Przejdź do treści

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya

Borówka czarna, jagoda, zwana także czernicą to nasz rodzimy superfood – naładowany dużą ilością substancji odżywczych. W prostocie może tkwić to co najlepsze, dlatego dziś mamy dla was smaczny dżem z tego owocu. Nie tylko do kanapek, ale także do deserów a nawet herbaty!

Skoro sezon na jagody właśnie trwa, warto wybrać się do lasu i nazbierać tych cennych owoców. Świetnie nadają się do owocowych koktajli, ciast, pierogów, ale można również przygotować kilka jagodowych słoiczków na zimę. Nie tylko ze względu na ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak, ale i cenne właściwości, których dostarczają.

Jagody, podobnie jak inne ciemnokolorowe owoce, pełne są antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym. Poza tym, te małe kuleczki mają zbawienny wpływ na nasz wzrok. Sprawdzą się także, zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach. A zawarte w nich antocyjany pomagają usuwać z organizmu toksyny.

Naszą dzisiejszą propozycją na smaczne jagodowe przetwory jest prosty dżem z dodatkiem mango, który doskonale go dosładza i orzeźwia smak całości. Ten pyszny i bardzo wartościowy dżem, przyda nam się nie tylko do kanapek. Świetnie sprawdzi się w deserach, owsiance, a nawet i herbacie.

Dżem z jagód i mango

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na ok. 400 g dżemu):

– 2 szklanki jagód (ok. 300 g)
– 1 średnie, miękkie, dojrzałe mango (ok. 300 g, ważonego w całości, ze skórą i pestką)
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Owoce myjemy i osuszamy. Mango obieramy, odkrajamy miąższ od pestki i kroimy w kostkę. Umieszczamy wszystkie składniki w garnku (najlepiej z nieprzywieralnym dnem) i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i pozwalamy owocom delikatnie bulgotać, aż się rozpadną (ok. 30 minut), od czasu do czasu mieszając i rozgniatając jagody na miazgę.

Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i przelewamy całość do słoika.

Przechowujemy w lodówce do 5 dni lub pasteryzujemy w celu dłuższego przechowywania.

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

5 naturalnych źródeł cynku

Justyna Markowska

Pięć posiłków dziennie? Psychodietetyk obala ten mit

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?