Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jest moc!

Legalna czekolada

Legalna czekolada
Zdjęcie: shutterstock
Nie możesz żyć bez czekolady? Może wcale nie musisz – nie każda z nich doda ci zbędnych kilogramów i przysporzy problemów zdrowotnych. Wręcz przeciwnie – są takie, które mogą mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Zasada jest prosta – im więcej ziarna kakaowego w tabliczce, tym lepiej. Mówiąc o „zdrowej” czekoladzie, mamy zatem na myśli tę gorzką, w której zawartość kakao w zależności od gatunku może wynosić od 70 do 99%.

Udowodniono, iż ma ona pozytywny wpływ na:
- układ krążenia, bo obniża ciśnienie tętnicze i zapobiega zakrzepom i miażdżycy,
- wydzielanie insuliny, bo reguluje poziomu cukru we krwi,
- funkcjonowanie nerek, bo ma dużą zawartość teobrominy (ma działania moczopędne).

Zasady te nie odnoszą się niestety do uwielbianych przez wiele osób czekolad mlecznych oraz białych. Powód jest prosty - mają o wiele niższą zawartość kakao.

Institute of Diet & Health w Mainz w Niemczech przeprowadził badania kliniczne, w których wszystkim uczestnikom zalecono dietę niskowęglowodanową, natomiast jedna z grup dodatkowo spożywała sporo, bo aż pół tabliczki, gorzkiej czekolady dziennie. Pod uwagę brano szereg różnych czynników, między innymi parametry typowo fizyczne: masę ciała, wskaźnik BMI, poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, ale także poziom zmęczenia, jakość snu czy ogólne samopoczucie.

Wyniki badań jednoznacznie wskazały na jej zbawienne działanie – wykazano bowiem, iż przyczynia się do spadku masy ciała, może być stosowana jako składnik uzupełniający w żywieniu, pomaga w osłabieniu efektu jo-jo, obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL), a także pozytywnie wpływa na samopoczucie oraz sen. A więc można, byle nie przesadzić!

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Jak pozbyć się oponki z brzucha?

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Zgrabna pupa – ćwiczenia na pośladki

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Kiedy bolą lędźwie

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Powiązane artykuły

7 faktów o gorzkiej czekoladzie, których możesz nie znać

Czekolada, jak wiemy, zwiększa produkcję serotoniny i poprawia humor. Sprawdźcie,...
Czekolada, jak wiemy, zwiększa produkcję serotoniny i poprawia humor. Sprawdźcie, dlaczego jeszcze warto przestać walczyć ze słabością do kakaowej tabliczki, i dlaczego powinniśmy jeść ją po kawałku codziennie.

Czekolada - tylko gorzka!

Raz słyszymy, że czekolada pomaga rozładować stres, innym razem, że szkodzi na cerę. Czy każda czekolada...
Raz słyszymy, że czekolada pomaga rozładować stres, innym razem, że szkodzi na cerę. Czy każda czekolada jest zdrowa? I czy naprawdę tuczy?

Raw bars - zdrowe mrożone batony

Lato ‒ idealny czas na jedzenie lodów. A gdyby tak zamiast lodów ze sklepu w upalny dzień zafundować...
Lato ‒ idealny czas na jedzenie lodów. A gdyby tak zamiast lodów ze sklepu w upalny dzień zafundować sobie pyszne i dużo zdrowsze mrożone batoniki? O zdrowszy skład niż w naszej propozycji byłoby trudno. A smak? Niebiański!

Parszywa „12” niezdrowych produktów

Tyjesz, ale nie do końca wiesz dlaczego? Powodów może być wiele. Jednym z nich jest źle zbilansowana...
Tyjesz, ale nie do końca wiesz dlaczego? Powodów może być wiele. Jednym z nich jest źle zbilansowana dieta. Przedstawiamy parszywą „12”, czyli produkty powodujące magazynowanie tłuszczu.