Przejdź do treści

Najczęstsze błędy żywieniowe

Fot. Katarzyna Milewska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Jest wiele strategii żywieniowych. Jedne działają lepiej, inne gorzej. Są to oczywiście kwestie indywidualne. Myślicie, że jecie zdrowo, ale efekty waszej pracy nie zadowalają was w pełni? Sprawdźcie, czy nie popełniacie podobnych błędów.

1. Trenuję, więc mogę

Wiele aktywnych osób wychodzi z założenia, że skoro trenują, to mogą sobie pofolgować z jedzeniem. Sięgają po tabliczkę czekolady lub inne przetworzone produkty zawierające tłuszcze trans i cukier. Prawda jest taka, że w wielu przypadkach zawierają one o wiele więcej kilokalorii niż realnie udało się spalić na treningu. Więc tak naprawdę bilans energetyczny jest cały czas na plusie. 

2. Źle dobrana kaloryczność

Jeśli zaczynacie trenować, musicie liczyć się z tym, że macie większe zapotrzebowanie energetyczne. Uczucie głodu może pojawiać się o wiele częściej i szybciej, dlatego żywienie musi być zaplanowane odpowiednio wcześniej. Nie mamy przez to na myśli, że macie jeść mniej. Wręcz przeciwnie. Należy postawić na większe porcje lub dołożenie dodatkowego posiłku, aby nie doprowadzić do podjadania i spadku energetycznego.

3. Głodówka

Najczęstszym błędem osoby, która chce pozbyć się zbędnych kilogramów jest zbyt duże ograniczenie kaloryczności. Przynosi to odwrotny skutek do zamierzonego. Zwalnia metabolizm i przestawia się na system „oszczędzania”. Oznacza to, że zamiast spożytkować energię, którą mu dostarczyliśmy w posiłku, ten odkłada ją na czarną godzinę.

Efektem głodówek bywają różnego rodzaju problemy metaboliczne, spadki energii, depresje.

4. Ograniczanie ilości jedzenia

W wielu planach żywieniowych lub dietach pudełkowych napotykamy sytuację, w której głównym wyznacznikiem jest ilość kilokalorii – np. dieta 1500 kcal. W takich przypadkach najważniejszą kwestią jest sprawdzenie jakości produktów. Prawda jest taka, że gotowe diety często bazują na wysoko przetworzonych, alergennych składnikach, które oprócz tego że nie powodują ubytku wagi, to jeszcze niekorzystnie oddziałują na metabolizm. Dlatego najlepiej jest skonsultować się ze sprawdzonym dietetykiem sportowym lub klinicznym.

5. Złe żywienie okołotreningowe

Jeśli chcecie wykonać dobry trening, który ma przynosić zamierzone cele, absolutnie niezbędną kwestią jest pilnowanie posiłków przed- i potreningowych. Intensywny trening wyczerpuje energię, więc organizm potrzebuje dodatkowych źródeł paliwa. Jeżeli nie dostarczycie mu pełnowartościowego pożywienia, zacznie przerabiać na energię mięśnie. Innymi słowy, organizm będzie sam siebie „zjadał”, co nie jest ani dobrym, ani zdrowym procesem.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jedzenie dla kształtów

Trenować przed czy po posiłku?

Obsesja na punkcie wagi?

Magia naturalnego oddechu

Odchudzanie – o czym musisz pamiętać?

Podejmij się wyzwania – Fitness challenge

Metabolizm – czym jest i co na niego wpływa

Otwórz klatkę – weź oddech cz. 2

Otwórz klatkę – weź oddech cz. 1

Mocny brzuch od A do Z – propozycja ćwiczeń

Fit na co dzień

Ashtanga da ci kopa!