Przejdź do treści

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Po trądziku zostały ci blizny? Dermatolożka podpowiada, jak możesz je zniwelować
Aparat na zęby – zakładać najpierw górę czy dół? A może oba łuki na raz? Podpowiada ortodontka
Woda smakowa – zrób ją sama!
istockphoto.com
Masz trądzik? Wszystkiemu winne może być to, co jesz!
Beata Pawlikowska
Beata Pawlikowska: myślałam, że jestem więźniem swojego ciała i nie podobało mi się to, że podlegam miesięcznemu cyklowi

A gdyby tak jeść lody od samego rana, na śniadanie? Skoro od kilku dni żar leje się z nieba, to czemu nie! Żeby jednak poranny posiłek nie był przewinieniem, po którym cały dzień będziemy mieć wyrzuty sumienia, trzeba zadbać o to, żeby było nie tylko orzeźwiająco i pysznie, ale i zdrowo. Jak to połączyć?

Wystarczy, że codzienną porcję muesli z jogurtem i owocami przygotujemy wieczorem, a w upalne poranki będziemy mogli zajadać orzeźwiające pyszności na patyku. Takie lody możemy przygotować w wersji tradycyjnej, z jogurtu naturalnego z dodatkiem miodu, lub wegańskiej, gdzie jogurt zastępujemy gęstym mlekiem kokosowym, a miód syropem z agawy. Prosto? Prościej się nie da! Pysznie? Na pewno!

Owocowe śniadanie

Lody jogurtowe z muesli

przepis-na-lody-jogurtowe

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki (na 6 szt.):

– gęsty jogurt naturalny 400 g (lub puszka mleka kokosowego)
– 2-3 łyżki płynnego miodu (albo syropu z agawy)
– garść malin lub innych ulubionych owoców
– garść muesli typu „crunchy”

Przygotowanie:

Do jogurtu dodajemy 1-2 łyżki miodu, w zależności jak bardzo słodkie mają być lody, i energicznie mieszamy. Wypełniamy foremki jogurtem mniej więcej w 1/3 ich objętości i dodajemy maliny. Następnie znów dodajemy jogurt tak, by wypełnić około 2/3. Na koniec dodajemy muesli, wypełniając foremki do końca. Górę zalewamy niewielką ilością miodu, dzięki czemu crunchy po schłodzeniu będzie tworzyło całość z masą jogurtową. Do każdej foremki wkładamy drewniany patyczek. Schładzamy w zamrażarce minimum 6 godzin.


Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Kac Vegan. Jak pokonać kaca po wegańsku? Przychodzimy z pomocą!

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

„Żonom zawsze powtarzam, że smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża”. Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jej „365 obiadów”