Przejdź do treści

Lody zamiast… śniadania!

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

A gdyby tak jeść lody od samego rana, na śniadanie? Pogoda dopisuje, więc czemu nie! Żeby jednak poranny posiłek nie był przewinieniem, po którym cały dzień będziemy mieć wyrzuty sumienia, trzeba zadbać o to, żeby było nie tylko orzeźwiająco i pysznie, ale i zdrowo. Jak to połączyć?

Wystarczy, że codzienną porcję muesli z jogurtem i owocami przygotujemy wieczorem, a w upalne poranki będziemy mogli zajadać orzeźwiające pyszności na patyku. Takie lody możemy przygotować w wersji tradycyjnej, z jogurtu naturalnego z dodatkiem miodu, lub wegańskiej, gdzie jogurt zastępujemy gęstym mlekiem kokosowym, a miód syropem z agawy. Prosto? Prościej się nie da! Pysznie? Na pewno!

Lody jogurtowe z muesli

przepis-na-lody-jogurtowe

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki (na 6 szt.):

– gęsty jogurt naturalny 400 g (lub puszka mleka kokosowego)
– 2-3 łyżki płynnego miodu (albo syropu z agawy)
– garść malin lub innych ulubionych owoców
– garść muesli typu „crunchy”

Przygotowanie:

Do jogurtu dodajemy 1-2 łyżki miodu, w zależności jak bardzo słodkie mają być lody, i energicznie mieszamy. Wypełniamy foremki jogurtem mniej więcej w 1/3 ich objętości i dodajemy maliny. Następnie znów dodajemy jogurt tak, by wypełnić około 2/3. Na koniec dodajemy muesli, wypełniając foremki do końca. Górę zalewamy niewielką ilością miodu, dzięki czemu crunchy po schłodzeniu będzie tworzyło całość z masą jogurtową. Do każdej foremki wkładamy drewniany patyczek. Schładzamy w zamrażarce minimum 6 godzin.   

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!