Przejdź do treści

Laktoza – kiedy staje się problemem?

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Ze względu na pamięć o osobach zmarłych na COVID-19, cierpieniu ich oraz ich bliskich, negowanie pandemii jest nieetyczne i niegodziwe”. Polska Akademia Nauk apeluje
Magdalena Lamparska
Magdalena Lamparska: Starą panną nazwano przy mnie świadomą, niezależną finansowo kobietę. Miała 34 lata
Zaszczep psa z myślą o bezpieczeństwie ludzi! Mama i stetoskop apeluje o rozsądek
Zaszczep psa z myślą o bezpieczeństwie ludzi! Lekarka apeluje o rozsądek
Skutkiem koronawirusa może być wypadanie włosów? Aktorka pokazała nagranie, na którym widać, jak to może wyglądać
Puchnięcie nóg latem - jak sobie radzić?
Puchnięcie nóg latem i obrzęki – jak sobie pomóc i jak zapobiegać?

Stojąc w długiej kolejce po kawę w mojej ulubionej kawiarni, obserwowałam, co zamawiają inni. Miałam wrażenie, że wszyscy przede mną wybierają kawę na mleku bezlaktozowym. Czy to jakaś epidemia? Czy rzeczywiście wszyscy potrzebują porzucić laktozę, a zwykłe mleko jest już na zawsze najgorszym dietetycznym błędem?

To, że jakaś zmiana dietetyczna jednym pomaga, nie oznacza, że od razu musi to być najlepsze rozwiązanie dla innych osób. Nie powinniśmy testować na sobie wszystkich mód jedzeniowych, bo nie zawsze może nam to wyjść na zdrowie. Popularne nie oznacza zdrowe i dedykowane dla każdego. Dieta bez laktozy, bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu… Można się pogubić w tych dietetycznych nowinkach. Wszędzie pojawiają się znaki zapytania. Dlatego dziś napiszę wam parę słów o diecie bezlaktozowej. Chcę wam wytłumaczyć, że jeśli nie cierpicie na nietolerancję, a rezygnujecie z tradycyjnego nabiału, narażacie na stratę jedynie wasz portfel.

Czym jest tajemnicza laktoza?

Laktoza to cukier zawarty w mleku, a dokładniej dwucukier składający się z glukozy i galaktozy (monocukrów). Żeby strawić laktozę, potrzebny jest enzym zwany laktazą, który rozłoży laktozę na mniejsze cząsteczki. Gdzie znajdziecie laktozę? Oczywiście w mleku, ale na tym nie koniec. Jogurty, kefiry, maślanki, sery (ten ukochany żółty też), lody czy śmietana też zawierają laktozę.

Mniejsze ilości cukru mlecznego znajdziecie w artykułach, do których produkty mleczne dodawano podczas ich wytwarzania: chlebie (np. jeżeli jest zrobiony na maślance albo do produkcji użyto mleka), w sosach i zupkach instant, czekoladzie, słodyczach, w produktach piekarniczych, czyli np. drożdżówkach, pączkach itp. A kawa na mleku bezlaktozowym z bitą śmietaną? To dopiero absurdalna mieszanka…

No i pamiętajcie, że leki też mogą być źródłem laktozy. Trzeba być naprawdę czujnym i uważnym podczas czytania etykiet. Prawdą jest, że najwięcej laktozy jest w mleku. W jego przetworach cukier mleczny został częściowo rozłożony i dlatego może być mniej dokuczliwy dla osób cierpiących na nietolerancję. To zależy od stopnia zaniku enzymu rozkładającego problematyczny cukier w naszym organizmie. Niektórzy odczuwają dyskomfort po wypiciu szklanki mleka, a po zjedzeniu kubeczka jogurtu czują się dobrze. No i warto zaznaczyć, że laktoza znajduje się też w mleku kozim czy owczym, więc nie jest to dobry zamiennik dla osób nietolerujących laktozy.

Czym jest nietolerancja laktozy?

Jeżeli wasz organizm produkuje zbyt mało laktazy lub wcale jej nie wytwarza, cukier mleczny nie jest w wystarczającym stopniu rozkładany, zalega w przewodzie pokarmowym (bakterie jelitowe fermentują laktozę do gazów i kwasów) i może wywoływać bóle brzucha, wzdęcia, gazy, kolki itp. Dlatego wiele osób rezygnuje z produktów mlecznych. Dyskomfort jest zbyt duży i utrudnia codzienne funkcjonowanie.

Jeżeli jednak nie odczuwacie problemów zdrowotnych po spożyciu nabiału, to nie ma potrzeby, żeby je odstawiać (chyba że wybieracie dietę roślinną z powodów innych niż nietolerancja). Nietolerancja laktozy może mieć różne podłoże. Może być wrodzona (co jest niezwykle rzadkie), może być wywołana naturalnym procesem utraty aktywności laktazy wraz z wiekiem, można też cierpieć na nabyty niedobór laktazy wywołany różnymi chorobami, np. celiakią czy chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Irena Gajewska

Jak się otrzymuje produkty bezlaktozowe?

Dodatek enzymu laktazy załatwia sprawę. Rozkłada on problematyczny cukier mleczny na łatwostrawne glukozę i galaktozę. Gotowy produkt może być nieco słodszy, ale sam proces nie wpływa na wzrost jego kaloryczności. Możecie spać spokojnie. Wyższy może być jedynie jego indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą czy insulinoopornością powinny mieć się na baczności. Czyli podsumowując, podczas procesu produkcyjnego jest załatwiany punkt krytyczny występujący w naszym organizmie. My nie musimy już trawić laktozy. Producent załatwił to za nas.

Mleko bez laktozy nie jest zdrowsze i bardziej wartościowe. Nie jest to także produkt, którego należałoby się bać. Jest przeznaczony dla osób, które laktozy nie tolerują, a nie chcą z nabiału rezygnować. Warto zaznaczyć, że jeżeli jesteście uczuleni na białka mleka, to produkt bezlaktozowy nie rozwiąże problemu. Nie ma w nim cukru, czyli laktozy, ale białka mleka jak najbardziej dalej są. Mleko bezlaktozowe to dalej jest mleko.

Mamy także do dyspozycji całą gamę mlek roślinnych: sojowe, ryżowe, migdałowe, kokosowe. Jeżeli wybierzecie produkt wzbogacany w wapń, to niedobory tego mikroelementu nie powinny spędzać wam snu z powiek. Zamiast twarogu można sięgnąć po naturalne tofu.

Gdzie jeszcze znajdziecie wapń? W zielonych warzywach, nasionach roślin strączkowych, orzechach, maku, sezamie, figach, pełnoziarnistych produktach zbożowych czy rybach, np. szprotkach. Jest z czego wybierać, więc nie powinniście się obawiać, że na diecie bez produktów mlecznych zabraknie wam wapnia.

Obserwujcie swój organizm i nie podejmujcie decyzji o odstawianiu czegokolwiek pochopnie. Jeżeli zaobserwowaliście niedogodności ze strony przewodu pokarmowego po spożyciu produktów mlecznych, to warto wybrać się do dietetyka lub lekarza w celu pogłębienia diagnostyki. Tędy droga!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym.

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym. „Przy braku przeciwwskazań nie należy wykluczać go z diety” – mówi dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Mleko, czyli napój do zadań specjalnych. Co o nim wiesz?

Nabiał w diecie

Nabiał w diecie – czy jest zdrowy i jakie produkty wybierać?

5 „zdrowych” produktów, które dla ciebie mogą być niezdrowe

Masz alergię na mleko? W tych produktach nie spodziewałaś się go znaleźć

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Matka karmi dziecko butelką

Woda w diecie dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym. Czy dopajać niemowlę? Jaką wodę wybrać?

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Mleko krowie vs. mleko kozie

Mleko krowie vs. mleko kozie

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Coraz więcej dzieci ma alergię na krowie mleko/iStock

Jakie są przyczyny alergii na mleko krowie u dzieci? Wyjaśnia alergolożka

Mleko w proszku

Mleko w proszku – skład i zastosowanie. Jakie są jego wady i zalety?

Złote mleko

Złote mleko – co to jest i dlaczego warto je pić? Mówi dietetyczka Alicja Kalińska

Nabiał a lewotyroksyna / istock

Łykasz lewotyroksynę? Uważaj na to, kiedy (i w jakich ilościach) jesz nabiał

dieta

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Nie tolerujesz laktozy? Sprawdź, czego nie powinnaś jeść, aby ustrzec się przed dolegliwościami

krowa mleczna

Alergia czy nietolerancja pokarmowa? Jak je odróżnić i jak postępować?

Słoik z mlekiem w proszku leży na stole, proszek wysypuje się

Mleko w proszku – czy jest zdrowe? W jakich produktach występuje?

istockphoto.com

Jedzenie nabiału powoduje trądzik? Modne Farmaceutki wyjaśniają

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Mleko – pić czy nie pić? Rozwiewamy wątpliwości

Masło wcale nie jest takie złe, jak wszyscy o nim mówią. Lek. Katarzyna Świątkowska wyjaśnia, dlaczego

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?