Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Lodowa matcha

Lodowa matcha
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Herbata matcha słynie z tego, że jednocześnie działa na organizm pobudzająco i wyciszająco. W wersji mrożonej pokochają ją nie tylko fani azjatyckich smaków. Łapcie od nas zdrową alternatywę kawy, z mlekiem roślinnym i syropem klonowym!

Tej zielonej sproszkowanej herbaty chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Chętnie pijemy ją rozpuszczoną w wodzie, z mlekiem, dodajemy ją do ciast i lodów. Pięknie wygląda i jest bogata w wartości zdrowotne. Matcha słynie z tego, że jednocześnie działa na organizm pobudzająco i wyciszająco. Oznacza to, że po jej wypiciu czujemy zastrzyk energii i bystrość umysłu, ale jednocześnie wewnętrzny spokój. Jej działanie może się utrzymać nawet do 6 godzin. Warto zaznaczyć, że klasyczna kawa działa dużo krócej. Matcha, w odróżnieniu do kawy, nie wypłukuje magnezu. Koi nerwy i redukuje stres. Herbata ta dodatkowo słynie z zawartości antyoksydantów, dzięki którym opóźnia procesy starzenia się organizmu. Doskonale działa na wygląd cery, włosów i zębów. Co więcej przyspiesza metabolizm, odkwasza organizm i oczyszcza go z toksyn. Jakby tego było mało reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia odporność.

Może się wydawać, że proces jej przygotowania nie jest banalnie prosty. Napój jest jednak gotowy w 2 minuty i z powodzeniem możesz go zabrać w słoiku na wynos. Użyliśmy mleka roślinnego, ale krowie też się sprawdzi.

Lodowa matcha

przepis-na-lodowa-matcheZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

- 1 łyżeczka herbaty matcha
- 5-6 kostek lodu
- 200-250 ml mleka sojowego albo innego roślinnego
- 2-3 łyżki syropu klonowego
- słoik

Przygotowanie:

Do słoika wrzuć kostki lodu. Wlej mleko i wsyp matchę. Dodaj syrop. Mocno zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj, aż wszystkie składniki się połączą, napój stanie się zielony i powstanie piana. Napój jest gotowy do picia od razu.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Gnocchi z herbatą matcha

Herbata matcha staje się coraz bardziej popularna w kuchni. Pijemy ją z wodą i po angielsku z mlekiem....
Herbata matcha staje się coraz bardziej popularna w kuchni. Pijemy ją z wodą i po angielsku z mlekiem. Traktujemy jako bazę ciast i lodów. Dziś wersja wytrawna, na słono! Przygotujemy bardzo proste gnocchi z ziemniaków z dodatkiem herbaty matcha.

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Słyszeliście już o niej? Na pewno, bo to hasło ostatnio pojawia się niemal wszędzie. Matcha to nowy zdrowy...
Słyszeliście już o niej? Na pewno, bo to hasło ostatnio pojawia się niemal wszędzie. Matcha to nowy zdrowy hit. Japońska zielona herbata podbija świat! Warto wiedzieć, jak poprawnie zaparzyć ten zielony proszek, aby cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i działaniem.

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Żelatyna, która jest zawarta w klasycznym przepisie na domową galaretkę, coraz częściej budzi kontrowersje....
Żelatyna, która jest zawarta w klasycznym przepisie na domową galaretkę, coraz częściej budzi kontrowersje. Szczególnie wśród osób rezygnujących z produktów pochodzenia zwierzęcego. Mamy alternatywę – pyszny galaretkowaty deser bez grama żelatyny!