Przejdź do treści

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

minipizze z żurawiną
Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Stopy i kwiatki
Masz uczucie ciężkich nóg? Zobacz, co najczęściej jest tego przyczyną i jak sobie pomóc. Wyjaśnia flebolog
Kobieta w czasie okresu
Co piątej Polsce brakuje pieniędzy na podpaski. 30 proc. wierzy, że w trakcie okresu nie zajdzie w ciążę. Pierwsze takie badanie w naszym kraju
Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej
Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej
Anna Lewandowska
Anna Lewandowska pokazała brzuch 17 dni po porodzie. „Ciało kobiety może wiele” – pisze trenerka
Kobieta ćwiczy jogę w ciąży
Joga w ciąży. Nauczycielka jogi odpowiada na najczęściej zadawane pytania

Mała, czerwona i naprawdę kwaśna. Taka jest właśnie żurawina. To jeden z najzdrowszych dla nas owoców, ale jednak wciąż nie tak popularny jak na to zasługuje. Minipizze z kwaskowatą żurawiną, delikatnym camembertem i aromatycznym rozmarynem to doskonały i ciekawy sposób na te pyszne owoce.

Owoce żurawiny to prawdziwe bomby witaminowe. Znajdziemy w nich pokaźne ilości witaminy C, a także witaminy B1, B2, B6 oraz E. Poza tym są źródłem błonnika oraz, między innymi, potasu, żelaza i wapnia. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym żurawina jest powszechnie stosowana w walce z infekcjami układu moczowego. Ponadto bogata jest w przeciwutleniacze, więc jej regularne spożywanie pomaga zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Warto także włączyć ją do diet odchudzających, gdyż pomaga oczyścić organizm z toksyn i korzystnie wpływa na przemianę materii.

Żurawina często ląduje na talerzu w postaci dodatku do mięs. Bardzo dobrze czuje się też w towarzystwie serów, a w duecie z camembertem to prawdziwa klasyka. Właśnie to połączenie chcę wam dzisiaj zaproponować. Co powiecie na minipizze z kwaskowatą żurawiną, delikatnym camembertem i aromatycznym rozmarynem?

Pizza ze szparagami

Minipizze z żurawiną i camembertem

mini pizze z żurawiną

Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste

Składniki na ciasto:

– 300 g mąki pszennej,
– 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
– ½ łyżeczki cukru,
– 2 łyżeczki suchych drożdży,
– 1 łyżeczka soli,
– 4 łyżki oliwy z oliwek,
– 200 ml ciepłej wod
y.

Dodatki:

– 200 g świeżej żurawiny,
– 1 cebula,
– 3 łyżki oleju roślinnego,
– 2 łyżki octu balsamicznego,
– 2 łyżki miodu,
– sól i pieprz do smaku,
– 2 gałązki świeżego rozmarynu,
– 150 g sera camembert.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Łączymy ze sobą obie mąki. Dodajemy sól, cukier i drożdże. Wlewamy oliwę i mieszamy. Powoli wlewamy ciepłą wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już zwarte, wyrabiamy je ok. 3-4 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie żurawiny. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy ocet balsamiczny. Umytą żurawinę dodajemy na patelnię do zeszklonej cebuli. Polewamy miodem i smażymy na średnim ogniu aż zmięknie i rozpadnie się. Dodajemy listki rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 małych kawałków. Z każdego robimy placek o grubości ok. 0,5 cm. Można też zrobić jedną dużą pizzę. Podpiekamy spody przez 6-7 minut. Wykładamy na nie żurawinę. Camembert kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Pieczemy jeszcze 4-5 minut, aż ser się rozpuści.


Gosia Łaniak – absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?