Przejdź do treści

Miodek ze Skandynawii

Miodek ze Skandynawii
Facebook.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chora kobieta stoi z kubkiem w ręku i chusta na głowie i patrzy przez okno
Przełom w leczeniu chorób nowotworowych. „Ostatnia nadzieja dla pacjentów bez nadziei”
Kobieta w ciąży trzyma w ręku zdjęcie z badania USG
Rezygnacja z Banku Tkanek Germinalnych. Czy jest szansa dla kobiet chorych na raka?
kobieta używająca mikroskopu
Leki na cukrzycę i nadciśnienie sposobem na raka?
wegański stek wydrukowany w drukarce 3D
Wegański stek z drukarki 3D
Białe rzeźby przedstawiające troje młodych lduzi siedzących na ławce i patrzących w telefony. Telefony oświetlają ich twarze.
Jak bardzo jesteśmy uzależnieni od smartfonów? Zobacz wymowną rzeźbę

Za sukces designerskich produktów żywnościowych coraz częściej – oprócz słusznej idei – odpowiadają piękne opakowania i fajne historie, które za nimi stoją. Urzeczeni jedną z nich przedstawiamy miód Helt prosto z Aarhus w Danii.

Ten produkt, a właściwie cała gama produktów, to efekt miłości. Nie tylko miłości do natury i pszczół, ale też całkiem dosłownie – do miłości mężczyzny do kobiety, która sprawiła, że niejaki Anthony Lee opuścił Wyspy Brytyjskie i udał się do Aarhus, by dołączyć do swojej ukochanej. Ponieważ nie panował wtedy zupełnie nad miejscowym językiem, po kilku miesiącach rozkminek postanowił zająć się na miejscu czymś, co i tak kochał, a co nie wymagało porozumiewania się płynną duńszczyzną. Otóż zatrudnił się jako pszczelarz w dużej komercyjnej firmie produkującej miód z zamiarem nauczenia się tam jak najwięcej.

Jak wymyślił, tak i zrobił – przepracował w pszczelim molochu trzy lata, ucząc się zwyczajów skrzydlatych mieszkańców uli i specyfiki lokalnej flory, nabierając przekonania, że nie ma na duńskim rynku produktu, który oddawał by sprawiedliwość jakości poszczególnych surowców i pszczelej pracy. Odkrył bowiem, że łagodna duńska zima ma na miód bardzo dobry wpływ…

Efekty swoich długotrwałych eksperymentów z mieszaniem rozmaitych składników i zgłębiania niezliczonych lektur Anthony zamknął ostatecznie w serii miodów Helt.

Źródło: Facebook.com

Te dzielą się na smaki w zależności od:
roślin, z których pochodzą – np. wrzosu,

Źródło: HeltHoney.dk

przypraw i owoców, których użyto do ich wyprodukowania – np. imbiru lub malin,

Źródło: HeltHoney.dk

albo okoliczności wzrastania roślin i momentu zebrania pyłków kwiatowych – wiosna czy późne lato.

Źródło: Facebook marki Helt

Zwieńczeniem tej twórczej akcji było zaangażowanie znanego kopenhaskiego Studia Arhoj do stworzenia projektów opakowań, urzekających tak, jak ich zawartość.

Jeśli chcielibyście kupić miód o którymś zaskakujących smaków: popularnych w Skandynawii owoców krzaku szakłaka, spadzi zebranej na czubkach drzew w okolicach ogrodu botanicznego w Aaarhus

(pośrodku), źródło: Facebook.com

czy lukrecji, musicie albo udać się do Danii, albo opanować obsługę duńskiego sklepu internetowego Blok 18, w którym pojedyncze warianty kupicie po 69 koron (ok 37 zł), a zestaw trzech słoiczków (na zdjęciu powyżej) – za 199 koron (ok 110 zł).

Piękne, zdrowe, starannie, slow-foodowo wręcz wyprodukowane i niebanalnie wymyślone – za przykładem miodów Helt powinni iść wszyscy mali wy- i przetwórcy!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Dizajn dla zmysłów

Sól z Islandii

Sól z Islandii

Zielone smoothie

Zielone smoothie

Dizajn na jesień

Dizajn na jesień

Marmolada dla oczu

Marmolada dla oczu

Dizajnerska iluzja

Dizajnerska iluzja

Ostatni piknik lata

Ostatni piknik lata

Must Have eko dizajnu

Must Have eko dizajnu

Rzecz dla miejskiego ogrodnika

Rzecz dla miejskiego ogrodnika

Meblowy azyl

Meblowy azyl

Panda i papier

Panda i papier

Własna piekarnia

Własna piekarnia