Przejdź do treści

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny
kobieta myśli leżąc w łóżku
Intuicja – wierzyć jej czy nie?
Mówią na ciebie „kobieta guma”, bo jesteś wygimnastykowana od dziecka? Skonsultuj się z fizjoterapeutą, to może być hipermobilność
„Przestań się smucić”, „weź się w garść” – takie słowa mogą zadziałać odwrotnie. Czego nie mówić osobie z depresją? Tłumaczy psycholog Katarzyna Binkiewicz
mama i dziecko
Przełom w leczeniu depresji poporodowej. FDA zatwierdziła nowy lek. Szybki, skuteczny, ale bardzo drogi

Nowy raport WHO na temat rakotwórczych właściwości mięsa wywołał lekką panikę. Czy naprawdę powinniśmy się bać?

O tym, że jedzenie czerwonego mięsa w nadmiarze może przyczyniać się do rozwoju raka, słyszymy od lat. Jednak ostatnio temat odżył. Wszystkie media podchwyciły raport Światowej Organizacji Zdrowia. A w nim znów o mięsie, znów o czerwonym, i  znów o raku. Czy pojawiło się na ten temat coś nowego? Czy to może tylko, nomen omen, odgrzewany kotlet.

W 2014 roku Międzynarodowej Agencji Badania Raka (ang. IARC), jednej z agend WHO, zlecono przegląd dostępnych badań pod kątem rakotwórczości mięsa. Grupa 22 ekspertów z 10 krajów przeanalizowała 800 różnych badań epidemiologicznych dotyczących nowotworów u ludzi. Niestety raport pełen jest stwierdzeń nieoczywistych i wskazujących na potrzebę dalszych badań lub braku danych.

Coś oczywiście z niego wyłuskać można. Zasadnicza sprawa, czy eksperci zalecają nam wszystkim przejście na dietę wegetariańską? Nie. Wskazują, że mięso ma też niewątpliwe korzyści dla zdrowia. Dochodzą jednak do wniosku, że należy jego spożycie ograniczać. Naukowcy dostrzegają związek nadmiaru ilości mięsa w diecie z podwyższoną zachorowalnością głównie na raka jelita grubego, trzustki i prostaty. W takim razie jaką ilość mięsa możemy jeść codzinnie nie martwiąc się o swoje zdrowie? – konkretnej informacji nie znajdziemy. Dowiadujemy się natomiast, że każde dodatkowe 50 gramów przetworzonego mięsa codziennie podwyższa ryzyko raka jelita o średnio 18 proc. Każde zwiększenie dziennego spożycia z kolei czerwonego mięsa o 100 gramów, powoduje wyższe ryzyko rozwoju raka jelita o 17 proc.

Kabanosy, szynka, hamburger, a może smażony boczek – które mięsa działają rakotwórczo i w jakim stopniu? IARC ostrzega właściwie przed każdym rodzajem. Pojawiają się przede wszystkim dwa określenia: mięso czerwone oraz przetworzone. Konkretnie? Według raportu mięso czerwone to mięso należące do wszystkich ssaków (czyli m.in. wołowe, wieprzowe, jagnięcina, cielęcina, dziczyzna, a nawet kozina). Mięsem przetworzonym określono każde mięso poddane obróbkom, jak np. soleniu, wędzeniu czy fermentacji – w tej grupie znalazły się kiełbasy, wędliny, hamburgery, parówki. Również drobiowe. Co z mięsem surowym – czy powoduje raka? Na ten temat brakuje danych…

Kolejna sprawa, która nie została dobrze odczytana przez media, dotyczy szkodliwości. Mięso czerwone zakwalifikowano do "grupy 2A", mięso przetworzone uplasowało się wyżej: w "grupie 1", w tej samej co papierosy. Stąd pojawiły się głosy, że kiełbasy i wędliny są równie groźne jak palenie. Nie o to chodzi! – odpowiadają członkowie IARC. Można powiedzieć, że poszczególne grupy oznaczają wartość dowodową badań naukowych – im wyżej w klasyfikacji, tym badania potwierdzające możliwe właściwości rakotwórcze są bardziej przekonujące. Co oznacza tylko tyle, że mamy więcej dowodów na to, że mięso przetworzone może sprzyjać rozwojowi nowotworu, niż danych dotyczących mięsa czerwonego. W takim razie z jaką skalą problemu mamy do czynienia? Według światowych statystyk dieta bogata w czerwone mięso może odpowiadać rocznie za 50 tys. zgonów z powodu raka, zaś w mięso przetworzone – za 34 tys. takich przypadków. Dla porównania: z powodu raka wynikającego z palenia papierosów umiera około 1 milion osób, 600 tys. w związku ze spożywaniem alkoholu, a 200 tys. z powodu kancerogennych właściwości zanieczyszczeń powietrza! Te liczby wskazują na to, że są większe problemy, z którymi powinniśmy walczyć.

W moim odczuciu, z całym szacunkiem do grona ekspertów IARC, raport nie odkrył nic przełomowego. Należałoby się zastanowić, czy to mięso, a może raczej poddawanie go działaniu wysokiej temperatury i produkowanie w ten sposób groźnych związków rakotwórczych jest bardziej szkodliwe dla człowieka. A co z konserwantami dodawanymi do wędlin? Lista wątpliwości jest długa…

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

ilustracja lekarz+jelita w 3D

Zespół Lyncha – jakie są przyczyny i objawy dziedzicznego raka jelita grubego?

kobieta chora na raka

Rak jelita grubego – objawy wczesne i późne. Jak rozpoznać raka jelita grubego?

kobieta, którą boli brzuch

Rak jelita grubego – rokowania, przebieg i leczenie

6 mitów o raku, w które nadal wierzymy

6 mitów o raku, w które nadal wierzymy

Ser i bajki o cholesterolu

Ser i bajki o cholesterolu

Napoje - słodkie zło

Napoje – słodkie zło

Szczęście rodzi się w... jelitach!

Szczęście rodzi się w… jelitach!

Zdrowe jelita to zdrowsze piersi

Zdrowe jelita to zdrowsze piersi

Rak jelita grubego

Mężczyzna siedzi i trzyma się za kolano

Osteofity – jakie są przyczyny i objawy schorzenia kości? Leczenie farmakologiczne czy operacja?

Mężczyzna trzyma w ręku bardzo dużo leków, opakowania po lekach są na drugim planie

Cytostatyki – czym są i jak działają leki niszczące nowotwory? Czy ich przyjmowanie może wywołać skutki uboczne?

Kobieta podnosi do góry wargę, widać odsłonięte szyjki zębowe

Odsłonięte szyjki zębowe – czy domowe sposoby są skuteczne? Jakie objawy powoduje obniżenie dziąseł?

Kobieta z odkrytym brzuchem, na dole blizna po cięciu

Szwy rozpuszczalne – kiedy się je stosuje? Po jakim czasie rozpuszczają się szwy?

Lekarz bada odcinek szyjny pacjentki

Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa szyjnego – przyczyny, objawy, przebieg, rehabilitacja schorzenia

Mężczyzna w niebieskiej bluzce ma wykrzywioną ttwarz, trzyma się za kark

Neuralgia międzyżebrowa jednostronna lub dwustronna – przyczyny, objawy oraz leczenie schorzenia

Kobieta się uśmiecha i palcami wskazuje na zęby

Zgorzel zęba, czyli zapalenie miazgi zębowej. Najczęstsze przyczyny schorzenia i sposoby leczenia

Kobieta stoi smutna przy szybie i patrzy przed siebie

Przyczyny, objawy i terapia w sytuacji wystąpienia zaburzeń lękowo-depresyjnych

Nóżka noworodka w opasce tuż po narodzinach

Zabieg Credego – na czym polega i jakie są ewentualne powikłania?

Kobieta w białej bluzce trzyma się w okolicy żeber, ma wykrzywioną twarz

O czym może świadczyć ból żeber – przyczyny, objawy, postępowanie. Jak złagodzić ból?

kobieta trzyma w rękach głowę niemowlaka

Bezmózgowie jako wada wrodzona – jakie są przyczyny schorzenia i rokowania?

mężczyzna stoi w toalecie i trzyma się za okolice krocza

Dobowa zbiórka moczu – jakie nieprawidłowości pozwala wykryć? Wskazania i sposób przeprowadzenia badania

Kobieta trzyma na rękach niemowlę

Czym jest obojnactwo i jakie jego rodzaje rozróżniamy? Obojnactwo prawdziwe i rzekome

Kobieta lleży u kosmetyczki i ma wykonywany zabieg

Darsonwalizacja, czyli oczyszczenie i dezynfekcja skóry. Na czym polega i kiedy jest stosowana?

Mocz i odczynniki

Czy krew w moczu powinna być powodem do niepokoju? O czym świadczy krwiomocz?