Przejdź do treści

Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru

Letni dżem z jagód. Bez cukru!
Jak zrobić dżem z borówek lub jagód? Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Borówki i jagody świetnie nadają się do owocowych koktajli, ciast oraz pierogów. Warto przygotować z nich także kilka słoiczków na zimę. Nie tylko ze względu na wyjątkowy i niepowtarzalny smak, jaki oferuje nam dżem z borówek lub jagód, ale i cenne właściwości, których nam te owoce dostarczają. Zatem bierzemy się za przetwory!

Dżem z borówek lub jagód – korzyści zdrowotne

Jagody i borówki, podobnie jak inne ciemnokolorowe owoce, pełne są antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się oraz pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym. Poza tym, te małe kuleczki mają zbawienny wpływ na nasz wzrok. Sprawdzą się także zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach. A zawarte w nich antocyjany pomagają usuwać z organizmu toksyny. Dlatego też warto nauczyć się przygotowywać prosty dżem z borówek lub jagód, z dodatkiem mango, który dosładza całość oraz genialnie orzeźwia smak.Ten pyszny i bardzo wartościowy dżem, przyda nam się nie tylko do kanapek. Świetnie sprawdzi się w deserach, owsiance, a nawet i herbacie.

Dżem z borówki amerykańskiej lub jagód – przepis

Jeśli chodzi o dżem jagodowy, przepis jest bardzo prosty. To samo tyczy się, rzecz jasna, również dżemu z borówki amerykańskiej. W porównaniu do innych rodzajów konfitur, te wykonuje się w tempie ekspresowym – gotuje się je jedynie przez 30 minut. Co więcej, nie wymagają one dodawania cukru.

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Zobacz także

Dżem z borówki amerykańskiej lub jagód – składniki

Składniki (na ok. 400 g dżemu):

  • 2 szklanki borówek lub jagód (ok. 300 g)
  • 1 średnie, miękkie, dojrzałe mango (ok. 300 g, ważonego w całości, ze skórą i pestką)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dżem z jagód lub borówek amerykańskich – przygotowanie

Owoce myjemy i osuszamy. Mango obieramy, odkrajamy miąższ od pestki i kroimy w kostkę. Umieszczamy wszystkie składniki w garnku (najlepiej z nieprzywieralnym dnem) i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i pozwalamy owocom delikatnie bulgotać, aż się rozpadną (ok. 30 minut), od czasu do czasu mieszając i rozgniatając jagody lub borówki na miazgę. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i przelewamy całość do słoika. Przechowujemy w lodówce do 5 dni lub pasteryzujemy w celu dłuższego przechowywania. To tyle! Przetwory z jagód lub borówek są gotowe.

 

Źródła:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30373383/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31329250/

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: