2 min.
Legalna czekolada

Zdjęcie: shutterstock
Najnowsze
21.01.2021
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
21.01.2021
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
20.01.2021
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
19.01.2021
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
18.01.2021
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Nie możesz żyć bez czekolady? Może wcale nie musisz – nie każda z nich doda ci zbędnych kilogramów i przysporzy problemów zdrowotnych. Wręcz przeciwnie – są takie, które mogą mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Zasada jest prosta – im więcej ziarna kakaowego w tabliczce, tym lepiej. Mówiąc o „zdrowej” czekoladzie, mamy zatem na myśli tę gorzką, w której zawartość kakao w zależności od gatunku może wynosić od 70 do 99%.
Udowodniono, iż ma ona pozytywny wpływ na:
– układ krążenia, bo obniża ciśnienie tętnicze i zapobiega zakrzepom i miażdżycy,
– wydzielanie insuliny, bo reguluje poziomu cukru we krwi,
– funkcjonowanie nerek, bo ma dużą zawartość teobrominy (ma działania moczopędne).
Zasady te nie odnoszą się niestety do uwielbianych przez wiele osób czekolad mlecznych oraz białych. Powód jest prosty – mają o wiele niższą zawartość kakao.
Institute of Diet & Health w Mainz w Niemczech przeprowadził badania kliniczne, w których wszystkim uczestnikom zalecono dietę niskowęglowodanową, natomiast jedna z grup dodatkowo spożywała sporo, bo aż pół tabliczki, gorzkiej czekolady dziennie. Pod uwagę brano szereg różnych czynników, między innymi parametry typowo fizyczne: masę ciała, wskaźnik BMI, poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, ale także poziom zmęczenia, jakość snu czy ogólne samopoczucie.
Wyniki badań jednoznacznie wskazały na jej zbawienne działanie – wykazano bowiem, iż przyczynia się do spadku masy ciała, może być stosowana jako składnik uzupełniający w żywieniu, pomaga w osłabieniu efektu jo-jo, obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL), a także pozytywnie wpływa na samopoczucie oraz sen. A więc można, byle nie przesadzić!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020