Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Lody z… zielonego groszku!

Lody z… zielonego groszku!
Lody z... zielonego groszku - kulinarne eksperymenty to jest to! Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Teraz lubimy zimnie orzeźwiające lemoniady pite w cieniu, mrożone kawy w cichej kawiarence, ale szczególnie kochamy lody. Czekoladowe i owocowe, zgoda, pycha. A co powiecie na lody z zielonego groszku?

Lubię wykorzystywać warzywa w deserach. Już nikogo nie dziwi burak w cieście czy budyń z fasoli. Kulinarne eksperymenty to jest to! Pora na zielony groszek zatem.

Groszek to niedoceniane warzywo. Kojarzony jest głównie z marchewką ze szkolnej stołówki i z nieśmiertelną sałatką jarzynową. Tymczasem na tym rola zielonego groszku w kuchni wcale kończyć się nie musi. Tym bardziej że groszek zielony jest wspaniały, bo tak naturalnie słodki i zdrowy! W zielonych kuleczkach znaleźć można witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarcza organizmowi minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, błonnik czy potas. Tym lepiej jeść go na surowo. Podczas gotowania wiele minerałów wytrąca się i ląduje w wodzie. Dlatego dziś surowy zielony groszek gra pierwszą i główną rolę w deserze - pysznych lodach z dodatkiem mięty. Na letni piknik w sam raz!

Bazą moich lodów są banany (nie mleko czy śmietana), które nadają delikatny smak i aksamitną konsystencję. Wystarczy mieć dobry blender kielichowy, jest niezastąpiony! Dodatek mięty sprawia, że lody stają się orzeźwiające i świeże. Można dodać także innych świeżych ziół, sprawdzą się np. melisa i bazylia. Smak lodów będzie bardzo oryginalny, a kolor bajeczny!

Lody z zielonego groszku z miętą

lody z zielonego groszku - przepis wegan nerd

Lody z zielonego groszku z miętą. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

- około 300 g zielonego groszku
- 2 duże dojrzałe banany
- sok z ½ cytryny
- 1-2 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:

Groszek zielony należy obłuskać i zamrozić ziarenka. Schowaj je do zamrażarki na minimum 2-3 godziny. Możesz użyć kupnego zielonego groszku. Po wyciągnięciu z zamrażarnika odczekaj około 10 minut.

W kielichu blendera umieść banany, mrożony groszek i liście mięty. Zacznij miksować. Wciśnij sok z cytryny oraz dodaj ulubiony słodki syrop, np. z agawy. Miksuj, aż uzyskasz gęstą, kremową konsystencję - około 1 minuty. Deser rozłóż do naczyń i przystrój suszonymi jagodami goji lub morwą, możesz posypać orzechami. Lody można jeść od razu. 



Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych.



Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Wegańskie lody – hit na upał!

Jakie mamy pierwsze skojarzenia, gdy myślimy o wegańskich lodach? Oczywiście pyszne owocowe sorbety....
Jakie mamy pierwsze skojarzenia, gdy myślimy o wegańskich lodach? Oczywiście pyszne owocowe sorbety. Można je kupić, ale można też zrobić samemu. Tańsze, zdrowsze, bez grama cukru. Pycha!

Fasola - idealna na... budyń!

Fasola swój sezon ma zawsze. To świetne źródło białka, magnezu i wapnia – szczególnie dla jaroszy i wegan....
Fasola swój sezon ma zawsze. To świetne źródło białka, magnezu i wapnia – szczególnie dla jaroszy i wegan. Zupę fasolową na pewno znacie. A budyń z fasoli? Spróbujcie, jest super!

Truskawkowe żelki

Mody jedzeniowe przychodzą do Polski z opóźnieniem. Niedawno przeżywaliśmy fascynację zdrowymi burgerami,...
Mody jedzeniowe przychodzą do Polski z opóźnieniem. Niedawno przeżywaliśmy fascynację zdrowymi burgerami, potem odkryliśmy zielone koktajle. Mam nadzieję, że kolejnym supermodnym smakołykiem staną się owocowe roll ups – domowe żelki bez grama chemii!

Ciasta z... warzywami

Szarlotka zacna jest, ale kto powiedział, że do wypieków nadają się tylko owoce? Dzisiaj upieczemy ciasteczka...
Szarlotka zacna jest, ale kto powiedział, że do wypieków nadają się tylko owoce? Dzisiaj upieczemy ciasteczka buraczane, kruche galette z selerem i drożdżowe ślimaki z marmoladą paprykową. Warzywa górą!