Przejdź do treści

Laktoza – kiedy staje się problemem?

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta z tuatuażami i kolczykami
Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł
Ania Starmach / Purella
Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać
Owsianka w insulinooporności / istock
7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności
Probiotyki – czy mogą wpływać na naszą psychikę? Wyjaśnia psychiatra Joanna Adamiak
Olej z czarnuszki i ziarno z czarnuszki na łyżeczce
Olej z czarnuszki pomoże przy problemach z zatokami i alergią? Wyjaśnia farmaceuta znany jako Pan Tabletka

Stojąc w długiej kolejce po kawę w mojej ulubionej kawiarni, obserwowałam, co zamawiają inni. Miałam wrażenie, że wszyscy przede mną wybierają kawę na mleku bezlaktozowym. Czy to jakaś epidemia? Czy rzeczywiście wszyscy potrzebują porzucić laktozę, a zwykłe mleko jest już na zawsze najgorszym dietetycznym błędem?

To, że jakaś zmiana dietetyczna jednym pomaga, nie oznacza, że od razu musi to być najlepsze rozwiązanie dla innych osób. Nie powinniśmy testować na sobie wszystkich mód jedzeniowych, bo nie zawsze może nam to wyjść na zdrowie. Popularne nie oznacza zdrowe i dedykowane dla każdego. Dieta bez laktozy, bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu… Można się pogubić w tych dietetycznych nowinkach. Wszędzie pojawiają się znaki zapytania. Dlatego dziś napiszę wam parę słów o diecie bezlaktozowej. Chcę wam wytłumaczyć, że jeśli nie cierpicie na nietolerancję, a rezygnujecie z tradycyjnego nabiału, narażacie na stratę jedynie wasz portfel.

Czym jest tajemnicza laktoza?

Laktoza to cukier zawarty w mleku, a dokładniej dwucukier składający się z glukozy i galaktozy (monocukrów). Żeby strawić laktozę, potrzebny jest enzym zwany laktazą, który rozłoży laktozę na mniejsze cząsteczki. Gdzie znajdziecie laktozę? Oczywiście w mleku, ale na tym nie koniec. Jogurty, kefiry, maślanki, sery (ten ukochany żółty też), lody czy śmietana też zawierają laktozę.

Mniejsze ilości cukru mlecznego znajdziecie w artykułach, do których produkty mleczne dodawano podczas ich wytwarzania: chlebie (np. jeżeli jest zrobiony na maślance albo do produkcji użyto mleka), w sosach i zupkach instant, czekoladzie, słodyczach, w produktach piekarniczych, czyli np. drożdżówkach, pączkach itp. A kawa na mleku bezlaktozowym z bitą śmietaną? To dopiero absurdalna mieszanka…

No i pamiętajcie, że leki też mogą być źródłem laktozy. Trzeba być naprawdę czujnym i uważnym podczas czytania etykiet. Prawdą jest, że najwięcej laktozy jest w mleku. W jego przetworach cukier mleczny został częściowo rozłożony i dlatego może być mniej dokuczliwy dla osób cierpiących na nietolerancję. To zależy od stopnia zaniku enzymu rozkładającego problematyczny cukier w naszym organizmie. Niektórzy odczuwają dyskomfort po wypiciu szklanki mleka, a po zjedzeniu kubeczka jogurtu czują się dobrze. No i warto zaznaczyć, że laktoza znajduje się też w mleku kozim czy owczym, więc nie jest to dobry zamiennik dla osób nietolerujących laktozy.

Czym jest nietolerancja laktozy?

Jeżeli wasz organizm produkuje zbyt mało laktazy lub wcale jej nie wytwarza, cukier mleczny nie jest w wystarczającym stopniu rozkładany, zalega w przewodzie pokarmowym (bakterie jelitowe fermentują laktozę do gazów i kwasów) i może wywoływać bóle brzucha, wzdęcia, gazy, kolki itp. Dlatego wiele osób rezygnuje z produktów mlecznych. Dyskomfort jest zbyt duży i utrudnia codzienne funkcjonowanie.

Jeżeli jednak nie odczuwacie problemów zdrowotnych po spożyciu nabiału, to nie ma potrzeby, żeby je odstawiać (chyba że wybieracie dietę roślinną z powodów innych niż nietolerancja). Nietolerancja laktozy może mieć różne podłoże. Może być wrodzona (co jest niezwykle rzadkie), może być wywołana naturalnym procesem utraty aktywności laktazy wraz z wiekiem, można też cierpieć na nabyty niedobór laktazy wywołany różnymi chorobami, np. celiakią czy chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Irena Gajewska

Jak się otrzymuje produkty bezlaktozowe?

Dodatek enzymu laktazy załatwia sprawę. Rozkłada on problematyczny cukier mleczny na łatwostrawne glukozę i galaktozę. Gotowy produkt może być nieco słodszy, ale sam proces nie wpływa na wzrost jego kaloryczności. Możecie spać spokojnie. Wyższy może być jedynie jego indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą czy insulinoopornością powinny mieć się na baczności. Czyli podsumowując, podczas procesu produkcyjnego jest załatwiany punkt krytyczny występujący w naszym organizmie. My nie musimy już trawić laktozy. Producent załatwił to za nas.

Mleko bez laktozy nie jest zdrowsze i bardziej wartościowe. Nie jest to także produkt, którego należałoby się bać. Jest przeznaczony dla osób, które laktozy nie tolerują, a nie chcą z nabiału rezygnować. Warto zaznaczyć, że jeżeli jesteście uczuleni na białka mleka, to produkt bezlaktozowy nie rozwiąże problemu. Nie ma w nim cukru, czyli laktozy, ale białka mleka jak najbardziej dalej są. Mleko bezlaktozowe to dalej jest mleko.

Mamy także do dyspozycji całą gamę mlek roślinnych: sojowe, ryżowe, migdałowe, kokosowe. Jeżeli wybierzecie produkt wzbogacany w wapń, to niedobory tego mikroelementu nie powinny spędzać wam snu z powiek. Zamiast twarogu można sięgnąć po naturalne tofu.

Gdzie jeszcze znajdziecie wapń? W zielonych warzywach, nasionach roślin strączkowych, orzechach, maku, sezamie, figach, pełnoziarnistych produktach zbożowych czy rybach, np. szprotkach. Jest z czego wybierać, więc nie powinniście się obawiać, że na diecie bez produktów mlecznych zabraknie wam wapnia.

Obserwujcie swój organizm i nie podejmujcie decyzji o odstawianiu czegokolwiek pochopnie. Jeżeli zaobserwowaliście niedogodności ze strony przewodu pokarmowego po spożyciu produktów mlecznych, to warto wybrać się do dietetyka lub lekarza w celu pogłębienia diagnostyki. Tędy droga!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Złote mleko

Złote mleko – co to jest i dlaczego warto je pić? Mówi dietetyczka Alicja Kalińska

Nabiał a lewotyroksyna / istock

Łykasz lewotyroksynę? Uważaj na to, kiedy (i w jakich ilościach) jesz nabiał

dieta

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Nie tolerujesz laktozy? Sprawdź, czego nie powinnaś jeść, aby ustrzec się przed dolegliwościami

krowa mleczna

Alergia czy nietolerancja pokarmowa? Jak je odróżnić i jak postępować?

Słoik z mlekiem w proszku leży na stole, proszek wysypuje się

Mleko w proszku – czy jest zdrowe? W jakich produktach występuje?

istockphoto.com

Jedzenie nabiału powoduje trądzik? Modne Farmaceutki wyjaśniają

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Mleko – pić czy nie pić? Rozwiewamy wątpliwości

Masło wcale nie jest takie złe, jak wszyscy o nim mówią. Lek. Katarzyna Świątkowska wyjaśnia, dlaczego

nabiał

Masz Hashiomoto i chcesz wyeliminować z diety nabiał? Dowiedz się, co sądzi na ten temat dietetyczka

Lubisz jogurt naturalny? Tylko zobacz, ile ma cennych właściwości!

mleko

Co najlepiej nawadnia? Będziesz zaskoczona! Wcale nie chodzi o wodę…

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

Dieta bezlaktozowa

Dieta bezlaktozowa – zasady, efekty, wskazania, przeciwwskazania

Endometrioza a niepłodność. Dr Michał Strus: „To jeden z największych problemów współczesnej ginekologii”

Joanna Przetakiewicz/ PHOTO: JAROSLAW ANTONIAK

„Kilka tygodni temu zobaczyłam piekło. Ludzkie tortury. Nie! To nie był film horror. To był szpital onkologiczny w Warszawie…” Joanna Przetakiewicz gorzko o stanie polskiej onkologii

Alibabki, Wanda Narkiewicz-Jodko (Borkowska) po środku

Wanda Narkiewicz-Jodko (Borkowska) nie żyje. Wokalistka zespołu Alibabki chorowała na glejaka

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Kobieta z telefonem, przy komputerze

Przeglądarka skierowań. Co to jest i jak z niej skorzystać?

IKEA Kraków wprowadziła wtorki przyjazne sensorycznie dla osób ze spektrum autyzmu

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

kobieta u lekarza

Na co lekarz może wystawić skierowanie? Sprawdź, co ci się należy!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

8 sposobów na podniesienie libido

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?