Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Lody zamiast... śniadania!

Lody zamiast... śniadania!
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
A gdyby tak jeść lody od samego rana, na śniadanie? Pogoda dopisuje, więc czemu nie! Żeby jednak poranny posiłek nie był przewinieniem, po którym cały dzień będziemy mieć wyrzuty sumienia, trzeba zadbać o to, żeby było nie tylko orzeźwiająco i pysznie, ale i zdrowo. Jak to połączyć?

Wystarczy, że codzienną porcję muesli z jogurtem i owocami przygotujemy wieczorem, a w upalne poranki będziemy mogli zajadać orzeźwiające pyszności na patyku. Takie lody możemy przygotować w wersji tradycyjnej, z jogurtu naturalnego z dodatkiem miodu, lub wegańskiej, gdzie jogurt zastępujemy gęstym mlekiem kokosowym, a miód syropem z agawy. Prosto? Prościej się nie da! Pysznie? Na pewno!

Lody jogurtowe z muesli

przepis-na-lody-jogurtowe

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki (na 6 szt.):

- gęsty jogurt naturalny 400 g (lub puszka mleka kokosowego)
- 2-3 łyżki płynnego miodu (albo syropu z agawy)
- garść malin lub innych ulubionych owoców
- garść muesli typu „crunchy”

Przygotowanie:

Do jogurtu dodajemy 1-2 łyżki miodu, w zależności jak bardzo słodkie mają być lody, i energicznie mieszamy. Wypełniamy foremki jogurtem mniej więcej w 1/3 ich objętości i dodajemy maliny. Następnie znów dodajemy jogurt tak, by wypełnić około 2/3. Na koniec dodajemy muesli, wypełniając foremki do końca. Górę zalewamy niewielką ilością miodu, dzięki czemu crunchy po schłodzeniu będzie tworzyło całość z masą jogurtową. Do każdej foremki wkładamy drewniany patyczek. Schładzamy w zamrażarce minimum 6 godzin.   

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted - prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

5 powodów, dla których warto jeść jogurt

Człowiek to organizm, który w 43 proc. składa się z komórek ludzkich. Pozostałe 57 proc. to komórki bakterii....
Człowiek to organizm, który w 43 proc. składa się z komórek ludzkich. Pozostałe 57 proc. to komórki bakterii. Ich samopoczucie musi wpływać na nasze samopoczucie i warto o nie dbać.

Granolowe śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto pamiętać, aby składało się z wartościowych produktów,...
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto pamiętać, aby składało się z wartościowych produktów, dzięki którym będziemy nasyceni na długie godziny. Znamy sposób, aby tak właśnie było. Granola na śniadanie to strzał w dziesiątkę!