Przejdź do treści

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

minipizze z żurawiną
Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Żeń szeń / istockphoto.com
Żeń-szeń – król ziół
kobieta w trakcie szczepienia
Powinniśmy znać kalendarz szczepień dla dorosłych!
Tabletki na stole spadają z góry
Jak odpowiednio brać antybiotyki? Insta Pediatra: jeśli nie będziemy tego dobrze robić, to antybiotyki przestaną być skuteczne, a my zostaniemy bez broni w walce z bakteriami
Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką
Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik
Dr Michał Czapla / Instagram.com
Dr Michał Czapla: regularna aktywność fizyczna jest podstawą skutecznej profilaktyki chorób serca

Mała, czerwona i naprawdę kwaśna. Taka jest właśnie żurawina. To jeden z najzdrowszych dla nas owoców, ale jednak wciąż nie tak popularny jak na to zasługuje.

Owoce żurawiny to prawdziwe bomby witaminowe. Znajdziemy w nich pokaźne ilości witaminy C, a także witaminy B1, B2, B6 oraz E. Poza tym są źródłem błonnika oraz, między innymi, potasu, żelaza i wapnia. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym żurawina jest powszechnie stosowana w walce z infekcjami układu moczowego. Ponadto bogata jest w przeciwutleniacze, więc jej regularne spożywanie pomaga zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Warto także włączyć ją do diet odchudzających, gdyż pomaga oczyścić organizm z toksyn i korzystnie wpływa na przemianę materii.

Żurawina często ląduje na talerzu w postaci dodatku do mięs. Bardzo dobrze czuje się też w towarzystwie serów, a w duecie z camembertem to prawdziwa klasyka. Właśnie to połączenie chcę wam dzisiaj zaproponować. Minipizze z kwaskowatą żurawiną, delikatnym camembertem i aromatycznym rozmarynem to doskonały i ciekawy sposób na te zdrowe owoce.

Pizza ze szparagami

Minipizze z żurawiną i camembertem

mini pizze z żurawiną

Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste

Składniki na ciasto:

– 300 g mąki pszennej,
– 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
– ½ łyżeczki cukru,
– 2 łyżeczki suchych drożdży,
– 1 łyżeczka soli,
– 4 łyżki oliwy z oliwek,
– 200 ml ciepłej wod
y.

Dodatki:

– 200 g świeżej żurawiny,
– 1 cebula,
– 3 łyżki oleju roślinnego,
– 2 łyżki octu balsamicznego,
– 2 łyżki miodu,
– sól i pieprz do smaku,
– 2 gałązki świeżego rozmarynu,
– 150 g sera camembert.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Łączymy ze sobą obie mąki. Dodajemy sól, cukier i drożdże. Wlewamy oliwę i mieszamy. Powoli wlewamy ciepłą wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już zwarte, wyrabiamy je ok. 3-4 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie żurawiny. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy ocet balsamiczny. Umytą żurawinę dodajemy na patelnię do zeszklonej cebuli. Polewamy miodem i smażymy na średnim ogniu aż zmięknie i rozpadnie się. Dodajemy listki rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 małych kawałków. Z każdego robimy placek o grubości ok. 0,5 cm. Można też zrobić jedną dużą pizzę. Podpiekamy spody przez 6-7 minut. Wykładamy na nie żurawinę. Camembert kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Pieczemy jeszcze 4-5 minut, aż ser się rozpuści.


Gosia Łaniak – absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Domowy kisiel żurawinowy

Domowy kisiel z żurawiny. Świetny w walce z przeziębieniem

Pomidorowa raz!

Zupa pomidorowa raz!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji doskonale wzmocni odporność organizmu

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.