Przejdź do treści

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Tabletki
Chory na COVID-19 lekarz Dawid Ciemięga radzi, jak wspomagać swoje leczenie w domu
Ola Petrus
Ola Petrus o wyroku TK: Nie udawajcie, że wiecie lepiej od nas, jak to jest żyć z czymś, czego być może można było uniknąć! Bo nie macie bladego pojęcia
Wcześniaki na oddziale intensywnej terapii noworodkowej przebrane z okazji Halloween
kwarantanna
Poluzowanie zasad kwarantanny. Kto jest z niej zwolniony?
Koronawirus. WHO alarmuje o dramatycznych danych w Europie

Nowy raport WHO na temat rakotwórczych właściwości mięsa wywołał lekką panikę. Czy naprawdę powinniśmy się bać?

O tym, że jedzenie czerwonego mięsa w nadmiarze może przyczyniać się do rozwoju raka, słyszymy od lat. Jednak ostatnio temat odżył. Wszystkie media podchwyciły raport Światowej Organizacji Zdrowia. A w nim znów o mięsie, znów o czerwonym, i  znów o raku. Czy pojawiło się na ten temat coś nowego? Czy to może tylko, nomen omen, odgrzewany kotlet.

W 2014 roku Międzynarodowej Agencji Badania Raka (ang. IARC), jednej z agend WHO, zlecono przegląd dostępnych badań pod kątem rakotwórczości mięsa. Grupa 22 ekspertów z 10 krajów przeanalizowała 800 różnych badań epidemiologicznych dotyczących nowotworów u ludzi. Niestety raport pełen jest stwierdzeń nieoczywistych i wskazujących na potrzebę dalszych badań lub braku danych.

Coś oczywiście z niego wyłuskać można. Zasadnicza sprawa, czy eksperci zalecają nam wszystkim przejście na dietę wegetariańską? Nie. Wskazują, że mięso ma też niewątpliwe korzyści dla zdrowia. Dochodzą jednak do wniosku, że należy jego spożycie ograniczać. Naukowcy dostrzegają związek nadmiaru ilości mięsa w diecie z podwyższoną zachorowalnością głównie na raka jelita grubego, trzustki i prostaty. W takim razie jaką ilość mięsa możemy jeść codzinnie nie martwiąc się o swoje zdrowie? – konkretnej informacji nie znajdziemy. Dowiadujemy się natomiast, że każde dodatkowe 50 gramów przetworzonego mięsa codziennie podwyższa ryzyko raka jelita o średnio 18 proc. Każde zwiększenie dziennego spożycia z kolei czerwonego mięsa o 100 gramów, powoduje wyższe ryzyko rozwoju raka jelita o 17 proc.

Kabanosy, szynka, hamburger, a może smażony boczek – które mięsa działają rakotwórczo i w jakim stopniu? IARC ostrzega właściwie przed każdym rodzajem. Pojawiają się przede wszystkim dwa określenia: mięso czerwone oraz przetworzone. Konkretnie? Według raportu mięso czerwone to mięso należące do wszystkich ssaków (czyli m.in. wołowe, wieprzowe, jagnięcina, cielęcina, dziczyzna, a nawet kozina). Mięsem przetworzonym określono każde mięso poddane obróbkom, jak np. soleniu, wędzeniu czy fermentacji – w tej grupie znalazły się kiełbasy, wędliny, hamburgery, parówki. Również drobiowe. Co z mięsem surowym – czy powoduje raka? Na ten temat brakuje danych…

Kolejna sprawa, która nie została dobrze odczytana przez media, dotyczy szkodliwości. Mięso czerwone zakwalifikowano do „grupy 2A”, mięso przetworzone uplasowało się wyżej: w „grupie 1”, w tej samej co papierosy. Stąd pojawiły się głosy, że kiełbasy i wędliny są równie groźne jak palenie. Nie o to chodzi! – odpowiadają członkowie IARC. Można powiedzieć, że poszczególne grupy oznaczają wartość dowodową badań naukowych – im wyżej w klasyfikacji, tym badania potwierdzające możliwe właściwości rakotwórcze są bardziej przekonujące. Co oznacza tylko tyle, że mamy więcej dowodów na to, że mięso przetworzone może sprzyjać rozwojowi nowotworu, niż danych dotyczących mięsa czerwonego. W takim razie z jaką skalą problemu mamy do czynienia? Według światowych statystyk dieta bogata w czerwone mięso może odpowiadać rocznie za 50 tys. zgonów z powodu raka, zaś w mięso przetworzone – za 34 tys. takich przypadków. Dla porównania: z powodu raka wynikającego z palenia papierosów umiera około 1 milion osób, 600 tys. w związku ze spożywaniem alkoholu, a 200 tys. z powodu kancerogennych właściwości zanieczyszczeń powietrza! Te liczby wskazują na to, że są większe problemy, z którymi powinniśmy walczyć.

W moim odczuciu, z całym szacunkiem do grona ekspertów IARC, raport nie odkrył nic przełomowego. Należałoby się zastanowić, czy to mięso, a może raczej poddawanie go działaniu wysokiej temperatury i produkowanie w ten sposób groźnych związków rakotwórczych jest bardziej szkodliwe dla człowieka. A co z konserwantami dodawanymi do wędlin? Lista wątpliwości jest długa…

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Poziom żelaza we krwi a długość życia – jaka jest zależność?

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Endometrioza a dieta mięsna / unsplash

Masz endometriozę? Ogranicz spożywanie mięsa. Działa prozapalnie!

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Wysypane witaminy B

Witamina B – w czym się znajduje? Jakie owoce i warzywa mają jej najwięcej?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Kobieta kupuje mięso w sklepie

Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli

mięso

Dieta karniwora – jakie daje efekty? Co mówi o niej ekspert?

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

Włosień – pasożyt w mięsie

Włosień – pasożyt w mięsie

Dietetyczka kontra student na zakupach. Co zazwyczaj ląduje w koszyku, a nie powinno?

Pułapki diety wegetariańskiej

Pułapki diety wegetariańskiej

Zdrowa żywność, bio i eko – czy masz świadomość, jak wygląda produkcja? Opowiada pracownica Inspekcji Weterynaryjnej

parówki

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

soja

Soja i mięso w diecie zwiększają ryzyko raka? Odpowiada lekarka Magdalena Jutrzenka

grilowane warzywa

Co powiesz na jazdę próbną z zieloną dietą? Kasia Bem poleca jadłospis na wegetariański dzień

mięso

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Zamiast mielonego

Kotlety mielone w wersji wege – mamy trzy doskonałe propozycje

Kobieta wyjmuje mleko z lodówki

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

drewniana taca z wędlinami i kiełbasami

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka piersi

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

mięso na talerzu

Dlaczego tak bardzo lubimy mięso?

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.