Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Limonkowy mus z galaretką z kiwi

Limonkowy mus z galaretką z kiwi
Zdjęcie: Dominika Ługin | www.foodwithpassionbydominika.blogspot.ie
Kiwi to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Zwykle wyjadacie je łyżeczką lub dodajecie do owocowych sałatek? Spróbujcie dla odmiany wyczarować z niego galaretkę. Z limonkowym musem z nutą mięty smakuje doskonale!

Kiwi jest jednym z najczęściej kupowanych owoców. Pod jego owłosioną, jasnobrązową skórką kryje się soczysty zielony lub jasnożółty miąższ w smaku przypominający agrest. Jego atutem jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C, która podnosi odporność organizmu i spowalnia proces starzenia się skóry, oraz witaminy E i wit. Z grupy B. Kiwi jest owocem niskokalorycznym o właściwościach odchudzających. W 100 g tego owocu jest około 60 kcal i aż 2 g błonnika.

Kiwi ma piękny kolor, dlatego może z powodzeniem występować w roli zdrowej dekoracji dań. Na zimno może służyć jako dodatek do sałatek, deserów, koktajli oraz drinków, można także zrobić z niego konfiturę, kompot czy chutney.

Moja propozycja na wykorzystanie kiwi jest na słodko, choć do wykonania tego deseru nie użyłam grama cukru. Delikatny mus na bazie orzechów nerkowca i jedwabistego tofu z orzeźwiającą nutą skórki z limonki i świeżej mięty, wykończony galaretką z kiwi. To deser, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia, nie martwiąc się, że pójdzie nam w boczki.

Limonkowo-miętowy wegański mus z galaretką z kiwi

Zdjęcie: Dominika Ługin | www.foodwithpassionbydominika.blogspot.ie

Składniki na mus (porcja dla 3 osób):

- 100 g orzechów nerkowca zalanych gorącą wodą i pozostawionych przez 8 godzin do namoczenia
- 175 g jedwabistego tofu
- 1/2 puszki stałej części mleka kokosowego
- 3/4 szklanki płynnego słodu
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 limonki
- sok z 1 limonki
- 1 płaska łyżeczka herbaty matcha
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka agaru

Wykonanie:

Orzechy nerkowca odsączamy z wody, umieszczamy w misie blendera i miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy około 1/4 szklanki ciepłej wody, sok z limonki i szczyptę soli. Miksujemy do momentu, aż masa stanie się jednolita i kremowa (o konsystencji gęstej śmietany). Dodajemy jedwabiste tofu, płynny słód i miksujemy do połączenia składników. Do masy serowo-orzechowej dodajemy skórkę otartą z limonki, świeżą miętę i 2 czubate łyżki ubitego mleka kokosowego. Delikatnie mieszamy.

W rondelku o grubym dnie w niewielkiej ilości mleka roślinnego rozpuszczamy agar i herbatę matcha. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia agaru lub według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Do masy serowej dodajemy agar i delikatnie łączymy przy pomocy rózgi. Przelewamy do pucharków, słoiczków do 3/4 wysokości. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki.

Składniki na galaretkę z kiwi:

- 4 dojrzałe kiwi (300 g) obrane ze skórki i zmiksowane na pulpę
- 100 ml soku jabłkowego bez cukru lub wody
- 2 łyżki soku z limonki
- 100 g ksylitolu
- 50 ml likieru miętowego (w wersji bezalkoholowej gałązka świeżej mięty)
- 2 łyżki agaru

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie umieszczamy wszystkie składniki poza agarem. Następnie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy kilka minut, aż alkohol wyparuje, około 5 minut. W wersji bezalkoholowej dodajemy gałązkę mięty. Następnie dodajemy agar i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy płyn odstawiamy do przestudzenia na 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjmujemy z lodówki schłodzony mus i uzupełniamy pucharki galaretką. Odstawiamy na godzinę do lodówki do stężenia galaretki. Deser serwujemy z gwiazdką ubitego mleczka kokosowego. Przechowujemy w lodówce do kilku dni.

 

Dominika Ługinautorka bloga food with passion. Na blogu dzielę się przepisami na lekką, zdrową i sezonową kuchnię i jak sama nazwa bloga wskazuje gotowanie to moja wielka pasja. Uwielbiam eksperymentować, łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Zamykać je wraz ze wspomnieniami w obiektywie aparatu. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

3 desery z awokado

Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie...
Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie sporo, pomyślcie nad zdrową alternatywą dla deseru. Carpaccio, trufle, pudding – oto 3 pyszne desery z awokado w roli głównej. Zakochacie się!

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Żelatyna, która jest zawarta w klasycznym przepisie na domową galaretkę, coraz częściej budzi kontrowersje....
Żelatyna, która jest zawarta w klasycznym przepisie na domową galaretkę, coraz częściej budzi kontrowersje. Szczególnie wśród osób rezygnujących z produktów pochodzenia zwierzęcego. Mamy alternatywę – pyszny galaretkowaty deser bez grama żelatyny!

Zimowy deser cytrynowy

W sezonie przeziębieniowym cytryny, bogate w witaminę C, są bezcenne. Ale po co topić je w herbacie,...
W sezonie przeziębieniowym cytryny, bogate w witaminę C, są bezcenne. Ale po co topić je w herbacie, skoro można z nich zrobić wyśmienity deser z dodatkiem miodu i jogurtu? Nadziewamy cytryny!

Domowy kisiel z żurawin

Uwaga - to kisiel, który uzależnienia! Kwaśny, zdrowy, pyszny… No i nie ma nic wspólnego z tą chemią...
Uwaga - to kisiel, który uzależnienia! Kwaśny, zdrowy, pyszny… No i nie ma nic wspólnego z tą chemią w proszku, którą można zalać wrzątkiem i gotowe. Kisiel żurawinowy to babciny klasyk – przypomnijcie sobie jego smak…