Przejdź do treści

Migdały czy fistaszki – które orzechy są zdrowsze?

Kobieta trzyma tacę z orzechami
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
https://www.istockphoto.com/
Od 8 do 17 tysięcy sztuk. Tyle każda z nas zużywa średnio w ciągu całego życia podpasek i tamponów. Warto więc zwracać uwagę na ich skład
Bodymaps SS19 fot. Zuza Krajewska
Ukłon w stronę naturalności i możliwości kobiecego ciała. Zobaczcie fantastyczną kampanię polskiej marki Bodymaps
Istockphoto.com
Nieoczywiste momenty, w których może nam spaść cukier. Nie chodzi tylko o alkohol
kobieta je na ulicy w pośpiechu
Czy wiesz, jakie badania powinnaś wykonać na czczo? Skorzystaj ze ściągi!
https://www.istockphoto.com/
Niebezpieczne związki. Warzywa i zioła, których nie należy łączyć ze słońcem. Wyjaśnia dietetyczka

Zjadanie garści orzechów dziennie to dłuższe i zdrowsze życie. Naukowcy sprawdzili, czy popularne fistaszki mają równie korzystne właściwości, co ich bardziej kosztowni krewniacy, jak na przykład migdały czy orzechy makadamia. 

Uwielbiam wszystkie. Ostatnio zaskoczyła mnie opinia, że orzechy zawierają dużo niezdrowego tłuszczu i powodują tycie… I taki pogląd wcale nie jest rzadkością. A jednak wszelkie badania temu zaprzeczają. W rzeczywistości orzechy są superzdrowe dla naszego serca i mają właściwości przeciwnowotworowe! Kilka dużych badań dowiodło, że regularne jedzenie orzechów zmniejsza o 30-50 proc. ryzyko zawału i chorób układu krążenia. W 2014 roku w naukowym piśmie The New England Journal of Medicine (NEJM) ukazały się wyniki badań sygnalizujące, że osoby które jedzą codziennie garść rozmaitych orzechów mają kilkudziesięciokrotnie mniejsze ryzyko wielu schorzeń, w tym nowotworów. Takich badań jest naprawdę mnóstwo.

Niektórzy zaznaczają jednak, że nie wszystkie orzechy są jednakowo korzystne dla zdrowia. Za najlepsze uważa się m.in. migdały, orzechy włoskie i pekan ze względu na bogactwo zawartych w nich witamin, zdrowych tłuszczy i minerałów. Są one również relatywnie drogie. Jednak ostatnie analizy pokazały, że te tańsze orzechy, w szczególności popularne fistaszki, wcale nie pozostają w tyle pod względem zdrowotnych właściwości.

Publikacja, która ukazała się w naukowym czasopiśmie JAMA Internal Medicine dowiodła, że zjadacze orzeszków ziemnych żyją dłużej niż osoby, które od nich stronią. Duńczycy także odkryli, że te chrupiące przekąski obniżają ryzyko przedwczesnej śmierci o 23 proc. w ciągu 10 lat. Ale uwaga, ze względu na dużą zawartości soli i niezdrowych tłuszczy trans, laurów nie zebrało masło orzechowe. Z nim zatem ostrożnie…

Codzienna porcja orzechów przyczynia się do dłuższego i zdrowego życia na wiele sposobów – podkreślają autorzy badania w NEJM – po pierwsze pomaga utrzymać niższą wagę, odpowiedni poziom cukru we krwi, wspomaga spokojny sen, poprawia pamięć i odporność. Ponadto orzeszki poprawiają wyniki cholesterolu: zmniejszają stężenie złego i podwyższają ilość dobrego cholesterolu HDL.

Pamiętajmy jednak, że orzechy ziemne to jeden z najgroźniejszych alergenów. Dlatego eksperci zalecają, żeby nie podawać ich w dużej ilości małym dzieciom, zwłaszcza jeśli jedzą je po raz pierwszy. Na alergie wywołane przez orzechy arachidowe narażone są szczególnie dzieci, których przynajmniej jeden z rodziców również ich nie toleruje. Jeśli nie ma przeciwwskazań, codziennie powinny stanowić skład naszej diety.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dopadł cię energetyczny zjazd? Poznaj 6 produktów, z którymi wygrasz ze zmęczeniem

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

Zupa orzechowa, idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Produkty bogate w białko i żelazo to nie tylko mięso. Oto kilka świetnych zamienników. Nie tylko dla wegetarian

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Chrupiący orgazm!

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Jagodowe tartaletki

Wybierz się do lasu po jagody i przygotuj z nich pyszne tartaletki

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Unsplash

Podwyższony cholesterol? Włącz do diety te rośliny!

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

borówki

Pannukakku – fiński pieczony naleśnik z borówkami. Można go jeść na ciepło i na zimno

Kawa i cukrzyca – przyjaciele czy wrogowie?

https://www.istockphoto.com/

Czy wegetarianie żyją dłużej?

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Dieta Dukana. Zdrowa czy nie?

Dieta Dukana. Zdrowa? Niekoniecznie. Co o niej mówi dietetyczka?

Nie radzisz sobie ze stresem? Polub się z adaptogenami!

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Fot: Unsplash

Czym (i dla kogo) jest NEAT, czyli spontaniczna aktywność fizyczna? Dietetyczka wyjaśnia

Dieta dla zdrowych stawów

Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!