Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!
Borówka czarna, jagoda, zwana także czernicą to nasz rodzimy superfood - naładowany dużą ilością substancji odżywczych. W prostocie może tkwić to co najlepsze, dlatego dziś mamy dla was smaczny dżem z tego owocu. Nie tylko do kanapek, ale także do deserów a nawet herbaty!

Skoro sezon na jagody właśnie trwa, warto wybrać się do lasu i nazbierać tych cennych owoców. Świetnie nadają się do owocowych koktajli, ciast, pierogów, ale można również przygotować kilka jagodowych słoiczków na zimę. Nie tylko ze względu na ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak, ale i cenne właściwości, których dostarczają.

Jagody, podobnie jak inne ciemnokolorowe owoce, pełne są antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym. Poza tym, te małe kuleczki mają zbawienny wpływ na nasz wzrok. Sprawdzą się także, zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach. A zawarte w nich antocyjany pomagają usuwać z organizmu toksyny.

Naszą dzisiejszą propozycją na smaczne jagodowe przetwory jest prosty dżem z dodatkiem mango, który doskonale go dosładza i orzeźwia smak całości. Ten pyszny i bardzo wartościowy dżem, przyda nam się nie tylko do kanapek. Świetnie sprawdzi się w deserach, owsiance, a nawet i herbacie.

Dżem z jagód i mango

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na ok. 400 g dżemu):

- 2 szklanki jagód (ok. 300 g)
- 1 średnie, miękkie, dojrzałe mango (ok. 300 g, ważonego w całości, ze skórą i pestką)
- 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Owoce myjemy i osuszamy. Mango obieramy, odkrajamy miąższ od pestki i kroimy w kostkę. Umieszczamy wszystkie składniki w garnku (najlepiej z nieprzywieralnym dnem) i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i pozwalamy owocom delikatnie bulgotać, aż się rozpadną (ok. 30 minut), od czasu do czasu mieszając i rozgniatając jagody na miazgę.

Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i przelewamy całość do słoika.

Przechowujemy w lodówce do 5 dni lub pasteryzujemy w celu dłuższego przechowywania.


 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel to idealny szybki deser albo przekąska, kiedy nie możemy sobie pozwolić na czasochłonne gotowanie....
Kisiel to idealny szybki deser albo przekąska, kiedy nie możemy sobie pozwolić na czasochłonne gotowanie. Niestety, skład kisielu z proszku to sama chemia: barwniki, cukier, aromaty, regulatory kwasowości, sól... Dlatego stawiamy na wersję domową. Jest tak pyszna, że skuszą się nie tylko dzieciaki!

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Orzechy nerkowca zachwycają kruchością, jedwabistym i lekko słodkawym smakiem. 100 g tego smakołyku...
Orzechy nerkowca zachwycają kruchością, jedwabistym i lekko słodkawym smakiem. 100 g tego smakołyku zawiera wprawdzie 553 kcal, ale to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz błonnika. W wegańskim serniku z musem jagodowym smakują nieziemsko!

Ryż kokosowy z mango

Jeden z pyszniejszych owoców - mango. Przepiękna tęczowa skórka, pod którą kryje się słonecznie żółty,...
Jeden z pyszniejszych owoców - mango. Przepiękna tęczowa skórka, pod którą kryje się słonecznie żółty, miękki miąższ. Najpyszniejsze jest dojrzałe - soczyste i słodkie. Jako dodatek do ryżu kokosowego sprawdza się wybornie.

Dżem w roli głównej

Też czekacie na nowalijki i dojadacie zimowe zapasy? Jeśli macie w spiżarni pyszny domowy dżem, warto...
Też czekacie na nowalijki i dojadacie zimowe zapasy? Jeśli macie w spiżarni pyszny domowy dżem, warto go wykorzystać do zdrowych wypieków: ciasteczek bezglutenowych, razowych babeczek, ciasta owsianego. Oto dżem dobrze wykorzystany!