Przejdź do treści

Makrela – tym razem pieczona

Makrela – tym razem pieczona
Makrela ma morski, intensywny smak. Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

Wędzoną kojarzymy wszyscy. I dobrze, bo to jedna ze zdrowszych ryb. A gdyby tak dla odmiany upiec ją i spałaszować z aromatycznym ziołowym kuskusem?

Makrela to prawdziwa królowa polskich sklepów rybnych. Od najmłodszych lat pamiętam wędzone makrele ułożone w piramidy na rybnych stoiskach. Czasy się zmieniły, a wędzona makrela pozostała. I bardzo dobrze, bo to pyszna i zdrowa ryba. Makrela jest tłusta i dzięki temu dostarcza do naszych organizmów niezwykle cennego kwasu omega-3, którego większość z nas ma niedobory. Nasza rybka to także najwyższej jakości białko, witamina D – której o tej porze roku wszystkim nam brakuje, a także szereg drogocennych minerałów. Dopiero od niedawna makrela zaczęła pojawiać się w sklepach surowa i podbiła moje serce. Jej morski, bardzo intensywny smak to dla mnie kwintesencja ryby. Dodatkowo jest urocza, ma piękny zielono-niebieski grzbiet i srebrny brzuszek, dzięki czemu bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Jest również bardzo łatwa do samodzielnego wyfiletowania, a ości to często główny powód, dla którego nie jemy ryb. Mamy szczęście, że makrela nadal jest ok. 10 razy tańsza od np. tuńczyka. Jedzmy ją na zdrowie!

Pieczona makrela z ziołowym kuskusem

Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook

Składniki (na 2 porcje):

– 2 świeże makrele
– 4 plasterki limonki
– świeży koperek
– łyżka oliwy chilli
– sól morska
– pieprz

Kuskus:

– 100 g kuskusu
– pęczek koperku
– pół pęczka natki pietruszki
– pół pęczka mięty
– pół pęczka kolendry
– sok z 1 cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 1 ogórek wężowy
– 2 łyżki oliwy o smaku chili
– sól morska
– 1/3 kubka gorącej wody
– pistacje

Ogórka obieramy ze skóry, ścieramy na drobnej tarce, solimy i odstawiamy, aż puści sok. Przecedzamy wodę z ogórka przez sitko, zachowując starte warzywo i dodajemy do niej sok z cytryny, oliwę i kuskus. W zależności od tego, ile otrzymaliśmy płynu z ogórka, uzupełniamy go gorącą wodą. Odstawiamy na około 20 minut. Zioła drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce i wraz z ogórkiem dodajemy do kuskusu. Kukskus dokładnie mieszamy z dodatkami i podajemy z obranymi pistacjami.

Makrelę wedle upodobań pieczemy w całości lub filetujemy. Rybę nacinamy z każdej strony w trzech miejscach. W nacięcia wkładamy koperek i plasterki limonki. Filety doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy pikantną oliwą. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Upieczoną makrelę podajemy z ziołowym kuskusem. Pycha!

Magdalena Klimczak – autorka bloga Dare to Cook. Kuchareczka, pasjonatka fotografii kulinarnej i podróży.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?

bella hadid w białych spodniach i marynarce pozuje na tęczowej ściance

Bella Hadid zawdzięcza sylwetkę posiłkom wysokobiałkowym

Kieliszki wina

NIE dla kieliszka wina dziennie