsze lubiłam jej złocisty kolor, który jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przenika na inne składniki, nadając im szlachetne zabarwienie. A jeśli uszlachetnić nią klasyczne połączenie polskich warzyw, wychodzi popisowe danie!

Kurkuma to przyprawa, barwnik, ale też królowa alternatywnej medycyny indyjskiej, remedium na mnóstwo dolegliwości. Jest w tej roślinie coś niewyjaśnionego, magicznego. Od wieków stosowana jako środek przeciwzapalny, leczący ból i infekcję, kojący dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Wzięta pod lupę przez naukowców zaczyna odsłaniać swój coraz większy potencjał w leczeniu schorzeń mózgu, chorób nowotworowych, cukrzycy czy miażdżycy. Wszystko za sprawą kurkuminy, silnego antyoksydantu, czyli substancji zwalczającej szkodliwe wolne rodniki. Więcej o zaletach kurkumy i jej przewadze nad szafranem przeczytacie tutaj.

Choć rozpowszechniona jest w głównie w formie sproszkowanej, warto sięgnąć po świeży korzeń. Intensywnie pomarańczowy, o charakterystycznym smaku i aromacie od razu zdobył moje serce. Świeżej kurkumy można używać dokładnie tak jak sproszkowanej (1 łyżeczka sproszkowanej = 1 łyżka świeżej). Często dodaję ją do zimowej herbaty razem ze świeżym imbirem i syropem z buraka cukrowego. Można ją nawet pokroić w pasterki i zamarynować. Jednak moim ulubionym daniem jest kurkuma w towarzystwie polskich warzyw, mleka kokosowego i imbiru. Takie polsko-tajskie połączenie. Kurkuma, delikatnie wyczuwalna w smaku, nada hipnotyzujący, złoty kolor całemu daniu. I już ciężko powiedzieć, jaką rolę w potrawach tak naprawdę odgrywa... Przyprawy, tła, a może głównego składnika? Sprawdźcie jej moce, przygotowując warzywa po tajsku!

Polskie warzywa po tajsku z kurkumą, imbirem i kolendrą

Zdjęcie: Justyna Ledwoch | www.readeat.pl

Składniki:

- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3-4 ostre papryczki
- 1 czubata łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 4 łyżeczki posiekanego korzenia kurkumy
- ½ łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 cukinia (300g)
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/3 szklanki orzeszków ziemnych
- sok z ½ limonki
- 2 łyżki sosu sojowego

Papryczki i czosnek drobno siekamy. Dodajemy kurkumę, imbir i ½ łyżeczki kolendry. W moździerzu lub przy użyciu noża staramy się rozdrobnić składniki, tak by przypominały pastę.

Przygotowujemy warzywa: cukinię i marchewkę kroimy wzdłuż na cienkie długie pasy, cebulę w pióra, paprykę w kostkę. Świeżą kolendrę drobno siekamy. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pastę i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy warzywa. Polewamy sosem sojowym i gotujemy kilka minut, często mieszając. Dodajemy mleko kokosowe i świeżą kolendrę. Gotujemy, dopóki warzywa nie zaczną mięknąć. Wrzucamy orzeszki, zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki, doprawiamy do smaku sosem sojowym. Podajemy z ryżem, posypane świeżą kolendrą.


Justyna Ledwoch - z wykształcenia lekarka, po godzinach autorka bloga z kuchnią roślinną.  Zwolenniczka sezonowego, zdrowego gotowania. Na readeat.pl stara pokazać się, że kuchnia wegańska może być różnorodna, odżywcza i zdrowa. W wolnej chwili zakopuje się w książkach (nie tylko kulinarnych), biega z aparatem lub ogląda dobry film z psem na kolanach.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Zupa rybna w tajskiej odsłonie

Kiedy myślę o zupie rybnej, staje mi przed oczami gęsta, niemal gulaszowa zupa z pomidorami podawana...
Kiedy myślę o zupie rybnej, staje mi przed oczami gęsta, niemal gulaszowa zupa z pomidorami podawana w jednej z knajpek na Półwyspie Helskim. Talerz takiej zupy stanowił idealny posiłek po spacerze brzegiem zimowego morza – cudownie rozgrzewał i sycił.

Szafran vs. kurkuma

Uważasz, że kurkuma to uboga krewna szafranu? Nieprawda. Choć szafran – najdroższa przyprawa świata –...
Uważasz, że kurkuma to uboga krewna szafranu? Nieprawda. Choć szafran – najdroższa przyprawa świata – ma spore zasługi dla naszego zdrowia, to zwykła kurkuma jest uznawana za zdrowszą przyprawę i remedium na wiele problemów somatycznych.

Ciasto drożdżowe z cynamonem

Jak zrobić z ciasta drożdżowego bożonarodzeniowy majstersztyk? Sekret tkwi w dwóch przyprawach: cynamonie...
Jak zrobić z ciasta drożdżowego bożonarodzeniowy majstersztyk? Sekret tkwi w dwóch przyprawach: cynamonie i kardamonie. Tego zapachu, który po upieczeniu jeszcze długo będzie unosił się w powietrzu, nie zapomnicie do kolejnych świąt!

Danie jednogarnkowe – zimowy hit

Dania jednogarnkowe to pole do popisu dla kulinarnej fantazji. Świetnie sprawdzają się zimą, nie wymagają...
Dania jednogarnkowe to pole do popisu dla kulinarnej fantazji. Świetnie sprawdzają się zimą, nie wymagają ani specjalnego kunsztu, ani wiele czasu. Robią się „same”. Dziś wrzucamy do garnka…